BRD - venituri în creştere dar profit în scădere, în prima jumătate a anului

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 1 august

BRD - venituri în creştere dar profit în scădere, în prima jumătate a anului

Maria Rousseva, CEO, BRD - Groupe Societe Generale: "Portofoliul nostru de credite a crescut cu 14%, bazându-se pe o contribuţie puternică atât din partea segmentului companii, cât şi a celui de retail"

Scăderea profitabilităţii a fost cauzată, în principal, de creşterea costului riscului şi de noul impozit pe cifra de afaceri, conform băncii

BRD-Groupe Societe Generale (BRD) a obţinut, în primele şase luni ale anului, un profit net consolidat de 694 milioane lei, cu 9,6% sub cel din acelaşi interval al anului trecut, conform raportului grupului financiar publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel individual, BRD a raportat un profit net de 675 milioane lei, cu 10,2% mai mic decât cel din primele trei luni ale anului trecut.

Maria Rousseva, CEO al BRD - Groupe Societe Generale, a declarat: "În prima jumătate a anului, BRD a obţinut o performanţă comercială puternică pe toate segmentele de business. Portofoliul nostru de credite a crescut cu 14% în termeni anuali, bazându-se pe o contribuţie puternică atât din partea segmentului companii, cât şi a celui de retail. Am rămas un susţinător activ al IMM-urilor, însoţindu-ne clienţii pentru a-şi îndeplini proiectele diverse, inclusiv prin implicarea în diverse programe guvernamentale de sprijin. Finanţările noi în cadrul IMM Plus au atins trei miliarde lei în primul semestru din 2024, semnificativ peste perioada similară a anului trecut. Creditarea pe segmentul companiilor mari a fost, de asemenea, în creştere, cu 27% în termeni anuali".

Conform CEO-ului BRD, producţia de credite pentru persoane fizice a fost solidă, atingând volume record, de 5,2 miliarde lei (+51% faţă de anul trecut în primul semestru), cu o producţie mai mare atât pentru creditele de consum, cât şi pentru locuinţe.

"BRD a continuat să-şi demonstreze angajamentul de a sprijini tranziţia către sustenabilitate. Până la finalul lunii iunie 2024, finanţările sustenabile cumulate ale BRD pe ultimii trei ani au ajuns la aproape 1,1 miliarde euro, depăşind deja obiectivul de un miliard euro, stabilit iniţial pentru finalul anului 2025", mai spune Maria Rousseva.

Potrivit CEO-ului BRD, rezultatul net consolidat de 694 milioane lei şi rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) de 16% obţinute de bancă reflectă şi impactul noii taxe pe cifra de afaceri, în valoare de 62 milioane lei, pentru prima jumătate a anului.

Venitul net bancar a crescut cu 5,7%, în prima jumătate a anului, la 1,97 miliarde de lei, din care veniturile nete din dobânzi s-au ridicat la 1,43 miliarde lei, în creştere cu 7,3%, datorită unei activităţi de creditare dinamică la nivel general. Cu toate acestea, impactul pozitiv a fost temperat într-o anumită măsură de costul mai ridicat al finanţării. Veniturile nete din comisioane au fost de 384 milioane lei, mai mari cu 6,5% comparativ cu cele din primele şase luni ale anului trecut, în vreme ce alte venituri bancare au fost de 158 milioane lei, în scădere cu 7,9%.

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 8,9%, în primul semestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal din cauza noii taxe pe cifra de afaceri, a creşterii cheltuielilor cu personalul şi a efectului de bază asociat ajustării în sens descendent a contribuţiilor cumulate estimate la Fondul de garantare a depozitelor în cursul trimestrului la doilea 2023, conform raportului BRD.

Presiunea inflaţionistă a persistat, deşi s-a redus de la 10,3% la sfârşitul lunii iunie 2023 la 4,9% la sfârşitul lunii iunie 2024. Cheltuielile cu personalul au crescut cu 7% faţă de primul semestru 2023, în principal din cauza creşterii salariilor fixe şi a beneficiilor acordate angajaţilor, într-o piaţă a talentelor extrem de competitivă, se arată în raport.

Potrivit băncii, calitatea portofoliului de credite a rămas solidă în prima jumătate a anului, rata NPL situându-se în jurul unui nivel minim record, ajungând la 2,2% la sfârşitul lunii iunie 2024 (în uşoară creştere faţă de minimul istoric de 1,9% la sfârşitul anului 2023), în timp ce gradul de acoperire a NPL se situa la nivelul de 77,3% la sfarsitul lunii iunie 2024, faţă de 75,9% la sfârşitul anului 2023. Costul net al riscului a înregistrat o alocare netă de provizioane de 90,8 milioane lei în primul semestru 2024, comparativ cu o eliberare netă de provizioane de 5,2 milioane lei în primul semestru din 2023, reflectând un nivel mai apropiat de cel caracteristic de-a lungul unui ciclu economic.

Scăderea cu 9,6% a rezultatului net este legată, în principal, de evoluţia costului riscului care reflectă tendinţa de normalizare şi noul impozit pe cifra de afaceri, în timp ce activitatea comerciala a rămas puternică pe toate segmentele, sustinând generarea de venituri într-un mediu mai puţin favorabil ratelor dobanzilor. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a ajuns la 15,9% în primul semestru din 2024, faţă de 20,1% în primul semestru din 2023, în vreme ce rentabilitatea activelor a ajuns la 1,6%, faţă de 2% în primul semestru al anului trecut.

Francezii de la Societe Generale deţin 60% din grupul financiar, în acţionariatul căruia se mai găsesc fonduri de pensii, fonduri de investiţii, SIF-uri şi persoane fizice.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. La momentul actual acțiunile BRD sunt supraevaluate.

    1. corect!

      Fără intenția de a fi nepoliticos, majoritatea v-ați obișnuit cu P/E de 5% și nu înțelegeți că vremurile alea s-au dus. Pregătiți-vă pentru P/E de minimum 15% pe acțiunile puternice.

      e plin de banci cu p/e de 6-7. erste, ing, bbva, Banco Santander.

      Raiffeisen Bank e la p/e de 2.  

      ...actiuni puternice... cine, BRD? pe bune?

      actiuni puternice, brd, noua nvidia

      Brd dă dividend bun an de an și, în plus, e susținută de fondurile de pensii. Ia vedeți, ce dividende dau băncile din afară și ce impozite plătiți la acele dividende...

      Fără intenția de a fi nepoliticos,, sa ne spui si noua cand o sa realizezi ca PER nu reprezinta un procent! ;)

      Așa e, scuze, știu asta.

      sa iau ceva cu PE mare cand pot sa iau ceva cu PE mic? inca sunt destule pe bvb, mersi

      Din 2 in 2 ani.....

    Eu am cumparat azi BRD,sa fie intr-un ceas bun!

    1. Iar eu nu am vândut azi BRD.

      Lsa ca iti vaand eu mai scump,dupa ce creste,stai linistit!

      Scuze,am citit in viteza

      ai grije* sa nu te ia radaru'!

    Asadar minus 5% la T1 si minus10% la T2. Dar hei e o actie buna si de viitor. Plus ca are manageament competent, spre exemplu din 2014 pana acum BRD a crescut 150% iar prapaditii aia de la TLV 700%. In aceeasi tara.

    1. basca sunt si romani aia!

      aia, adica TLV! 

      asa e, au management bun, nu s-a auzit de fraude la ei nici acum, nici in trecut

      nu te pui cu frantuji...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb