BORGE BRENDE, PREŞEDINTELE FORUMULUI ECONOMIC MONDIAL: "Nu avem muniţie să luptăm cu o nouă recesiune mondială"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2022

Borge Brende (Sursa foto: World Economic Forum, autor Manuel Lopez)

Borge Brende (Sursa foto: World Economic Forum, autor Manuel Lopez)

Vicecancelarul german Robert Habeck: "Mă tem că ne vom confrunta cu o recesiune globală cu un efect extraordinar asupra stabilităţii"

Ucraina nu este singura îngrijorare pentru economia globală în prezent, ci şi "schimbările climatice şi încetinirea creşterii", atrage atenţia preşedintele Forumului Economic Mondial (WEF), Borge Brende.

În opinia lui Brende, trebuie să evităm ca redresarea foarte slabă la care asistăm să se încheie cu o nouă recesiune, deoarece "avem muniţie foarte limitată să luptăm cu o nouă recesiune mondială".

"O nouă recesiune va duce la creşterea şomajului şi a sărăciei", a avertizat ieri, conform Associated Press, oficialul WEF, subliniind: "Sunt în joc atât de multe".

Ameninţările multiple la adresa economiei globale au fost evidenţiate ieri, în prima zi a Forumului Economic Mondial de la Davos, participanţii semnalând riscul recesiunii la nivel mondial.

Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat, conform Reuters: "Avem cel puţin patru crize, care se leagă. Avem o inflaţie mare, avem o criză a energiei, avem sărăcie alimentară şi avem o criză climatică. Nu putem rezolva problemele dacă ne concentrăm doar asupra uneia dintre crize. Dar, dacă niciuna dintre probleme nu este rezolvată, chiar mă tem că ne vom confrunta cu o recesiune globală cu un efect extraordinar asupra stabilităţii globale".

Forumul Economic Mondial a luat startul ieri, la Davos, după doi ani de pauză generată de pandemie. Atenţia evenimentului care se desfăşoară timp de cinci zile este concentrată pe războiul din Ucraina, schimbările climatice, creşterea preţurilor energiei şi temerile legate de o criză alimentară globală. La ediţia din acest an a forumului nu sunt prezenţi delegaţii ruşi. Excluderea Rusiei a fost "decizia corectă", conform preşedintelui WEF, Borge Brende.

Borge Brende vrea un plan Marshall pentru Ucraina

Preşedintele Forumului Economic Mondial, Borge Brende, a făcut apel la lansarea unui plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei, anunţă Deutsche Welle, citând Suddeutsche Zeitung.

Planul Marshall a fost o iniţiativă americană care a sprijinit reconstrucţia mai multor economii europene după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Borge Brende a spus: "Chiar şi fără un acord de pace, care în prezent este puţin probabil, trebuie să lucrăm la reconstrucţie, cel puţin în acele zone care sunt sub controlul Ucrainei. Avem nevoie de un plan Marshall pentru Ucraina".

Volodimir Zelenski cere din nou sancţiuni "maxime" pentru Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut un discurs video în cadrul Forumului Economic Mondial care a debutat ieri, la Davos, cerând, din nou, mai multe arme pentru ţara sa, "sancţiuni maxime" împotriva Moscovei, precum şi suspendarea completă a comerţului cu Rusia, relatează AFP şi EFE.

"Sancţiunile ar trebui să fie maxime pentru ca Rusia şi orice potenţial agresor care vrea să ducă un război brutal împotriva vecinului său să cunoască în mod clar consecinţele imediate ale acţiunilor sale", a afirmat Zelenski în intervenţia sa, adăugând: "Nu ar trebui să existe niciun fel de comerţ cu Rusia".

Volodimir Zelenski a cerut instituirea "unui embargou asupra petrolului rusesc" şi măsuri împotriva "tuturor băncilor ruseşti, fără excepţie", pledând pentru "crearea unui precedent pentru retragerea completă a tuturor întreprinderilor străine de pe piaţa rusă", cărora le-a propus să-şi continue activitatea în Ucraina şi să participe la reconstrucţia ţării după război, potrivit Agerpres.

"Le invităm să continue să opereze în Ucraina, o piaţă de 40 de milioane de persoane (...). Vă invit să faceţi parte din procesul de reconstrucţie a ţării, o sarcină mare (...), trebuie să reconstruim oraşe întregi", a declarat Zelenski, insistând asupra creşterii presiunii asupra Rusiei, prin "sancţiuni convingătoare".

Zelenski a cerut din nou mai multe arme pentru ţara sa, exprimându-şi regretul în legătură cu faptul că sprijinul din partea comunităţii internaţionale nu a fost întotdeauna suficient de rapid. "Dacă am fi primit 100% din ceea ce aveam nevoie în februarie, rezultatul ar fi fost zeci de mii de vieţi salvate. De aceea, Ucraina are nevoie de toate armele pe care le cere, nu doar de cele care au fost furnizate. Acesta este motivul pentru care Ucraina are nevoie de finanţare", a spus liderul de la Kiev.

Chiar dacă a apreciat ajutorul internaţional pe care Ucraina l-a primit până în prezent, preşedintele ucrainean consideră că încă nu este suficient. În Ucraina "nu mai există oraşe paşnice, ci ruine, în loc de turism, avem bombe şi rachete, acesta este rezultatul dacă continuăm ca până acum", a avertizat Zelenski, estimând că Ucraina are nevoie de cel puţin 5.000 de milioane de dolari pe lună.

Între altele, Zelenski şi-a exprimat regretul că unitatea de care dă dovadă în prezent comunitatea internaţională şi presiunea exercitată la adresa Rusiei nu au început în 2014. Atunci "când a început în realitate agresiunea", a spus el, referindu-se la anexarea Crimeii şi războiul din Donbas.

"Dacă asta s-ar fi întâmplat atunci, unitatea şi presiunea guvernelor şi a companiilor, poate că Rusia nu ar fi început acest război la scară largă şi nu s-ar fi pierdut atâtea vieţi omeneşti", a subliniat preşedintele ucrainean.

Totodată, Zelenski a spus că porturile ucrainene la Marea Neagră "sunt complet blocate", iar forţele ruse "fură grâul ucrainean zi de zi", împiedicând exporturile de cereale.

"Prioritatea este ca porturile noastre de la Marea Neagră, în prezent blocate, să poată funcţiona. Armata rusă fură şi transportă cereale în alte ţări. Cum poţi cumpăra grâu despre care ştii că a fost furat de către ruşi din Ucraina?", s-a întrebat Zelenski, subliniind necesitatea creării unui coridor care să permită exportul de cereale.

Borge Brende, preşedintele WEF: "Redresarea economică a lumii a fost lentă şi chiar se confruntă cu riscul recesiunii. Dar am multă încredere în economia Chinei".

----------------------

Saadia Zahidi, directorul general al WEF: "Ne aflăm în pragul unui cerc vicios care ar putea avea un impact asupra societăţilor de ani de zile. Pandemia şi războiul din Ucraina au fragmentat economia globală şi au creat consecinţe de amploare care riscă să distrugă câştigurile din ultimii 30 de ani".

Oficialii Forumului Economic Mondial au avertizat ieri în privinţa consecinţelor umane grave ale fragmentării economiei globale. În timp ce aşteptările inflaţioniste sunt cele mai ridicate în SUA, urmate de Europa şi America Latină, se prevăd scăderi suplimentare ale salariilor reale atât în economiile cu venituri ridicate, cât şi în cele cu venituri mici, potrivit sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb