Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va fi chemată la audieri în Parlament din cauza neregulilor semnalate în legătură cu activitatea instituţiei imediat ce starea de alertă va permite acest lucru, ne-a precizat deputatul social-democrat George Vişan, membru al Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
"Din ce am discutat cu domnul preşedinte de la Comisia de buget-finanţe, cu Sorin Lazăr, urmează, în perioada când ne va permite situaţia asta de alertă, să-i chemăm la Comisie pentru audieri pe cei din conducerea ASF, să vedem exact care este situaţia şi poziţia lor şi să luăm o decizie în sensul ăsta", ne-a spus George Vişan.
Recent, un grup important de organizaţii care fac parte din Grupul Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor de servicii financiare non-bancare, organizat pe lângă ASF, a solicitat Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, resetarea activităţii ASF, în primul rând la nivelul conducerii acesteia.
Organizaţiile respective consideră că ASF traversează o gravă criză de autoritate şi de leadership, care trebuie depăşită rapid, pentru ca activitatea pe toate cele trei pieţe reglementate şi supravegheate de către ASF (piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor private) să se îmbunătăţească substanţial, iar încrederea consumatorilor în diversele lor ipostaze (asiguraţi, investitori de retail, participanţi şi beneficiari de pensii private) să revină la un nivel care să susţină creşterea activităţii pe cele trei pieţe.
"Chemăm ambele părţi şi să vedem fiecare ce doleanţe are, ce soluţie găsim la situaţia asta", a spus Vişan, adăugând: "Trebuie să vedem datele, ce se întamplă, raportul ASF pe care trebuie să-l prezinte Parlamentului. Sunt mai mulţi factori pe care trebuie să-i luăm în analiză".
Deputatul a mai precizat că a reuşit să vadă doar poziţia din presă a organizaţiilor, nereuşind să vadă adresa completă transmisă Comisiei de specialitate de către asociaţiile respective.
Organizaţiile respective arată că, "în zona asigurărilor, în special în ceea ce priveşte asigurarea de răspundere civilă, obligatorie prin lege, asistăm la o explozie a numărului de petiţii, majoritatea având la bază neplata în termen a despăgubirilor de către unele dintre societăţile de asigurare", în timp ce în zona pieţei de capital, "ultimele săptămâni au fost, de asemenea, ocupate de scandaluri în serie care vizează diferite grupuri de interese care se luptă pentru conducerea a două societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), cu adunări generale ţinute în faţa sediului, cu numeroase contestări în justiţie, suspendări de la tranzacţionare şi chiar plângeri penale, numele instituţiei şi unul dintre conducătorii ASF aflându-se în prim-planul acestor scandaluri".
1. E timpul ca ASF sa se scuture de capuse.
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2020, 17:29)
Dar online nu se pot vedea? sau ce atata amanare? Nu pot membrii PSD sa isi intrebe colegii PSD de ce isi bat joc de ASF?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2020, 19:42)
Prima data comitetul subcomisiei de control se intruneste pe zum-spaga. Prezinta acest comitet rezultatul ,,cercetarii" initiale, ca suma, ce trebuie sa vina la comisie.
Se intruneste comisia mica din partea stinga a spectrului spaga raspindit in parlament si decide partea de bancnote ce revine in directia partii drepte a spectrului spaga.
Daca numarul de bancnote este insuficient pentru comisia mica din partea dreapta atunci se aduna toata mafia in comisia reunita.
Toate acestea cer timp iar politicienii sint in starea de alerta.
Adica alerta la SPAGA, nu au mai luat demult in carantina asta nenorocita si gem de foame toti cei ce fac parte din birourile lor, consultantele (si copii lor ), su-secretare, si la final nevestele lor de rang inalt.
Visan = senatorul melcilor