Boris Johnson ameninţă Europa cu blocarea investiţiilor dacă UE va impune o "blocadă" a vaccinurilor

J.P.
Internaţional / 25 martie 2021

Boris Johnson ameninţă Europa cu blocarea investiţiilor dacă UE va impune o "blocadă" a vaccinurilor

Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit, a ameninţat cu blocarea investiţiilor în Uniunea Europeană, dacă blocul european va decide impunerea unor "blocade arbitrare" asupra exportului de vaccinuri anti-Covid, în contextul unei decizii luate de Comisia Europeană de a spori controlul asupra exporturilor dinspre bloc spre ţări terţe, relatează Digi24.

"Aş sugera cu blândeţe tuturor celor care se gândesc la blocade sau la întreruperea lanţurilor de aprovizionare că este posibil ca firmele şi companiile să se uite la astfel de acţiuni şi să se gândească de două ori dacă se investească în ţări în care se impun aceste măsuri", a adăugat Johnson, conform The Independent, sugerând că Europa ar putea rămâne fără investiţii dacă va decide să blocheze exporturile de vaccin.

"Cred că blocarea vaccinurilor sau a ingredientelor pentru vaccinuri constituie un subiect sensibil", a spus Johnson, reiterând că vaccinurile sunt rezultatul unei cooperări la nivel internaţional.

Comentariile premierului britanic vin în contextul unui conflict dur între UE şi UK în ultimele săptămâni din cauza livrărilor de vaccinuri şi unor schimburi de declaraţii din ce în ce mai aprinse între oficialii europeni şi cei britanici.

Săptămâna trecută, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a avertizat că blocul european ar putea să blocheze exporturile de vaccin către terţi, dacă Europa nu îşi va primul partea echitabilă din dozele de vaccin necesare pentru imunizare populaţiei celor 27 de ţări ale Uniunii.

Miercuri, UE a introdus noi reguli în ce priveşte exportul de vaccinuri, printr-un mecanism mai clar prin care să poată bloca livrările către ţări cu rate mai mari de imunizare, precum Regatul Unit.

Uniunea Europeană vrea reciprocitate şi proporţionalitate în exporturile şi importurile de vaccin

Ursula von der Leyen s-a pronunţat pentru o mai mare transparenţă şi reciprocitate în legătură cu exporturile de vaccinuri împotriva coronavirusului, menţionând că problema reciprocităţii şi a unui mecanism aferent va fi analizată cu celelalte ţări membre la summitul UE din 25-26 martie.

"Vrem să vedem reciprocitate şi proporţionalitate în exporturi, suntem pregătiţi să folosim orice instrument pentru a vedea acest rezultat. Ne vom asigura că Europa îşi va primi partea echitabilă", spunea Von der Leyen. Şefa Comisiei a adăugat că va discuta propunerea cu şefii de stat şi guvern din UE.

"Avem opţiunea de a interzice orice export prevăzut. Acesta este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!'", a mai declarat Von der Leyen, referindu-se direct la compania anglo-suedeză, ale cărei livrări de vaccinuri se află în mijlocul controversei de la începutul anului.

Săptămâna trecută, Von der Leyen a decis să schimbe tonul, angajându-se să ia măsuri mai dure dacă celelalte ţări vor continua să nu acţioneze cu deschiderea de care a dat dovadă UE - întrerupând exporturile către alte ţări dacă acestea nu vor exporta şi ele, măcar la nivelurile prevăzute.

"În ultimele şase săptămâni, 41 de milioane de doze au fost exportate din Uniunea Europeană spre alte 33 de ţări. Acest lucru arată că Europa este dispusă să facă să funcţioneze cooperarea internaţională. Dar aceste uşi trebuie să fie deschise în ambele direcţii, de aceea ne vom asigura că există reciprocitate şi proporţionalitate. Dacă nu, vom reflecta la felul în care pot fi legate exporturile de nivelul lor de deschidere", a spus ea.

"Am observat că în ultimele şase săptămâni, în jur de 10 milioane de doze au fost exportate în UK. Încă aşteptăm să primim dozele pe care ar fi trebuit să le exporte ei", a continuat şefa Comisiei.

UE şi UK vor, totuşi, să găsească o soluţie "reciproc avantajoasă"

Regatul şi UE au anunţat, ulterior că lucrează la o variantă "reciproc avantajoasă" pentru a-şi soluţiona tensiunile crescute legate de aprovizionarea cu vaccinuri anti-Covid, după înăsprirea controalelor la exporturile de doze produse în UE.

"Având în vedere interdependenţele noastre" în producţia de vaccinuri, "lucrăm la măsuri specifice (...) pe termen scurt, mediu şi lung pentru a ajunge la o situaţie reciproc avantajoasă şi pentru a creşte aprovizionarea cu vaccinuri pentru cetăţenii noştri", au indicat cele două părţi într-un comunicat comun, emis după declaraţii belicoase făcute de ambele părţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb