BREXIT - PRIMA CONFERINŢĂ DIN ROMÂNIA/CRISTIAN PÂRVAN: "Brexitul este cea mai recentă reacţie la globalizare"

E.O.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2016

"Brexitul este cea mai recentă reacţie la globalizare"

Brexitul este cea mai recentă reacţie la globalizare, consideră Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, care susţine că nicio mare putere economică nu poate digera globalizarea.

Domnia sa a evidenţiat că foarte importante sunt efectele pe care rezultatul referendumului de săptămâna trecută le are asupra economiei, adăugând că nu putem aştepta prea mult timp până la clarificarea situaţiei: "Ceea ce este cert este că avem nevoie de energie electrică şi de mâncare, pe care le consumăm zilnic. Economia nu poate să aştepte ca să vedem ce se mai întâmplă peste ceva vreme".

Dacă vor fi anulate unele investiţii ale oamenilor de afaceri din ţara noastră, ca urmare a ieşirii Marii Britanii din UE, atunci ar trebui ca Uniunea să intervină şi să compenseze aceste pierderi, este de părere Cristian Pârvan, menţionând că vorbeşte în nume personal.

Domnia sa a precizat: "Dacă se dovedeşte că din cauza acestei decizii (n.r. de ieşire a Marii Britanii din UE) au fost închise, de exemplu, cinci fabrici de confecţii, atunci oamenii trebuie să fie compensaţi dintr-un fond european. Sunt contracte în derulare care pierd acum, sunt oameni care trebuie să-şi ia salariile luna viitoare. Trebuie luată o decizie cât mai curând, pentru că orice decizie este mai bună decât nicio decizie".

Vom avea nevoie de o abordare echilibrată care să minimizeze pierderile, a mai spus domnu Pârvan, apreciind: "Ce facem dacă Europa va avea două viteze? Vom rămâne la periferie. Ce facem dacă punctul de vedere german prevalează în relaţia cu Rusia? Este evident că, în contra curentului unor ţări, Germania, secondată de alte state, poate duce la o schimbare de direcţie, cu consecinţe importante în plan economic. Va fi interesantă poziţia celor 12 ţări nou intrate în UE, care au ca lider Polonia".

Cristian Pârvan opinează că, înainte să ne gândim cum rezolvăm problemele din UE, avem o miză uriaşă pe care trebuie s-o folosim - capitalul românesc. Trebuie să sprijim capitalul românesc, în contextul în care, anul trecut, valoarea ajutoarelor de stat pentru companiile cu capital străin a fost de 146 milioane de euro, în timp ce susţinerea societăţilor româneşti a constat în finanţarea a zece proiecte ale Ministerului Economiei, cu 160 milioane lei, a menţionat domnia sa.

Acesta a adăugat: "Trebuie să punem accent pe inovaţiile româneşti, pe industria românească şi să ieşim din producţia de buncăr (producţia de buncăr înseamnă că, în timp ce cifra de afaceri din Argeş este de două mai mare decât cea din Iaşi, contribuţia la PIB a judeţului Iaşi este dublă faţă de cea a judeţului Argeş). Capitalul românesc, care înseamnă 10-12 miliarde euro investiţii anuale în România, faţă de 2-3 miliarde - investiţiile străine - trebuie să devină o prioritate a preocupărilor noastre zilnice".

Problemele din economia noastră, cele întâmpinate de mediul autohton de afaceri, nu sunt generate de Brexit, reliefează domnul Pârvan, menţionând că România nu va fi foarte puternic influenţată de Brexit, pentru că 40-50% din PIB provine din zona rurală.

"Ne aflăm într-o situaţie absolut îngrozitoare, pentru că parlamentarii vor intra în vacanţă, Guvernul este într-o vacanţă continuă, oamenii vor pleca în concedii. Criza nu este o chestiune teoretică şi când va ajunge la buzunare care va fi reacţia? Cel care plăteşte mai poate plăti? Şi dacă nu, ce face? Trebuie să stabilim nişte priorităţi, pentru că România nu are un scenariu de criză credibil, aplicabil", a conchis Cristian Pârvan, subliniind că trebuie să valorificăm mai întâi potenţialul din ţara noastră şi după aceea să vedem ce se întâmplă în UE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ajutoate de stat strainilor 146 mil Euro si romanilor 160 mil lei. (Nota 4 pt exprimare in euro si lei)

    Memorabile cifrele. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb