Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat, recent, că intenţionează să reorganizeze producţia noastră de energie, pe un mix de resurse, nu pe tipuri de resurse, aşa cum funcţionează în prezent. O variantă ar fi crearea a două - trei companii puternice, prin spargerea Hidroelectrica şi unirea hidrocentralelor cu Nuclearelectrica, Complexul Oltenia şi Complexul Hunedoara.
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a comentat: "Nu sunt de acord cu divizarea Hidroelectrica. În cel mai rău caz, pot să accept crearea unei companii mari, tip holding".
Domnia sa a arătat că scăderea importantă de consum din trimestrul I al acestui an (4,5%) îi pune în deificultate pe producători, mai ales că se confruntă şi cu concurenţa energiei eoliene ieftine. Potrivit domnului Borza, reducerea consumului vine în principal de la închiderea sau insolvenţa unor unităţi industriale importante precum Oltchim sau Mechel.
Domnia sa consideră că toţi producătorii, inclusiv Hidroelectrica, trebuie să aplice rapid programe de eficientizare pentru a putea oferi un preţ mai mic pentru energie. Posibilităţile de export sunt aproape inexistente din cauza faptului că toată regiunea se confruntă cu scăderi de preţ şi tarife mici pentru energie, pe fondul scăderii cererii.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a propus autorităţilor scăderea taxelor percepute de Transelectrica (circa 11 euro/MWh) pentru energia exportată, pentru a facilita contractarea energiei excedentare.
În primele patru luni, Hidroelectrica a obţinut un profit de circa 50 milioane de euro, susţine Remus Borza, care a subliniat că, în ciuda condiţiilor dificile de pe piaţă, compania a reuşit să vândă energie pe piaţa spot cu o medie de preţ de 192 de lei/MWh.