• UPDATE 18:11 Locic: "Probabil am deranjat anumite persoane prin deschiderea unor pieţe"
Omul de afaceri Marius Locic a arătat astăzi la DIICOT că este absolut nevinovat, are o relaţie foarte bună cu băncile şi creditarea şi că, probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor pieţe.
"Vreau să vă spun că sunt total nevinovat în acest dosar al bancherilor sau al fraudelor despre care se tot spune pe toată media că există. Din punctul meu de vedere, în relaţia Locic-bancă nu există nicio fraudă. Din punctul meu de vedere, Locic nu a făcut decât un singur lucru: de a efectua afaceri specifice comerciale, iar referitor la ce observ pe toate televiziunile că s-a dat în ziua de astăzi (joi - n.r.) că au fost reevaluate, că sunt băncile înşelate, nu este adevărat", a precizat Locic.
-----
• UPDATE 16:55: Dumitru Creştin susţine că nu este implicat în ancheta desfaşurată de DIICOT
Dumitru Creştin nu este implicat în ancheta desfaşurată de DIICOT în cazul fraudelor bancare, relatează un comunicat de presă remis redacţiei.
Dumitru Creştin nu a luat niciun credit bancar pentru afaceri comune sau manageriate împreună cu fraţii săi, fapt pentru care acesta nu a fost percheziţionat sau cercetat de către DIICOT în cazul fraudelor bancare.
---
• UPDATE 16:00: Reprezentanţii Volksbank România susţin că Lucian Cojocaru nu este audiat cu privire la activitatea sa în bancă deoarece acesta a a fost angajat după septembrie 2010, iar frauda a fost identificată şi raportată autorităţilor în mai 2010.
---
• UPDATE 14:35: U.N.N.P.R. nu deţine date concrete despre notarii acuzaţi în dosarul fraudelor bancare
Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (U.N.N.P.R.) informează că nu deţine date concrete cu privire la notarii acuzaţi pentru săvârşirea de fapte penale, singurele informaţii fiind cele din comunicatul DIICOT.
---
• UPDATE 14:00: BRD declară că ativitatea băncii nu este afectată de investigaţiile DIICOT
BRD a declarat că ativitatea băncii nu este afectată de investigaţiile DIICOT şi că rămâne atât la dispoziţia clienţilor, cât şi a autorităţilor pentru a furniza orice informaţie necesară.
"BRD cooperează de mai multe luni cu autorităţile asupra anchetelor în curs şi continuă să asigure tot suportul necesar pentru finalizarea cercetărilor dispuse de acest caz", se relatează într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.
---
• UPDATE 13:35: Vasile Blaga neagă orice fel de intervenţie în a ajuta pe cineva să ia credite
Vasile Blaga a declarat, la un post de televiziune, că nu a intervenit niciodată pentru vreo persoană pentru a o ajuta să ia vreun credit: "Nu am intervenit în viaţa mea pentru nimeni să ia vreun credit" . Acesta a adăugat că nu îi cunoaşte pe fraţii Creştin, care i-ar fi invocat numele în cadrul unor convorbiri telefonice interceptate: "Eu, cu aceşti Creştini, n-am vorbit in viaţa mea".
---
• UPDATE 13:25: Bebe Ionescu este interceptat în dosarul bancherilor, relatează www.realitatea.net.
---
• UPDATE 13:00: Vasile Blaga şi Liviu Popa apar în interceptările din dosarul bancherilor.
---
• UPDATE 12:10: Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank sunt cercetaţi de DIICOT în cazul fraudelor bancare, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.
În această afacere sunt implicaţi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.
---
• UPDATE 12:00: Percheziţie în două filiale BRD.
---
• UPDATE 11:40: Percheziţie la BRD Dorobanţi.
• Oana Mizil ar fi implicată în dosarul fraudelor
---
• UPDATE 11:30: Volksbank a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
"Ţinem să precizăm că, în acest dosar, Volksbank a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totală pe client şi firmele afiliate, este însă de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anunţate de DIICOT. Creditele beneficiază de garanţii imobiliare. În acest caz, după identificarea fraudei, pe langă sesizarea autoritatilor, Volksbank România a demarat procedurile de executare silită. Creditele au fost, de asemenea, provizionate corespunzator, dat fiind că acest caz datează din 2010", se arată în comunicatul de presă.
---
• UPDATE 11:00: Marius Locic, Dumitru şi Vasile Creştin fac parte din învinuiţii din acest dosar.
Dumitru Creştin este o cunoştinţă veche a lui Codruţ Marta, aceştia fiind parteneri de vânătoare, potrivit www.kmkz.ro.
---
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) efectuează 48 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Satu Mare, Ilfov, Vâlcea, acţiunea vizeazând destructurarea unui grup infracţional constituit din 58 de persoane specializate în înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri, printre acestea numărându-se şi directorii unor unităţi bancare, informează sursele de presă.
Prejudiciul estimat este de 85 miloane euro.
Printre cei vizaţi sunt mai mulţi directori ai unor unităţi bancare din ţară.
"Învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la 2 unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.
Activitatea infracţională a fost sprijinită de către 7 învinuiţi având calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către 6 funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
"Membrii gruparii au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare", se mai adaugă în comunicatul DIICOT.
La DIICOT vor fi duse la audieri 90 de persoane.
O altă fraudă la bănci a fost descoperită de procurorii DIICOT la începutul lunii noiembrie.
La acea dată, procurorii DIICOT au audiat în jur de 100 de persoane, printre care funcţionari bancari şi reprezentanţi ai Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECM), pentru o presupusă fraudă, estimată la 22 milioane de euro.
Învinuiţii din dosar au fost acuzaţi că ar fi luat credite de la bănci cu garanţii obţinute de la FNGCIMM, în baza unor documente falsificate, destinaţia finanţărilor fiind achiziţia de utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit DIICOT.
Activitatea infracţională a fost sprijinită de către Aurel Şaramet, directorul FNGCIMM, Claudiu Cercel, vicepreşedintele BRD, Mihai Grigoroiu, Ionuţ Cătălin Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul MECMA şi Dragoş Florian Diaconescu, fost general al Centrului de Informaţii Externe (actuala Direcţie de Informaţii Externe).