Borbely discută cu Oprescu despre complexul Esplanada

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 30 iunie 2008

Borbely discută cu Oprescu despre complexul Esplanada

Ministrul Dezvoltării, Laszlo Borbely, se va întâlni, în aceas-tă săptămână, cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a discuta despre proiectul Esplanada, susţin surse autorizate. Motivul pentru care ministrul Borbely se grăbeşte să îl cunoască pe noul edil şef al Bucureştiului este că Sorin Oprescu a anunţat, la finele săptămânii trecute, că nu susţine proiectul care ar urma să fie construit pe Splaiul Unirii, pe amplasamentul abandonat al Operei. Domnul Oprescu a spus că doreşte să amenajeze acolo un parc şi că va face toate demersurile în acest sens. Nici oficialii TriGranit, dezvoltatorul Esplanada, şi nici cei ai Ministerului dezvoltării nu au dorit să comenteze declaraţiile lui Oprescu.

Complexul imobiliar Esplanada are o valoare investiţională de peste un miliard de euro, o durată de execuţie de patru-cinci ani şi un amplasament de circa zece hectare. Proiectul presupune construcţia de zgârie-nori cu apartamente, birouri, hoteluri dar şi spaţii comerciale mari. Afacerea se va derula sub forma unui parteneriat public-privat, iniţiat de stat, printr-o licitaţie câştigată de TriGranit în urmă cu patru ani. Primăria Capitalei condusă de Adriean Videanu a făcut eforturi susţinute să răscumpere de la proprietari, cu fonduri din bugetul local, loturile revendicate de pe amplasamentul din Splaiul Unirii, astfel încât proiectul Esplanada să poată fi demarat.

Proiectul, care trebuie să acopere "groapa de la Opera", aşa cum este cunoscut amplasamentul de majoritatea bucureştenilor, a fost iniţiat, în 2004, de fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. Prin HG nr. 373/2004, terenul de zece hectare a fost declarat amplasament de reconversie funcţională, pentru care trebuie să se demareze un proiect de parteneriat public-privat, în vederea edificării unui centru urban polifuncţional. Cei care revendică terenuri pe acest amplasament sunt în număr de peste 70, după cum a anunţat municipalitatea, în anii trecuţi.

TriGranit Development Corporation, fondată în 1997, are capital maghiar, american, canadian şi britanic. Recent, dezvoltatorul imobiliar austriac Immoeast Immobilien Anlagen a achiziţionat, pentru aproximativ 400 milioane de euro, un pachet de 25% din acţiunile TriGranit.

Participaţia majoritară la TriGranit este deţinută de omul de afaceri maghiar Sandor Demjan, pachete minoritare fiind impărţite de Peter Munk, Nathaniel Rothschild şi Sandor Csanyi, preşedintele băncii OTP. Sandor Demjan, acţionarul majoritar al TriGranit, dezvoltatorul proiectelor imobiliare Esplanada din Bucureşti, Polus Center din Cluj-Napoca şi Polus Center Constanta, este cel mai bogat om din Ungaria, conform clasamentului anual realizat de publicaţia Napi Gazdaság.

Compania ungară TriGranit intenţionează să investească 2 - 3 miliarde de euro în România. Trigranit îşi concentrează numai 5% din operaţiuni în Ungaria şi vrea ca România să devină a treia piaţă a companiei, după Rusia şi Polonia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb