Boris Johnson salută "efortul naţional" care a dus la câştigarea războiului Malvinelor

F.D.
Internaţional / 14 iunie 2022

Boris Johnson salută "efortul naţional" care a dus la câştigarea războiului Malvinelor

Prim-ministrul britanic Boris Johnson li s-a alăturat astăzi unor foşti combatanţi pentru a omagia "imensul efort naţional" care a permis "eliberarea" în urmă cu 40 de ani a insulelor Malvine, arhipelag din Atlanticul de sud sub control britanic, în urma unui război fulger cu Argentina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Aţi fost vârful de lance al unui imens efort naţional, prin care ţara noastră a trimis o forţă operaţională în Atlanticul de Sud pentru a elibera un teritoriu britanic de sub ocupaţie", le-a spus astăzi foştilor combatanţi premierul Boris Johnson.

"Şi mai mult încă, pentru a da valoare principiului potrivit căruia poporul din insulele Malvine - ca toate popoarele lumii - are dreptul de a-şi decide propriul viitor şi de a trăi în pace pe teritoriul său", a mai spus Johnson, în cadrul unei ceremonii organizate de Royal British Legion.

Ceremonia, transmisă în direct pe internet, a avut loc la National Memorial Arboretum, în centrul Angliei, pentru a-i omagia pe foştii combatanţi, familiile îndoliate, precum şi personalul de sprijin civil pentru trupele britanice. Manifestarea a avut loc în paralel cu cea desfăşurată în Malvine, în capitala Port Stanley.

Războiul în care Regatul Unit şi Argentina s-au luptat timp de 74 de zile în 1982 în urma invadării acestui teritoriu de către argentinieni pe 2 aprilie s-a soldat cu peste 900 de morţi: 649 de soldaţi argentinieni, 255 britanici şi trei locuitori ai insulei.

Ziua de 14 iunie, în care forţele argentiniene s-au predat, este sărbătorită în arhipelag ca "ziua eliberării".

Predarea trupelor argentiniene a fost anunţată în aceeaşi zi în Parlament de premierul Margaret Thatcher, care a desfăşurat aproape 30.000 de militari pentru a elibera arhipelagul, sub control britanic din 1833, dar revendicat în continuare de Argentina, care l-a moştenit de la Spania când şi-a obţinut independenţa în 1816 şi unde avea o garnizoană în 1833 când a fost ocupat de britanici.

Trupele britanice victorioase în război au fost primite la întoarcerea în ţară cu o mare de drapele, reamintind de trecutul imperial al ţării şi permiţându-i liderei conservatoare până atunci în dificultate să câştige detaşat alegerile în 1983.

În 2013, alegătorii din arhipelag s-au pronunţat aproape în unanimitate, prin referendum, în favoarea suveranităţii britanice.

"După eliberare, insulele Malvine trăiesc şi prosperă în pace şi libertate", a afirmat Boris Johnson. "Astăzi, pe acestea trăiesc oameni de 60 de naţionalităţi, reprezintă poarta de intrare a Regatului Unit în Antarctica şi oferă posibilităţi vitale de conservare şi cercetare ştiinţifică, datorită unui parteneriat bazat pe principiul autodeterminării", a adăugat el.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb