BRD Groupe Societe Generale împreună cu Reţeaua pentru Natură Urbană şi Reţeaua Geoparcurilor din România au încheiat un parteneriat strategic pe termen lung, care are drept obiectiv conectarea comunităţilor rurale şi urbane în scopul conservării naturii şi dezvoltării durabile, prin reţelele geoparcurilor şi ariilor naturale urbane din România, relatează Agerpres.
Potrivit sursei citate, prin suportul financiar şi strategic acordat de BRD, Reţeaua Geoparcurilor şi a ariilor naturale urbane au posibilitatea de a accelera procesul de dezvoltare durabilă în regiunile rurale din jurul geoparcurilor UNESCO şi al viitoarelor geoparcuri UNESCO din România, precum şi conservarea şi integrarea naturii urbane în viaţa locuitorilor oraşelor din Reţeaua pentru Natură Urbană.
Pentru primul an al parteneriatului, obiectivele principale sunt: Dezvoltarea Olteniei de sub Munte în acord cu criteriile UNESCO pentru avansarea proiectului Oltenia de sub Munte - geoparc aspirant UNESCO, printr-o serie de acţiuni concrete privind educaţia, conservarea patrimoniului, turismul şi cultura şi dezvoltarea Reţelei Geoparcurilor din România şi a geoparcurilor, acestea fiind teritorii de dezvoltare durabilă care pot consolida comunităţi, pot creşte oferta turistică locală şi pot conserva şi valorifica eficient patrimoniul natural şi cultural local.
De asemenea, un alt obiectiv vizează dezvoltarea Reţelei de Arii Naturale Urbane din România şi susţinerea păstrării ariilor naturale urbane, fie ele păduri, pajişti ori zone umede, ca spaţii pentru sănătate, recreere, educaţie şi conservare, iar cele 10 oraşe în care proiectul deja se desfăşoară, sunt: Bucureşti, Braşov, Piatra Neamţ, Iaşi, Cluj Napoca, Bistriţa, Satu Mare, Oradea, Arad şi Timişoara. Nu în ultimul rând, se urmăreşte desfăşurarea unei campanii de comunicare şi informare pentru descoperirea, aprecierea şi păstrarea naturii şi culturii locale.
"Aceste obiective vor fi realizate prin activităţi şi proiecte precum: granturi pentru sprijinirea organizaţiilor civice şi a comunităţilor locale, evaluarea teritoriilor şi a potenţialului acestora, realizarea unor strategii de dezvoltare regională şi a reţelelor, infrastructură specifică de vizitare şi educaţie, programe pentru tineri, evenimente cu scop de promovare, educaţie şi întărire a parteneriatelor locale", se precizează în comunicat.
Deşi cele două reţele sunt proiecte ce au funcţionat în paralel şi vizează zone diferite - rural şi urban - ele sunt menite să inspire o mentalitate sănătoasă cu privire la rolul naturii în viaţa omului, să protejeze patrimoniul natural dar şi să îl valorifice în context local pentru a creşte calitatea vieţii locuitorilor pe cât mai multe planuri.
"Ambele reţele îşi propun să funcţioneze ca mecanisme de scalare a exemplelor de bune practici şi a lecţiilor învăţate din proces. Ele sunt formate din oameni din toată ţara, angajaţi şi voluntari cu specializări diverse, precum: geologie, ecologie, comunicare, educaţie, medicină, domeniu juridic, antreprenoriat, politici publice şi altele, alături de parteneri din sectorul public, privat şi non-guvernamental. Toţi cei implicaţi în echipele reţelelor sunt uniţi de convingerea că, pe baza naturii bine conservate şi valorificate, putem avea un nivel de trai mult mai bun la noi acasă", se mai arată în comunicat.
Oltenia de sub Munte este un proiect al Asociaţiei Kogayon la care s-a ajuns după peste 20 de ani de muncă în zonă. A început cu înfiinţarea Parcului Naţional Buila-Vânturariţa, în 2004 şi a continuat cu proiecte de dezvoltare a regiunii, prin investiţii în cercetare, promovare, educaţie, infrastructură şi dezvoltare locală, alături de mulţi parteneri şi de comunitatea locală. Are ca scop dezvoltarea regiunii, situată între Horezu şi Băile Olăneşti prin turism responsabil.
Reţeaua Geoparcurilor din România este reţeaua geoparcurilor UNESCO şi a geoparcurilor aspirante UNESCO din România, vizează teritorii de mii de hectare ce înglobează atât aşezări rurale cât şi urbane şi are ca scop dezvoltarea şi extinderea conceptului de geoparc UNESCO în România, ca un model viabil de dezvoltare durabilă a teritoriilor. Cuprinde în acest moment 6 teritorii, adică două geoparcuri UNESCO, două teritorii aspirante la acelaşi statut şi alte doua proiecte de geoparc în stadiu incipient.
Reţeaua pentru Natură Urbană este o coaliţie de 15 organizaţii care a pornit de la exemplul înfiinţării Parcului Natural Văcăreşti, o mişcare ce a stârnit în mod organic interes din partea multor oameni, atât din România dar şi din afara ţării, pentru a proteja zone de natură neglijate şi nevalorificate din diverse oraşe. Coaliţia şi-a propus să creeze o reţea naţională de arii naturale urbane începând din 2021 iar în momentul de faţă există 23 propuneri de astfel de zone, documentate şi promovate de către organizaţiile reţelei şi susţinute de autorităţi publice locale, organizaţii non-guvernamentale şi cetăţeni din 10 mari oraşe ale ţării. Coaliţia îşi propune extinderea reţelei cu cel puţin câte o arie naturală urbană în fiecare reşedinţă de judeţ, până în 2030.
BRD Groupe Societe Generale operează o reţea de 441 de unităţi şi are active totale în valoare de 74,5 miliarde de lei (la 30 iunie 2023).