Luiz Inacio Lula da Silva a recunoscut astăzi că au existat cazuri de corupţie în cadrul companiei petroliere publice Petrobras în timpul mandatelor sale prezidenţiale (2003-2010) şi a promis că va ancheta cea mai mică neregulă dacă va fi ales şef al statului în octombrie, potrivit AFP, notează Agerpres.
"Nu putem spune că nu a existat corupţie din moment ce persoanele vizate au recunoscut" faptele, a spus candidatul Partidului Muncitorilor (stânga) la jurnalul de ştiri al postului de televiziune Globo, cel mai urmărit din Brazilia, unde contracandidatul său de extremă-dreapta, preşedintele în exerciţiu Jair Bolsonaro, a vorbit luni.
Lula, considerat favorit la scrutinul de la 2 octombrie - pentru care este cotat cu 47% din intenţiile de vot conform unui sondaj Datafolha de la 18 august, comparativ cu 32% pentru Bolsonaro - a fost vizibil nervos la începutul interviului şi a citit notiţele pe care le avea scrise pentru a răspunde la întrebările despre corupţie, comentează AFP.
"Acum am ocazia pentru prima dată să le vorbesc deschis oamenilor, în direct (...). Corupţia nu apare decât atunci când voi permiteţi să o anchetăm", a spus el.
El a criticat apoi dur operaţiunea anticorupţie Lava Jato, lansată în 2016 pentru a ancheta deturnările de contracte de la Patrobras, deoarece în opinia sa "ea a depăşit sfera anchetei şi a intrat în sfera politică" pentru ca el să fie condamnat.
Lula a fost închis între aprilie 2018 şi noiembrie 2019 după condamnarea sa pentru corupţie. El şi-a recuperat toate drepturile politice în 2021, când Curtea Supremă a anulat condamnarea sa, considerând că tribunalul care l-a judecat în primă instanţă nu avea competenţa necesară.
Candidatul PT l-a atacat de asemenea pe preşedintele în exerciţiu, spunând că este 'bufonul curţii', din cauza dependenţei sale faţă de câteva partide pentru a guverna.
El a dat asigurări că parteneriatul pe care îl formează cu Geraldo Alckmin, fost guvernator de centru-dreapta de Sao Paulo, pe care l-a învins la alegerile prezidenţiale din 2006 şi pe care acum l-a ales să îi fie potenţial vicepreşedinte, va permite "o mai mare stabilitate economică" şi o "credibilitate internă şi externă", deşi nu a detaliat măsurile pe care le va lua în cazul în care va fi ales, în ciuda întrebărilor jurnaliştilor.
Lula a mai declarat că polarizarea este "serioasă" şi "diferită de încurajarea urii", făcând în acelaşi timp apel la "pace" în ţară după primul mandat al lui Jair Bolsonaro, marcat de tensiuni puternice între susţinătorii şi adversarii liderului de extremă-dreapta.