BRAZILIA: Bolsonaro insinuează că China a creat virusul COVID-19 a duce un război chimic şi bacteriologic

G.B
Internaţional / 6 mai 2021

Bolsonaro insinuează că China a creat virusul COVID-19 a duce un război chimic şi bacteriologic

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, a insinuat ieri că virusul COVID-19 a fost creat într-un "laborator" de către China, pentru a duce un "război chimic şi bacteriologic", notează AFP, citată de agerpres.

Preşedintele de extremă-dreaptă a spus în cursul unei ceremonii oficiale la Brasilia:"Este un virus nou, nimeni nu ştie dacă s-a născut într-un laborator sau dacă s-a născut pentru că un om a ingerat un animal care nu trebuia".

"Militarii ştiu ce este un război chimic, bacteriologic. Nu suntem într-un nou război? Şi ce ţară şi-a văzut PIB-ul crescând cel mai mult?", a continuat el.

Jair Bolsonaro nu a citat China nominal, dar ţara asiatică, de unde a pornit pandemia, este singurul membru al G20 care a cunoscut o creştere în 2020 (+ 2,3%).

Unul dintre fiii săi, deputatul Eduardo Bolsonaro, repetase deja această teză conspiraţionistă: în martie 2020, el a acuzat China că "disimulează" informaţii despre virus.

El a făcut chiar o paralelă cu "dictatura sovietică", care a ascuns iniţial amploarea dezastrului nuclear de la Cernobîl în 1986, atrăgându-şi o reacţie foarte vehementă din partea autorităţilor chineze.

Pentru adversarii preşedintelui brazilian, aceste critici repetate aduse Chinei au deteriorat grav relaţiile diplomatice dintre cele două ţări.

Brazilia ar avea mai multe dificultăţi în a importa din China doze de vaccinuri sau ingredientele active necesare pentru fabricarea lor. Critici respinse de guvernul Bolsonaro, care a invocat "probleme birocratice".

Tensiunile diplomatice şi întârzierea în achiziţionarea vaccinurilor sunt chestiuni investigate în prezent de o comisie de anchetă a Senatului privind gestionarea crizei sanitare, ale cărei concluzii sunt potenţial explozive pentru guvern.

Ieri, comisia l-a audiat pe fostul ministru al sănătăţii Nelson Teich, în funcţie doar 28 de zile, între aprilie şi mai 2020.

El a confirmat în faţa senatorilor că şi-a dat demisia din lipsa "autonomiei necesare" pentru a pune în aplicare politici "bazate pe ştiinţă".

Nelson Teich s-a referit în special la presiunile exercitate de preşedintele Bolsonaro pentru a impune hidroxiclorochina ca tratament împotriva COVID-19, în timp ce mai multe studii ştiinţifice au concluzionat că este ineficientă.

Nelson Teich a fost al doilea dintre cei patru miniştri ai sănătăţii din Brazilia în funcţie în timpul pandemiei care a făcut peste 411.000 de morţi la nivel naţional.

În discursul său de ieri, şeful statului a revenit, numindu-i "ticăloşi" pe cei care se opun tratamentului precoce (ca hidroxiclorochina) fără a prezenta o "alternativă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SI ARE DREPTATE IN PRIVINTA '''''' MICROBULUI CHINEZ '''''', 1001 % !!! DUPA CE S-AU PRASIT CA VIERMII , PANA N-AU MAI PUTUT , COMUNISTII AU OBSERVAT CA , OMENIREA A DEVENIT PREA MULTA , SI CA NU MAI AU LOC , UNII DE ALTII !!! INTREBAREA ASTA , LE-ASI ADRESA-O EU : BAI TEMBELILOR !!! ALTCEVA N-ATI AVUT MAI BUN DE FACUT , DECAT SA PUNETI FEMEILE , CU PICIORELE IN TAVAN , 24 DE ORE , DIN 24 ??? SI ACUM , CINE E DE VINA ??? ROMANIA ??? EUROPA ??? SIGUR CA NU !!! CA SA FACI UN COPIL , INSEAMNA SA TE BAGI SLUGA , URMATORII 15 - 20 DE ANI !!! CA , COPILUL E IN CRESTERE , SI LUNA DE LUNA , ARE NEVOIE DE ALTE SI ALTE LUCRURI !!! SI DE BAGAT BANI IN EL , NU GLUMA !!! PLUS CA , TE INMORMANTEZI CA PARINTE , RENUNTAND LA TINE , PENTRU EL !!! DE ASTA , NICI NU MAI FACE LUMEA COPII , IN ROMANIA , SI IN EUROPA !!! SI CE SI-AU ZIS COMUNISTII CINSTITI : TREBUIE SA NE MAI IMPUTINAM !!! PAI , IMPUTINATI-VA VOI , NU NOI !!! DAR EI , AU ELIBERAT VIRUSUL , CA SA MOARA TOATA LUMEA , NU NUMAI EI !!! CA CICA , ASA E DREPT !!! OARE ??? VEDETI , AU EGOISMUL ASTA TICALOS , AL LUI MAO , SI ALTII CA EL !!! DACA MOR EU , SA MORI SI TU !!! DACA STAM SA DESPICAM FIRUL IN 4 , NICI BRAZILIA NU E MAI BREAZA !!! SI AIA SE PRASESC , PANA NU MAI POT !!! CRED CA , NICI EI NU STIU CATI SANT CU ADEVARAT !!! DE INDIA , NICI NU MAI POMENESC !!! AIA SANT DE POMINA !!! CINE E DE VINA ??? VA SPUN EU : URSUL '''''' ARTUR '''''', DIN ROMANIA !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb