BRD Asset Management aduce în piaţa noastră Fonduri cu Orizont de Timp Prestabilit

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 septembrie 2022

Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management

Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management

Bogdan Tudosie, Head of Sales: "Istoria a demonstrat că, în timp, cei care au investit în Fonduri cu Orizont de Timp Prestabilit au performat în medie cu 2,3% pe an mai bine decât investitorii care nu au investit în astfel de fonduri"

Mihai Purcărea, CEO: "Deşi pe termen scurt acţiunile sunt mai volatile decât instrumentele cu venit fix, pe termen lung istoria ne arată că acţiunile sunt în realitate mai puţin riscante decât obligaţiunile"

BRD Asset Management, compania specializată în administrarea investiţiilor a BRD - Groupe Societe Generale a lansat, recent, patru noi fonduri mutuale, din care două cu Orizont de Timp Prestabilit, unul axat pe valorificarea oportunităţilor momentului şi unul cu venit fix, destinat investiţiilor pe termen scurt.

Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, spune: "Prin Fondurile cu Orizont de Timp Prestabilit, ne propunem să oferim clienţilor o strategie automatizată pentru îndeplinirea unor obiective specifice. BRD Oportunităţi îşi propune să fie cel mai flexibil produs din gama BRD Asset Management. Este un fond de investiţii liber de constrângeri în decizia de a investi, având flexibilitatea să caute oportunităţi de investiţii diverse, în funcţie de context. Iar BRD Euro Simplu va oferi clienţilor posibilitatea de a plasa resursele în euro cu scopul obţinerii unor performanţe financiare stabile în condiţii de lichiditate ridicată".

BRD Orizont 2035 şi BRD Orizont 2045 sunt primele Target Date Fund (TDF) sau Fonduri cu Orizont de Timp Prestabilit lansate în ţara noastră, produse care combină o întreagă strategie investiţională într-un singur fond, conform prezentării de ieri a echipei BRD Asset Management.

Lansate în piaţa internaţională în 1994 în Statele Unite ale Americii, TDF-urile au fost concepute să rezolve unele dintre cele mai complicate probleme din investiţii: alocarea potrivită a activelor, corelarea investiţiilor cu orizontul de timp, respectiv, profilul de risc şi rebalansarea periodică a portofoliului, spun cei repezentanţii firmei de administare a investiţiior.

Bogdan Tudosie, Head of Sales BRD Asset Management, a afirmat: "Fondurile cu Orizont de Timp Prestabilit (TDF) oferă o metodă de a pune economiile pe autopilot: investiţiile se modifică gradual dinspre active considerate mai riscante precum acţiunile către active conservatoare precum obligaţiunile, pe măsură ce fondul se apropie de data ţintă. Reprezintă o metodă de a economisi «setează şi uită». Istoria a demonstrat că, în timp, cei care au investit în TDF au performat în medie cu 2,3% pe an mai bine decât investitorii care nu au investit în astfel de fonduri".

Concret, BRD Orizont 2035 se adresează celor care au un obiectiv investiţional de 10-15 ani, de exemplu educaţia copiilor, o casă nouă sau pensie, în timp ce BRD Orizont 2045 este potrivit celor cu un obiectiv investiţional care se întinde pe 20-25 de ani (pensie sau alte obiective pe termen lung), spun reprezentanţii societăţii.

BRD Asset Management aduce în piaţa noastră Fonduri cu Orizont de Timp Prestabilit

Fiecare din cele două fonduri BRD Orizont are două clase - lei şi euro, iar investiţiile în acţiuni se vor realiza diversificat - aproximativ 60% din investiţii vor fi cu expunere internaţională, în timp ce 40% vor fi destinate pieţei locale de capital. Implementarea va fi realizată atât prin investirea în alte fonduri de investiţii (ETF-uri), precum şi în active individuale.

"Deşi pe termen scurt acţiunile sunt mai volatile decât instrumentele cu venit fix, pe termen lung istoria ne arată că acţiunile sunt în realitate mai puţin riscante decât obligaţiunile, când judecăm în termeni reali. Acest lucru se întâmplă pentru că instrumentele sigure pe termen scurt, au de multe ori randamente sub rata inflaţiei şi astfel pierd din puterea de cumpărare", a afirmat Mihai Purcărea.

Directorul BRD Asset Management a explicat că prin structura portofoliului de acţiuni se încearcă atât acoperirea pieţei locale, pe care echipa societăţii de administrare o cunoaşte mai bine, dar şi expunerea la piaţa globală, în căutarea următoarelor mari companii de creştere. "Adevărul este că probabil următorul Amazon sau Netflix nu va veni din România. Va veni de undeva din piaţa globală (...). Iar în ceea ce priveşte componenta de obligaţiuni, ne vom axa în primul rând pe obligaţiuni româneşti", a spus Mihai Purcărea.

La finalul orizontului de timp prestabilit, fondul nu se va închide ci se va transforma practic într-un fond monetar, iar investitorul are opţiunea fie să-şi retragă toţi banii, fie să-i retragă treptat. "Bineînţeles că, fiind un fond deschis de investiţii, banii pot fi retraşi oricând", a mai punctat directorul socităţii de administrare.

Comisionul de administrare pentru Fondul cu Orizont de Timp Prestabilit denominat în lei este de 1,5% anual, iar pentru cel în euro de 0,09%. Nu se percep comisioane pentru cumpărare şi vânzare.

BRD Oportunităţi, cel de-al treilea produs nou adus în piaţa noastră de BRD Asset Management, are o strategie flexibilă, putând investi fără constrângeri în pieţele de acţiuni şi obligaţiuni. Este un fond de investiţii mixt, cu o alocare pe termen lung de 60% acţiuni şi 40% instrumente cu venit fix. Obiectivul fondului este de a realiza o creştere a valorii pe termen lung prin valorificarea oportunităţilor de investiţii, fără să fie constrâns de o anumită zonă geografică sau tip de instrument, conform documentelor administratorului.

Alexandru Combei, Directorul de Investiţii al BRD Asset Management, a spus: "Chiar dacă pe termen lung randamentele oferite de principalele clase de active sunt destul de predictibile, fiind corelate cu evoluţiile economiilor şi nivelul dobânzilor, pe termen scurt şi mediu apar de multe ori anomalii precum scăderi sau creşteri nejustificate ale preţurilor activelor financiare. Printr-o alocare flexibilă a investiţiilor şi un orizont de timp adecvat, fondul BRD Oportunităţi va încerca să valorifice în mod activ oportunităţile care apar în pieţele financiare".

Fondul este denominat în lei, euro şi dolari şi se potriveşte clienţilor care doresc să investească în acţiuni şi care fie nu îşi doresc o expunere predefinită, fie vor flexibilitate mare din partea fondului, pentru a putea investi în diverse oportunităţi care pot prezenta interes.

BRD Euro Simplu este un fond de instrumente cu venit fix, destinat investiţiilor pe termen scurt, cu o perioadă minimă recomandată de doar o lună. Acest instrument se potriveşte celor care vor să plaseze disponibilităţile în euro pe termen scurt şi care vor performanţe financiare stabile şi lichiditate ridicată pentru investiţiile lor.

"Suma optimă pentru investiţii trebuie stabilită în funcţie de specificul fiecărui investitor, neexistând bariere în acest sens. De cele mai multe ori, o strategie bună, care sporeşte şansele de a atinge obiectivele financiare, este aceea de a investi recurent, în fiecare lună. Mulţi investitori încep cu 10% din veniturile lunare şi în timp, pe măsură ce investitorul capătă experienţă şi încredere, se poate ajunge către o valoare optimă de 20-30%", a spus Bogdan Tudosie, Head of Sales BRD Asset Management.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. bad choice ... my 2 US cents opinion

    1. "Mihai Purcărea, CEO: "Deşi pe termen scurt acţiunile sunt mai volatile decât instrumentele cu venit fix, pe termen lung istoria ne arată că acţiunile sunt în realitate mai puţin riscante decât obligaţiunile"

      cineva sa ii reaminteasca vicleanului Mihai de mai sus ca EU, BANCHER VALI !, AM ZIS CA OBLIGATIUNILE STATALE AU INTRAT INTR-O PIATA BEAR si daca va atingeti de ele o sa va ia mama dracului la randamentul portofoliului !!!! Mihaita, nu mai pacali copiii sa le iei banii de bomboane ca iti dau peste manute cu destainuiri publice legate de caracterul bearish (structural descendent) al obligatiunilor de stat!  

      Actiunile (cumparate IEFTIN) sunt balsam curat la suflet si la portmoneu! Te ung la inima actiunile (mai ales de dividend) cumparate ieftinut!  

      ideea de baza e ca ce zic eu si ce zice el nu s eafla pe pozitii opuse (aparent)

      dar baiat Mihaita vrea sa se finanteze de la voi pentru pozitii long/short ale companiei si sa va faca la banuti (pe termen mediu/lung)  

      cheia de intelegere a comentariului meu sta in atributul "cu orizont de timp prestabilit" al fondurilor ;)

      ia ganditi-va o tura....  

    din alocarile dumeavoastra lipseste aurul si indexurile volatile!!

    in japonia dupa marea bula financiara din 90 si cv... cine a avut alocat 60% aur in yeni japonezi a stat cel mai bine... chiar si cu retrageri periodice din portofoiu... pentru astia care zic ca aurul nu plateste dividente... 

    sa vezi delta nominala formata la aur yeni dupa spargere bula si venituri yeni exprimate in aur; deci veniturile se prabuseau in cotatie yen aur (exemplul vezi si astazi veniturile japonezilor medii sunt prabusite in yeni aur) si cotatia aur in yeni tot urca...  

    imi plac cum vin educatii financiar pentru turma si guverne sa invete prostimea la investitii pentru fondurile lor si portofoliile lor... 

    problema la actiuni / bursa trebuie sa stii cand iese toata masa la pensie caci atunci se alege naiba de portofoliu; in primul rand oamenii fac parte dintr-un val de generatie ce suprinzator speculeaza/ investeste in acelasi lucru... tot ei ies in turma la pensie si vor lichidat detinerile... atunci distractie in piata financiara si in piata reala... vedeti deja in USA veniturile nominale au urcat la zecii sute de mii de dolari... stiti foarte bine ce urmeaza... milioane si site de milioane dolari in nominal... deci o mega bula pana la urmatoarea taiere de zerouri.... gen romania 2005... gen japonia de acum cum romania din 90 spre 2000.... gen japonia iese din deflatie urmeaza sa taie zerourile... 

    s c cret 

    Dupa ce a aratat randamente negative pe fondurile de instrumente cu venit fix iar "investitorii" au intrat in panica si au scos masiv banii din fonduri (e informatie publicata cati bani au iesit ) , acum incearca sa se reinventeze.

    Sa punem botul acum la alte fonduri , ca pe alea care le au nu au ce sa arate.  

    Nu e idee rea sa economisesti printr-un fond dar am alergie la astia care sunt 90% marketing si doar 10% rezultate. 

    1. Toate fondurile de venit fix au avut scaderi in ultima vreme. Nu doar al noi ci peste tot, inclusiv alea mari din State.

      da, corect

      e o piata bear pe titluri de stat ... ALE ORICARUI STAT 

    De ce ati sters opinia mea ? Sa inteleg ca menajati BRD-ul ,in care se fura pe rupte!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb