BREXIT: ''Deal'' sau ''no deal'', o nouă zi decisivă pentru negocieri

A.B.
Internaţional / 13 decembrie 2020

''Deal'' sau ''no deal'', o nouă zi decisivă pentru negocieri

Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit urmează să se pronunţe duminică cu privire la soarta dificilelor lor negocieri post-Brexit, fie pentru a anunţa un eşec cu consecinţe grele, fie pentru a estima că un acord este încă posibil, cu numai douăzeci de zile înainte de ruptura definitivă, informează AFP,dpa şi Agerpres.

Niciun scenariu nu poate fi respins, inclusiv anunţarea neaşteptată a unui compromis, în aşa măsură aceste negocieri tensionate, presărate cu date-limită nerespectate, au abundat în răsturnări de situaţie după lansarea lor, în martie.

Însă tendinţa de sâmbătă seara părea negativă. "În situaţia actuală, oferta UE rămâne inacceptabilă", a estimat o sursă guvernamentală britanică, în timp ce negocierile continuau la Bruxelles şi ar putea continua duminică. "Orice acord trebuie să fie echitabilă şi să respecte poziţia fundamentală conform căreia Regatul Unit va fi o naţiune suverană în trei săptămâni", a adăugat această sursă.

Semn al unei escaladări a tensiunilor, Ministerul Apărării al Regatului Unit a anunţat cu o zi înainte de această nouă dată-limită, că nave ale Royal Navy sunt gata să apere zonele naţionale de pescuit unde ar putea surveni tensiuni în cazul absenţei unui acord.

Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit şi UE nu reuşesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit. În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil ''no deal'', industria britanică a pescuitului l-a atenţionat pe premierul Boris Johnson să-şi respecte promisiunea principală care a motivat ieşirea din UE, aceea că Regatul Unit ''va prelua înapoi controlul''. Reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de ţările UE interesate.

Principalele puncte de divergenţă care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit sunt regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.

În perspectiva absenţei unui acord, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenţei unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Continuarea sau nu a discuţiilor ar urma să fie luată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de premierul britanic Boris Johnson, după o discuţie telefonică, duminică, în contextul ultimelor negocieri ce ar putea continua în timpul zilei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb