Fragilizat de agravarea crizei provocate de pandemia de COVID-19, preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a efectuat luni o remaniere majoră a guvernului, schimbând şase miniştri, printre care deţinătorii portofoliilor justiţiei, apărării şi afacerilor externe, transmite AFP, citat de Agerpres.
Anunţul a surprins majoritatea observatorilor, singurul ministru a cărui schimbare era aşteaptă fiind şeful diplomaţiei, Ernesto Araujo, criticat pentru obstrucţionarea importului de vaccinuri ca urmare a relaţiilor sale proaste cu China.
Intrat în cea de-a doua parte a mandatului său de patru ani, preşedintele Bolsonaro se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari din partea parlamentului şi critici din toate direcţiile pentru abordarea haotică a crizei sanitare.
Brazilia este a doua ţară după SUA în privinţa numărului victimelor, cu aproape 314.000 de decese provocate de pandemia de COVID-19 şi peste 2.500 de decese în medie pe zi timp de o săptămână.
Cu două săptămâni în urmă a avut loc o altă schimbare importantă, a patra în mai puţin de un an la conducerea ministerului sănătăţii, generalul Eduardo Pazuello fiind înlocuit de cardiologul Marcelo Queiroga.
Remanierea de luni îi permite preşedintelui să se apropie de Centrao, un grup informal de parlamentari centrişti care şi-au negociat sprijinul în schimbul unor posturi importante.
În acest context a fost numită deputata Flavia Arruda în funcţia de ministru pentru dialogul cu parlamentul în cadrul secretariatului guvernului. Deputata ce aparţine Centrao este a treia femeie din totalul de 22 de miniştri.
Dar schimbarea pentru care a insistat cel mai mult Centrao a fost la ministerul de externe."S-au făcut multe greşeli în combaterea pandemiei, una dintre ele fiind lipsa unor relaţii diplomatice productive cu ţări care ar fi putut colabora cu Brazilia în acest moment de criză", a criticat săptămâna trecută preşedintele Senatului, Rodrigo Pacheco.
Personaj capricios, Ernesto Araujo, în vârstă de 53 de ani, a fost unul dintre cei mai entuziaşti membri ai aripii ideologice a guvernului Bolsonaro, un critic ferm al globalizării şi un admirator fervent al fostului preşedinte american Donald Trump, care a criticat neîncetat marxismul cultural ce a "influenţat dogma ştiinţifică a încălzirii globale".
Araujo a deranjat adesea China "maoistă" prin declaraţiile sale provocatoare, în pofida faptului că Beijingul este primul partener comercial al Braziliei.
În octombrie 2020, Araujo a declarat că pentru el nu constitue o problemă izolarea diplomatică a Braziliei."Da, Brazilia vorbeşte despre libertate în toată lumea. Dacă asta face din noi un paria, haideţi să fim acest paria", a declarat şeful diplomaţiei în faţa unui rup de viitor diplomaţi brazilieni.
A fost în cele din urmă înlocuit de Carlos Alberto Franco Franca, fost ambasador descris drept un "diplomat discret" de cotidianul Folha de S. Paulo.
Dacă plecarea lui Araujo era previzibilă, cea a lui Fernando Azevedo e Silva de la ministerul apărării a fost o surpriză. Într-o scurtă declaraţie, acesta a spus că a fost "complet loial" preşedintelui Bolsonaro, dar a dorit, de asemenea, să sublinieze eforturile sale de a "păstra armata ca instituţie de stat".
Surse citate de ziarul O Globo dezvăluie că ministrul apărării s-a simţit inconfortabil din cauza protestelor activiştilor pro-Bolsonaro nostalgici ai dictaturii militare (1964-1985), care au cerut o "intervenţie" a armatei împotriva parlamentului şi a Curţii Supreme.
"Motivul acestei plecări nu este clar, fie preşedintele vrea să dea acest post unui aliat politic, fie au avut o divergenţă serioasă", a opinat Mauricio Santoro, politolog în cadrul universităţii de stat din Rio de Janeiro.
Noul ministru al apărării se afla deja la guvernare. Generalul Walter Braga Netto părăseşte astfel funcţia de ministru al Camerei Civile (portofoliu ce asigură asistenţă directă şefului puterii executive în coordonarea acţiunilor guvernamentale, cu atribuţii în evaluarea propunerilor legislative n.r.). Postul său este ocupat de un alt general, Luiz Eduardo Ramos, înlocuit de Flavia Arruda.
Ministrul justiţiei, Andre Mendonca, revine în funcţia de procuror general, preşedintele Jair Bolsonaro numind la justiţie un fost ofiţer de poliţie, Anderson Gustavo Torres.