BP, acuzată de manipularea preţurilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iunie 2006

Compania petrolieră britanică "British Petroleum" Plc (BP) a fost acuzată de Departamentul american al Justiţiei şi de Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Mărfuri (CFTC) că, în 2004, prin filiala sa din SUA, a manipulat preţurile de pe piaţa propanului. Autorităţile de reglementare în domeniu pretind că filiala "BP Products North America" a majorat în mod artificial preţurile, cumpărând cantităţi uriaşe de propan doar ca să reducă oferta existentă pe piaţă şi ca să re-vândă ulterior la un preţ mai mare.

Dennis Abbott, fost trader la "BP Products North America", şi-a recunoscut, zilele trecute, vinovăţia în faţa unui tribunal din Washing-ton. Ministerul american al Justiţiei a informat că Dennis Abbott riscă o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani şi o amendă de 250.000 de dolari. Cu toate acestea, Dennis Abbott a acceptat să coopereze cu autorităţile judiciare în ancheta deschisă în dosarul menţionat. Abbott a recunoscut că, în perioada februarie-iulie 2004, alături de alţi brokeri şi cu consensul echipei de conducere de la "BP Products North America", a achiziţionat un volum important de contracte la termen pentru a reduce oferta de pe piaţă din luna februarie 2004. Ulterior, aces-tea au fost revândute cu un profit substanţial, după ce au crescut preţurile de pe piaţa propanului. Acuzaţii intenţionau să profite de pe urma acestor tranzacţii prin bonusurile şi primele acordate de BP.

La finele lui februarie 2004, BP a ajuns să controleze 90% din piaţa contractelor de propan în SUA. Începând cu data de 27 februarie 2005, costul propanului pe piaţa americană a crescut cu peste 40%, până la 90 de cenţi pentru un galon, preţ la care, susţin anchetatorii, nu s-ar fi ajuns în condiţiile unei cereri şi oferte normale.

"Este vorba despre o activitate ilegală, care ar putea avea un impact negativ atât asupra jucătorilor de pe segmentul comercial, cât şi a consumatorilor din ţară", declară Gregory Mocek, director în cadrul CFTC, făcând referire la tranzacţiile diviziei BP.

În schimb, oficialii BP declară că nu au manipulat piaţa. "Suntem pregătiţi să demons-trăm acest lucru în faţa instanţei", a spus Ronnie Chappell, purtător de cuvânt al companiei. Acesta a subliniat însă că, în urma unei investigaţii interne, firma a descoperit că unii angajaţi nu au aderat la politica BP privind tranzacţiile, iar în consecinţă ei au fost demişi. Chappell a adăugat: "Am luat de asemenea măsuri pentru întărirea acti-vităţilor de supraveghere a tranzacţiilor".

În ceea ce îi priveşte pe reprezentanţii CFTC, manipularea pieţei a fost făcută cu "ştiinţa, sfaturile şi consimţământul conducerii BP".

Potrivit CFTC, în 2003 propanul era principalul combus-tibil folosit pentru încălzirea a aproximativ şapte milioane de case din SUA, majoritatea din zona centrală şi de nord-est a ţării. Propanul are avantajul că poate fi utilizat de gospodăriile care nu au acces la o conductă de gaz natural.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb