BRD - profit de 767 milioane lei la jumătatea anului, în creştere cu 24%

Andrei Iacomi
Bănci-Asigurări / 3 august 2023

BRD - profit de 767 milioane lei la jumătatea anului, în creştere cu 24%

Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 18,4%, atât pe fondul volumelor mai mari cât şi a ratelor în creştere ale dobânzilor, conform băncii

Costul net al riscului s-a îmbunătăţit, în principal datorită recuperărilor aferente portofoliului de credite neperformante, potrivit grupului financiar

BRD-Groupe Societe Generale (BRD) a raportat un profit net de 767,5 milioane de lei, în primele şase luni ale anului, cu 24% peste cel din prima jumătate a lui 2022, în principal datorită creşterii veniturilor din dobânzi, conform raportului emitentului publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel de bancă, profitabilitatea a urcat cu 22%, de la 616,7 milioane în primele şase luni ale anului trecut, la 752,1 milioane de lei în perioada ianuarie - iunie a acestui an.

François Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale, a afirmat: "În primul semestru al anului, BRD a înregistrat o performanţă comercială dinamică şi rezultate financiare excelente, în pofida unui mediu economic care rămâne plin de provocări. Activitatea de creditare a fost puternică, cea dedicată companiilor având o creştere semnificativă de 18% faţă de anul trecut, susţinută atât de IMM-uri, cât şi de companiile mari. BRD a continuat să fie un finanţator activ al companiilor eligibile în cadrul programului IMM INVEST Plus, oferind sprijin pentru peste 1500 de clienţi, cu o valoare totală a creditelor aprobate de 1,6 miliarde lei. Mai mult, sprijinirea tranziţiei către sustenabilitate rămâne un angajament pe care îl onorăm din plin, noile finanţări sustenabile depăşind 1,2 miliarde lei. Cât despre segmentul persoanelor fizice, creditarea a fost mai degrabă rezilientă, cu evoluţii contrastante în structură între creditele de consum şi cele pentru locuinţe. Producţia celor dintâi a avut o performanţă remarcabilă, atingând niveluri record, în timp ce volumul creditelor noi pentru locuinţe a reflectat tendinţa de scădere a pieţei în contextul ratelor ridicate ale dobânzilor".

Venitul net bancar consolidat s-a ridicat la 1,86 miliarde de lei, cu 13,4% peste cel din primele şase luni ale anului trecut, creştere datorată în principal veniturilor nete din dobânzi, ce s-au ridicat la 1,33 miliarde de lei, cu 18,4% peste cele din primul semestru al anului trecut. Banca explică creşterea veniturilor din dobânzi atât prin volume mai mari cât şi prin rate ale dobânzilor în creştere aferente portofoliul de active. Pe de altă parte, mediul caracterizat de dobânzi în creştere şi-a pus amprenta şi asupra pasivelor, prin creşterea costurilor de finanţare asociate în principal cu depozitele la termen.

Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 3%, la 360,6 milioane de lei, fiind

influenţate în principal de scăderea comisioanelor din activitatea cu carduri şi de volumul mai mic al tranzacţiilor cu numerar faţă de cel de anul trecut .

Creditele nete ale Grupului BRD (inclusiv creanţele din leasing) au înregistrat la 30 iunie 2023 un ritm ridicat de creştere anuală, de +8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşterea a fost susţinută de o activitate de creditare robustă pe segmentul companiilor, în timp ce dinamica pe segmentul retail a fost mai atenuată, reflectând impactul măsurilor de înăsprire a politicii monetare şi scăderea puterii de cumpărare.

Soldul creditelor nete pe segmentul retail a crescut cu +2,3% an/an, la finalul lunii iunie 2023 (persoane fizice +1,8% an/an şi companii mici +16,0% an/an). Evoluţia a fost susţinută în principal de producţia de credite de consum, care a crescut cu +13% în primul semestru din 2023 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior şi a atins un nivel trimestrial record în trimestrul al doilea 2023. Producţia de credite pentru locuinţe a fost marcată de tendinţa de scădere a pieţei în contextul ratelor ridicate ale dobânzilor.

Creditarea companiilor a crescut într-un ritm de două cifre, +17,9% an/an la sfârşitul lunii iunie 2023, bazându-se pe o contribuţie excelentă atât din partea segmentului IMM (+29,1% an/an), cât şi a companiilor mari (+12,2% an/an). Activitatea de leasing a avut, de asemenea, o evoluţie foarte bună, înregistrând o creştere globală a portofoliului de +18,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Depozitele clienţilor au ajuns la 58,4 miliarde de lei la finalul lunii iunie 2023, mai mari cu +8,9% în dinamica anuală, cu un avans de +6,6% an pe an pe segmentul retail şi de +13,3% an pe an pe segmentul companiilor. În contextul unor rate ridicate şi, deci, al unei remunerări competitive, depozitele la termen ale persoanelor fizice continuă să crească puternic. Pe segmentul companiilor s-au înregistrat intrări nete mai mari din partea clienţilor companii mari (+21,8% an pe an) şi, într-o măsură mai mică, din partea IMM-urilor (+2,5% an pe an).

Cheltuielile operaţionale au totalizat 944 milioane lei, în primul semestru din 2023 (faţă de 853 milioane lei în primul semestru 2022), în creştere cu 10,7%. Cheltuielile cu personalul (+11,2% faţă de anul precedent) au rămas influenţate de impactul efectului de preţ indus de creşterea salariilor fixe şi de ajustarea altor beneficii (în urma noului contract de muncă semnat în iunie 2022), având în vedere persistenţa unei pieţe a muncii tensionate şi inflaţia încă ridicată. În ceea ce priveşte celelalte categorii de costuri, dinamica se explică în mare măsură prin cheltuieli mai mari legate de serviciile externe şi IT&C ce susţin realizarea transformării digitale, în timp ce costurile de funcţionare a băncii rămân sub un control foarte bun, fiind menţinute cu mult sub nivelul inflaţiei.

Venitului brut din exploatare a urcat cu 16,4%, la 918 milioane lei, comparativ cu 789 milioane lei în primul semestru 2022. Indicatorul cost/venit al Grupului BRD s-a îmbunătăţit cu 1,3 puncte procentuale, ajungând la 50,7% în primul semestru 2023 de la 51,9% în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Rata creditelor neperformante, NPL (credite neperformante, conform definiţiei ABE) a atins un nou minim istoric de 2,2% la sfârşitul lunii iunie 2023, îmbunătăţindu-se de la 2,6% la sfârşitul lunii iunie 2022, iar gradul de acoperire cu provizioane a rămas mult peste 70% (74% la sfârşitul lunii iunie 2023 faţă de 77% la sfârşitul lunii iunie 2022). Costul net al riscului a înregistrat o reluare în venituri de 5,2 milioane lei în primul semestru 2023, comparativ cu o cheltuială netă de 46,1 milioane lei în primul semestru 2022, în principal datorită recuperărilor susţinute aferente portofoliului de credite neperformante.

Ieri, banca a anunţat că Francois Bloch renunţă la poziţia de director general al BRD - Groupe Societe Generale, începând cu data de 26 septembrie a acestui an, pentru a prelua alte responsabilităţi în cadrul Grupului Societe Generale.

În locul său, Consiliul de Administraţie al BRD a decis numirea Mariei Rousseva, pentru un mandat de patru ani. În prezent, Maria Rousseva ocupă funcţia de director general adjunct al BRD.

Francezii de la Societe Generale deţin 60% din grupul financiar, în acţionariatul căruia se mai găsesc fonduri de pensii, fonduri de investiţii, SIF-uri şi persoane fizice.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Acum puteti da un dividend generos, BNR sa recomande interzicerea cumului salariu + pensie

    1. BRD, TLV to the Moon

      urmeaza cea mai grea perioada a anului... atentie, BRD sub-performeaza fata de rezultatul exercitiului financiar 2019 - care a fost cel mai bun. deja la trimestru 3 o sa fie reflectate impactul noilor dobanzi, modificari fiscale, inflatia in revenire etc... la semestru se asteaptau toti la rezultate solide, doar ca trebuiau sa fie mai mari pentru a avea o marja de siguranta...

      mia e cale lung pana la dividend - vreo 9 luni... cu certitudine, BRD va avea un pret mult mai atractiv decat e acum

      In 9 luni o sa fie 18/lei actiune. Sper ca nu-ti pare rau ca nu ai cumparat la 12.5 lei

      Societe Generale SA (SOGN) Franta are rezultate per actiune mai mari cu 90% fata de estimari

      fr.investing.com/equities/so ciete-generale-earnings 

    proprietate rezidențială

    Greix se bazează pe hărți de dezvoltare a orașelor și districtelor individuale din 1960 și se bazează pe peste două milioane de date despre tranzacții, potrivit IfW. 

    Berlin Potrivit unui studiu, tendința de scădere a prețurilor imobiliare din Germania aproape sa oprit în al doilea trimestru, în ciuda majorărilor ulterioare ale ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE) . 

    Din aprilie până în iunie, prețurile de vânzare pentru condominii au scăzut doar cu o medie de 0,3 la sută față de trimestrul precedent, potrivit indicelui prețurilor imobiliare Greix, publicat joi de Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW). Casele independente costă chiar cu 2,3%, iar blocurile cu 1,8% mai mult. 

    „Piața imobiliară din Germania sa dovedit a fi destul de robustă în al doilea trimestru”, a declarat președintele IfW, Moritz Schularick. „Așteptările că majorările ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană se vor încheia treptat a făcut bine în mod evident piața imobiliară după corecțiile semnificative ale prețurilor din ultimele luni”. 

    Acesta este un semnal economic pozitiv. BCE a majorat de nouă ori ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației ridicate, făcând creditele ipotecare mai scumpe și diminuând cererea de locuințe. Dacă va continua după vacanța de vară este deschisă 

    sa imi spuna BRD ce inseamna in fata miscarea BNR a dobanzii la minime istorice (minime care au mai fost pe meleagurile romanieie)?

    Ce inseamna cand BNR va prabusi dobanda la zero sau minus 1 in fata pe urmatorii ani?! 

    De ce ar prabusiiBNR dobanda in fata daca economia "Duduie" si la dobanzi ridicate?! 

    s c c r e t  

    1. Sa-i spuna domne BRD lui Clețu'

      Rezultate bune, dar e plina piata de derbedei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb