Bomboana pe colivă: profesorii ameninţă că nu se prezintă la şcoli

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 august 2020

Bomboana pe colivă: profesorii ameninţă că nu se prezintă la şcoli

Toate relele s-au îngrămădit peste învăţământ la începutul acestui nou an şcolar. Criza sanitară, indecizia autorităţilor vizavi de prezenţa sau nu a elevilor în şcoli şi acum a apărut şi nemulţumirea profesorilor legată de refuzul guvernului de a majora salariile de la 1 septembrie. Absenţa profesorilor din şcoli, pusă în discuţie de sindicate, ar reprezenta ultima lovitură pentru procesul de învăţământ, şubrezit dramatic în ultimele şase luni. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Parlamentului să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educaţie, la data de 1 septembrie 2020, decizie luată prin recenta OUG privind rectificarea bugetară, argumentând că în medie, fiecare cadru didactic ar urma să primească în plus 300 de lei, bani din care îşi poate achiziţiona măştile de protecţie necesare în timpul activităţii în şcoli. Sindicaliştii atrag atenţia că exită riscul ca în 14 septembrie, când începe anul şcolar, cadrele didactice să refuze să vină la şcoală în absenţa mijloacelor de protecţie şi a majorării salariale: "Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ face un apel public către parlamentarii României prin care solicităm să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educaţie, la data de 1 septembrie 2020, decizie luată prin recenta OUG privind rectificarea bugetară. În medie, fiecare cadru didactic ar urma să primească în plus 300 de lei, bani din care îşi poate achiziţiona măştile de protecţie pe care va fi obligat să le poarte în timpul activităţii în unităţile de învăţământ. În anul şcolar 2020-2021, peste 10 mii de cadre didactice cu vârsta de peste 65 de ani şi alte aproximativ 40 de mii cu vârsta cuprinsă între 60 şi 65 de ani trebuie să se întoarcă la catedră. Prin comparaţie cu alte sectoare socio-profesionale, educaţia are cei mai mulţi angajaţi care fac parte din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire cu noul Coronavirus. Pericolul la care se vor supune colegii noştri este unul foarte mare pentru ei, dar şi pentru familiile lor, situaţie în care se află şi elevii şi familiile acestora, ca urmare a numărului mare de persoane care se vor întoarce în sălile de clasă"

Sindicaliştii susţin că angajaţii din educaţie vor intra astfel în linia întâi dacă ne gândim la expunerea în faţa virusului, iar ei nu vor purta echipamente speciale, iar un cadru didactic care va preda la mai multe clase, mai multe ore, va fi supus unui risc şi mai mare de îmbolnăvire, pentru că va intra în contact cu zeci de elevi: "În aceste condiţii, în care numărul de elevi şi cadre didactice este mai mare decât în oricare alt loc populat, fie că este loc de muncă, sau un loc deschis publicului, considerăm că se impun măsuri foarte stricte, urgente şi bine implementate prin care elevii şi angajaţii din educaţie să beneficeze de toate condiţiile, astfel încât să nu fie expuşi îmbolnăvirii cu COVID-19. Autorităţile au obligaţia să asigure tuturor participanţilor la actul educaţional măşti, dezinfectant, săpun şi toalete funcţionale, pe parcursul fiecărei zile de şcoală. Altfel transformăm unităţile de învăţământ în bombe epidemiologice, chiar din prima zi de şcoală! ". FSLI susţine că cei 300 de lei, în medie, trebuie să fie acordaţi cadrelor didactice de la data de 1 septembrie 2020, pentru că "aceştia sunt bani din care cadrele didactice îşi vor asigura măştile de protecţie absolut obligatorii", iar întrucât nu există în acest moment bugetată această cheltuială, profesorii au ajuns în faţa acestei situaţii în care vor plăti pentru măştile de care au nevoie.

Sindicaliştii atrag atenţia că exită riscul ca în 14 septembrie, când începe anul şcolar, cadrele didactice să refuze să vină la şcoală : "Federaţia noastră, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajaţi, atrage public atenţia că numeroasele semnale pe care le-am primit în ultima perioadă de la sindicatele afiliate sau direct de la profesori, converg către un numitor comun: Intenţia cadrelor didactice de a refuza să vină la şcoală începând cu data de 14 septembrie, dacă Guvernul României nu va asigura toate condiţiile de protecţie necesare angajaţilor din educaţie, dar şi elevilor, împotiva infectării cu COVID-19, precum şi dacă nu se va acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020! " Simion Hancescu, preşedinte FSLI a declarat: "Educaţia nu este cârciuma sistemului bugetar, iar cadrele didactice nu cer majorarea salarială pentru a-şi achiziţiona case, obiecte de lux, maşini scumpe sau vacanţe exotice. Au nevoie de cei 300 de lei pentru a-şi cumpăra măşti de protecţie, dezinfectanţi şi materiale didactice. Tot ce îşi va achiziţiona fiecare persoană va fi folosit în scopul desfăşurării activităţii la clasă. Când se vor redeschide şcolile, se va deschide o cutie a Pandorei, de care niciun membru al Guvernului nu este acum conştient. Avem aproximativ 50 de mii de oameni, cu vârsta trecută de 60 de ani, aruncaţi în linia întâi. Aceştia sunt carne de tun, aşa cum vor fi de fapt toţi salariaţii din învăţământ! Credem în procesul educaţional desfăşurat la clasă, dar nu putem face asta oricum, ci doar prin respectarea unor condiţii foarte stricte. Altfel, cine îşi asumă îmbolnăvirea salariaţilor din sistemul de învăţământ şi a copiilor? Apelul nostru se îndreaptă spre acei parlamentari care ştiu ce este demnitatea umană, decenţa şi care înţeleg situaţia în ansamblul ei, nu privită doar prin intermediul unor cifre din buget!".

Elevii sunt nemulţumiţi, profesorii protestează, în acest ritm nu ar mira pe nimeni ca în curând să asistăm şi la o grevă a părinţilor.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. ...

    Medicilor li s-au mărit leafa înainte de pandemie și iau șpagă în continuare, polițiștilor li s-au mărit leafa. Când vine randul profesorilor cade fiecare dată nu mai sunt bani. Nu ar trebui să înceapă școală până nu le mărește leafa că celorlalte categorii. Nu se poate bătaia asta de joc. Tot timpul pentru profesori nu mai sunt bani. Oricum cu haosul asta din învățământ, vor lucra într-un mediu foarte periculos. Au mari șanse să se îmbolnăvească. Și Guvernul pasează problema. De tot râsul, daca nu ar fi de plâns în hohote.

    "angajaţii din educaţie vor intra astfel în linia întâi dacă ne gândim la expunerea în faţa virusului"

    Nu insist pe marginea faptului ca dascalii se exprima agramat, dar afirmatia de mai sus ne arata ca dumnealor pleaca din start de la premiza ca cei mici sunt purtatori ai virusului. 

    Cu astfel de argumente alarmante, tentatia de a dezinfecta in dusmanie va fi uriasa. Toti vor sa se fereasca de virus, dar nimeni nu vorbeste despre folosirea judicioasa a biocidelor, toate substante toxice, cunoscute si ca dezinfectanti.

    Cu asemenea ignoranta, atat din partea autoritatilor, cat si a cadrelor din invatamant, n-as vrea sa fiu copil nevoit sa merg la scoala toamna aceasta. 

    1. Cei mici sunt fiinte umane si pot fi purtaori ai virusului in aceeasi masura ca oricare alta fiinta umana asa incat premisa ca si ei pot purta si transmite virusul este justa (ei, copii, traiesc in sanul unor familii nu in globuri de sticla). Sala de clasa este un spatiu destul de mic pentru atat de multe persoane iar in plus copii nu au maturitatea si atentia necesare pentru a pastra distantarea spatiala (cu siguranta vor interactiona unii cu altii). In aceste conditii virusul se va putea transmite usor de la o familie infectata la alta si la cadrele didactice prin intermediul copiilor.

      Nu cred ca este vorba de ignoranta din partea autoritatilor (chiar se straduiesc) ci mai degraba de neputinta. Nu pot fi latite scolile existente si nici nu pot fi construite altele noi peste noapte iar autoritatile nu pot impaca simultan atat pe cei care vor educatia on-line cat si pe cei ce o vor la scoala. In Romania fiecare vrea cate ceva dar putini reusesc sa si ofere.

      Daca insa ai idei viabile depre cum ar putea rezolva autoritatile situatia, le poti transmite/oferi ministerului sau le poti publica aici (sunt convins ca Make le va prealua si publica). 

      Ai citit in viteza si ai raspuns pe langa subiect. Apropo de ignoranta despre care scriam.

      Nu m-am referit la clase ca spatii mari sau mici, nici la distantare. 

      Comentariul meu se referea la faptul ca toata lumea pune accent pe dezinfectare, dar nimeni nu mentioneaza ca dezinfectantele sunt o sabie cu doua taisuri, mai ales in cazul copiilor. 

      Folosite in doza corespunzatoare si cu o aerisire corecta, dezinfectantele te scapa de patogeni, fara sa te lezeze. Altminteri, o sa citim iar in presa despre copii intoxicati in scoli.

      Daca autoritatile vor trata acest subiect cu aceeasi ignoranta cu care tu ai citit comentariul meu, atunci lucrurile vor fi cat se poate de nocive pentru cei mici 

    Sigur copii-s mai digitalizați ca profi. Excepție IT-ști. RO. înapoiată la toate : să învețe și digitalizați + programul TVR. E CATEGORIC EFICIENT: PROFI 20 buc. PERFORMANȚI CU ȘTIINȚĂ DE CARTE : SALARIUL : 1.000.000€/ lună.

    Nu e vorba de bani. Atât profesorii cat și elevii și părinții refuza masca pe figura adică să ia parte la mascarada mondială de Covid pusă în opera de masoneria oribila a FIAREI (oculta, kabala iudeo-masonica care trage sforile)

    1. Abia te laudasem ca ti-ai luat antipsihoticele.Ce-ai facut?Ai sarit o doza?

      Fiara este chiar in spatele tau. Tocmai tine cu dintii de Belarus.

    Este de treaba institutiei de educatie sa ofere echipamentul de protectia muncii. Profesorul vine frumos la lucru, cere masca. Daca nu o primeste, ramane in cancelarie.

    1. Incearca sa vorbesti continuu si tare ca sa te auda toti copii cate 4-5 ore/zi cu masca pe gura si la nas, timp de o saptamana (si nu cat tine un semestru scolar) si apoi povesteste-ne si noua cum este si daca chiar e posibil asta (ba mai pune in prealabil si o ora de mers in mijloacele de transport cu masca pe fata).

      Cu masca pe fata NU se poate vorbi ore in sir, zi de zi. 

      "ca sa te auda toti copii"

      Ca si cel care a scris la opinia 3.1. " in plus copii nu au maturitatea", nici tu nu prea esti trecut pe la scoala. 

      Nicio problema, veti putea recupera amandoi acum, in online :)

    Nu mergem la scoala daca nu ni se majoreaza salariile.

    In fiecare an e o alta scuza. 

    Acum .... 

    Au nevoie de cei 300 de lei pentru a-şi cumpăra măşti de protecţie, dezinfectanţi şi materiale didactice 

    Pe bune? 

    In 2020 asta e motivul? 

    Mai bine s-ar schimba radical programa scolara in sensul predarii elevilor unor cunostinte utile in viata reala. 

    Exemplu: limba si literatura romana se face 12+1 clase. 

    Si tot avem destui agramati ... chiar si profesori,politicieni,ministri i ....

    E clar ca e fundamental gresit ceea ce se face. 

    1. Momentul nu este prielnic pentru majorari de salarii.

      Pe de alta parte, au si profesorii dreptate atunci cand spun ca de fiecare data cand le-a venit randul la majorari salariale au aparut diverse situatii sau scuze din partea guvernantilor.  

      Salariile profesorilor cu vechime sunt comparabile (poate chiar mai mici) cu ale angajatilor fara studii superioare din constructii, primarii, parlament, diferite ministere etc. 

      Ti se pare normal?

      Educatia unui copil este totuna cu mutatul unui sac de ciment pe santier (daca ne luam dupa salarii, raspunsul este afimativ)? 

    Sa stam liniștiti. După numai câteva zile de la Deschiderea anului școlar va începe al doilea val al pandemiei. România, din păcate, este cea mai infectata țara din UE. Sunt șanse mari ca infecția sa crească. De ce nu se hotărăște ca întregul învățământ, cel puțin in primul semestru sa se desfășoare integral online?

    Conform ministerului 40 la suta din scoli nu dispun de platforme on line de invatare! Deci cam jumatate din domnii profesori nici vorba sa fi facut ore on line! Sa zicem 75 la suta ca sa fim corecti, ca nici cei ce aveau platforme nu s au dreanjat!! Si totusi au primit salariile intregi, stand acasa, degeaba! Ca asa e statul roman, ia de la cei care muncesc si da la aia de stau! Si acum, cand toata planeta spune ca nu se mai poate ca generatii intregi de copii sa nu faca scoala, domnii profesori vor bani in plus ca sa inceapa scoala, dar online, adica deloc!!! Cat va mai fi tolerata aceasta nesimtire? Ati umplut plajele de pe litoral cu voucherele cadou ati stat 6 luni degeaba pe banii nostri si acum ne santajati ca nu vreti sa mergeti la serviciu? Daca vreti sa stati acasa, stati someri, nu pe banii si munca noastra!

    S-au obișnuit acasă și cu salariul întreg!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb