BRD Diverso - reţeta combinării randamentelor acţiunilor cu siguranţa investiţiilor conservatoare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 decembrie 2021

BRD Diverso - reţeta combinării randamentelor acţiunilor cu siguranţa investiţiilor conservatoare

BRD Diverso este un fond de investiţii de tip diversificat, denominat atât în lei cât şi în euro, ce investeşte în mai multe categorii de active financiare, între care acţiuni, instrumente ale pieţei monetare sau obligaţiuni de stat şi corporative.

Fondul urmăreşte obţinerea de randamente favorabile în condiţiile unei dinamici pozitive a pieţelor, precum şi limitarea pierderilor în cazul unei dinamici nefavorabile, adresându-se investitorilor cu un profil de risc moderat, conform BRD Asset Management, administratorul fondului.

În acest sens, adminstratorul foloseşte strategia de investiţii numită Constant Proportion Portfolio Insurance (CPPI), ce implică atât expunerea pe o clasă de active cu potenţial mai ridicat de apreciere, dar mai riscantă, cât şi expunerea pe o clasă mai puţin riscantă, ce ajută la limitarea pierderilor în cazul unei dinamici negative a clasei cu risc mai ridicat.

În cazul BRD Diverso, obiectivul de limitare al pierderilor înseamnă că administratorul fondului va urmări, fără să garanteze, ca valoarea activului net unitar să nu scadă sub o anumită valoare protejată, ce reprezintă 90% din valoarea maximă înregistrată în ultimele 12 luni.

Alexandru Combei, directorul de investiţii al BRD Asset Management, spune: "Fondul are un buget de risc, şi atunci când acesta este la nivelul maxim, expunerea BRD Diverso pe segmentul cu risc ridicat este la nivelul maxim (de la lansare acesta a fost 30% - din portofoliu n.r.), iar când piaţa bursieră înregistrează scăderi şi bugetul de risc scade, se va diminua şi expunerea pe segmentul cu risc ridicat, concomitent cu o majorare a expunerii pe segmentul cu risc scăzut".

În cazul BRD Diverso, clasa de active cu risc scăzut este compusă din depozite, instrumente cu venit fix şi fonduri ce investesc în astfel de active, iar clasa de active cu risc ridicat este compusă din acţiuni - îndeosebi listate la Bursa de Valori Bucureşti şi fonduri cu expunere pe acţiuni.

Randament de 36% în ultimii aproape şase ani, peste cel al unui fond de obligaţiuni şi sub randamentul unui fond de acţiuni

Fondul oferă o bună diversificare şi un randament potenţial atractiv, cu un grad de risc mediu, pe o perioadă minimă recomandată de cel puţin cinci ani, fără să fie adecvat cuiva care vrea să îşi retragă banii mai repede de trei ani, conform administratorului său.

"În principiu, de la BRD Diverso un investitor ar trebui să se aştepte pe termen lung la randamente superioare unui fond de obligaţiuni şi inferioare unuia cu expunere ridicată pe acţiuni, dar cu un risc de downside semnificativ mai redus faţă de acesta din urmă", spune Alexandru Combei.

În ultimii aproape şase ani (intervalul 31 decembrie 2015 - 29 noiembrie 2021), BRD Diverso Clasa A, cea denominată în lei, a avut un randament de circa 36%, conform calculelor noastre. În toată această perioadă, fondul a avut doar doi ani cu randamente negative, foarte reduse.

BRD Diverso - reţeta combinării randamentelor acţiunilor cu siguranţa investiţiilor conservatoare

Spre deosebrire, BRD Obligaţiuni a avut între decembrie 2015 şi noiembrie 2021 un randament de 16,6%, în timp ce pentru BRD Acţiuni Clasa A, fond ce investeşte până la 90% din portofoliu în acţiuni, randamentul perioadei avută în vedere a fost de 110,1%, potrivit calculelor noastre, realizate pe baza datelor BRD Asset Management.

Aproape 20% din portofoliu - investiţii în acţiuni lichide de la BVB, luna trecută

La finele lunii trecute, ponderea acţiunilor din portofoliul fondului era de 21,4%, în principal listate la Bursa de Valori Bucureşti.

"Fondul se concentrează pe acţiuni de la BVB, în principal pe cele cu lichiditate crescută, deoarece strategia aplicată necesită mişcări rapide şi semnificative în portofoliu", spune Alexandru Combei.

Deţinerile de obligaţiuni ale Ministerului Finanţelor Publice reprezentau circa 44% din portofoliu, în timp ce expunerea generală pe BRD - Groupe Societe Generale, ce includea deţinere de acţiuni, depozite şi unităţi de fond, se ridica la 8,4%. Fondul mai avea depozite la Alpha Bank şi obligaţiuni ale instituţiei, ce reprezentau 7,9% din portofoliu.

BRD Diverso - reţeta combinării randamentelor acţiunilor cu siguranţa investiţiilor conservatoare

La finele lunii noiembrie, activele totale administrate de BRD Diverso se ridicau la 333,7 milioane de lei, valoarea celor aferente clasei A fiind de 105,6 milioane de lei, în timp ce pentru Clasa E, denominată în euro, valoarea activelor era de 46,9 milioane de euro. La jumătatea anului, fondul administra active totale de 279,3 milioane de lei, în creştere cu 19% faţă de cele de la începutul lui 2021.

Nu doar activele administrate de fond au crescut în acest an, ci şi numărul investitorilor. La finele lunii noiembrie, BRD Diverso Clasa A avea mai mult cu circa 1.000 de investitori faţă de începutul anului, echivalentul unei creşteri de aproape 50%, în timp ce pentru Clasa E, numărul investitorilor era mai mare cu 300, respectiv o creştere de 60%.

Strategia CPPI în timpul şocului Covid-19

Pandemia Covid-19 a adus un adevărat şoc pentru pieţele financiare din întreaga lume, bursele de acţiuni, inclusiv cea din Bucureşti, suferind căderi puternice în perioada februarie - martie 2020. Ulterior, pentru susţinerea economiilor, autorităţile din întreaga lume au luat măsuri monetare şi fiscale fără precedent, ceea ce a dus la o recuperare spectaculoasă a preţurilor acţiunilor.

Directorul de investiţii de la BRD Asset Management afirmă că primăvara anului trecut a fost un adevărat stress test pentru strategia aplicată de BRD Diverso, ce a fost trecut cu brio. "Fondul şi-a îndeplinit misiunea principală, astfel că valoarea activului net nu a scăzut sub nivelul de 90% din nivelul maxim înregistrat în ultimele 12 luni", ne-a spus Alexandru Combei.

Fondul a început anul cu o expunere pe acţiuni de 27,4% din activul total, care s-a redus până la 2,6% la finalul lunii aprilie, pe fondul scăderilor ample suferite de toate activele riscante din pieţele financiare, inclusiv la BVB. Odată cu începerea revenirii burselor, expunerea pe acţiuni a BRD Diverso a urcat până la 6,1% în iunie, urmând apoi un trend susţinut de creştere, astfel încât la finele anului se situa la 22,3% din portofoliu. Cele mai importante trei deţineri de acţiuni erau Fondul Proprietatea (2,2% din portofoliu), OMV Petrom (2%) şi Banca Transilvania (2%), se arată în raportul anual al BRD Diverso.

Conform strategiei, expunerea fondului pe obligaţiuni guvernamentale a crescut anul trecut, de la 34,2% la începutul lui 2020, la 41,1% la final, se mai menţionează în document.

BRD Diverso - reţeta combinării randamentelor acţiunilor cu siguranţa investiţiilor conservatoare

BRD Diverso a încheiat anul pandemic cu un randament negativ de 1%, foarte apropiat de dinamica indicelui BET-XT-TR, dar prin asumarea unor riscuri mult mai mici, în condiţiile în care cel puţin 70% din portofoliul fondului este compus din obligaţiuni, titluri de stat, depozite.

Dacă scăderea burselor ar fi fost şi mai amplă, strategia aplicată ar fi făcut ca fondul să nu mai deţină acţiuni, protejându-se astfel de eventuale deprecieri şi mai mari.

Pe de altă parte, în cazul unor trenduri ascendente de durată ale acţiunilor, randamentul obţinut prin strategia implementată de BRD Diverso este inferior celor al indicilor bursieri de referinţă. Dar, scopul unei astfel de strategii pe termen lung nu este de a bate piaţa, ci de a obţine un randament situat între cel al unui fond de obligaţiuni şi al unuia de acţiuni, cu amplitudini ale scăderilor mai mici faţă de cele ale fondului mai riscant, după cum reiese şi din explicaţiile pe care ni le-a dat Alexandru Combei.

Anul acesta, în contextul recuperării economiei globale, a campaniei de vaccinare şi a menţinerii politicilor foarte relaxate ale băncilor centrale, tendinţa de creştere a pieţelor de acţiuni a continuat, inclusiv la BVB. În aceste condiţii, BRD Diverso şi-a menţinut expunerea relativ ridicată pe segmentul mai riscant.

În primele unsprezece luni ale anului, fondul denominat în lei a avut un randament de 8,4%. Spre deosebire, pentru BRD Obligaţiuni randamentul este negativ 0,6%, în timp ce pentru BRD Acţiuni clasa A, randamentul a fost de 30,4%, conform calculelor noastre.

Note

Randamentele indicate în material includ toate comisioanele şi cheltuielile fondului, mai puţin cel de subscriere, dar care în prezent este zero. De asemenea, comisionul de răscumpărare al BRD Diverso este zero. Comisionul curent al fondului (ce este inclus în randamentele prezentate), este de 1,8% pe an, aplicat la valoarea activului net, conform BRD Asset Management.

Prima subscriere la BRD Diverso se poate face cu minimum o unitate de fond, iar ulterior investitorii pot subscrie inclusiv fracţiuni de unităţi de fond.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ...

    Comisionul este de 1,8% pe an

    Nu deranjati un articol publicitar nemarcat corespunzator.

    Multumim! 

    Red actia

    (comentariu care va fi sters conform regulamentului) 

    1. E Craciunul, păgâne...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb