BREXIT - PRIMA CONFERINŢĂ DIN ROMÂNIA/DAN ARMEANU, PROFESOR ASE "Avem nevoie de o altă abordare în UE, care să includă mai mult periferia"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2016

"Avem nevoie de o altă abordare în UE, care să includă mai mult periferia"

"Volatilităţile vor dura cât timp va fi mare incertitudinea"

Uniunea Europeană nu se va destrăma, nu se va sfârşi, nu vom asista la un efect de domino după Brexit, este de părere Dan Armeanu, profesor la Facultatea de Finanţe Bănci din cadrul ASE.

Domnia sa a declarat: "După părerea mea, este o ieşire din instituţii, nu din geografia economică. Marea Britanie are legături puternice cu Europa: cu Germania are legături de 90 de miliarde de euro, cu Franţa - de 60 de miliarde de euro, iar cu Italia - de 30 miliarde euro. Aşadar, Marea Britanie nu poate fi ignorată în acest context".

În condiţiile date, Dan Armeanu susţine că, la nivel european, "avem nevoie de o altă abordare, care să includă mai mult periferia, care să crească importanţa periferiei, care a fost uitată în ultimii ani. O astfel de abordare trebuie să ducă la diminuarea decalajelor de dezvoltare. Nu cred că Europa se poate dezvolta cu două viteze".

Domnul Armeanu a mai spus: "Brexit-ul este un semnal de alarmă pentru UE, un precedent periculos. Cred că UE trebuie să-şi îmbunătăţească politicile şi instituţiile. Cred că politicile de austeritate aplicate din 2008 până acum au accentuat foarte mult sentimentul antieuropean. Este nevoie de schimbare, de o nouă abordare din acest punct de vedere".

În opinia lui Dan Armeanu, impactul Brexit-ului în România este limitat, întrucât canalul comercial dintre cele două ţări e redus. "Ponderea exporturilor este redusă, de 4,5%, la fel cea a importurilor", a afirmat domnia sa, menţionând: "Investiţiile străine directe vor fi foarte puţin afectate, acestea reprezentând 2-3% din total. Expunere bancară nu există, iar pe piaţa de capital şi cea de asigurări, prin intermediari, expunerea este redusă".

Dan Armeanu preconizează că "avem anumite volatilităţi pe curs, le vom mai întâlni şi pe piaţa de capital, volatilităţi care vor dura, probabil, cât timp va fi mare incertitudinea".

Foarte important este, în opinia domniei sale, că Brexitul va afecta toate economiile: "Cu cât sentimentul de incertitudine va persista mai mult, cu atât implicaţiile economice vor fi mai mari. Investitorii se vor opri, vor căuta un refugiu: active sigure (dolar, yen, franc, aur). Vom vedea totodată o orientare către anumite ţări, chiar emergente, care au o situaţie economică foarte bună".

Profesorul citat a subliniat că România poate fi, într-un astfel de scenariu, o asemenea destinaţie, însă ţara noastră trebuie să-şi facă temele, să-şi menţină stabilitatea. "În condiţiile actuale ale Brexitului, la nivel naţional, politicile şi toate deciziile trebuie să fie mult mai echilibrate", a concluzionat Dan Armeanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb