BREXIT - PRIMA CONFERINŢĂ DIN ROMÂNIA/MIHAI IONESCU, ANEIR: "Modul de lucru al UE trebuie radical schimbat după lecţia numită Brexit"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2016

"Modul de lucru al UE trebuie radical schimbat după lecţia numită Brexit"

Nimeni nu a crezut în Brexit şi nimeni nu şi-a luat măsuri de precauţie, a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). În acest context, domnia sa solicită Eximbank să spună ce garanţii oferă pentru riscul politic, pentru stabilitatea cursului etc., dacă are poliţe de asigurare pentru astfel de evenimente şi ce ofertă are pentru exportatori astfel încât aceştia să-şi protejeze afacerile.

"Brexitul poate genera un efect la nivel european, iar pierderile trebuie acoperite", a subliniat domnul Ionescu, adăugând: "Exportatorii noştri în Londra, oamenii de afaceri de acolo, nimeni nu se aştepta la acest rezultat. A fost un şoc şi va fi un şoc în continuare. La referendum, a dominat partea conservatoare, oamenii simpli care trăiesc cu amintirea vechiului imperiu. Ei sunt construiţi de aşa natură că nu concep să li se ia coroana. Vor fi lupte foarte puternice de interese, pentru că 44% din exporturile Marii Britanii merg în ţările importante ale Uniunii Europene".

Prin procesul de ieşire a Regatului Unit din UE, englezii trebuie să înţeleagă faptul că o relaţie nu are doar avantaje, opinează şeful exportatorilor, explicând: "Englezii au acceptat libera circulaţie a mărfurilor, a capitalului, nu au vrut monedă comună, dar nu vor forţă de muncă din alte ţări. Este important să se dea o lecţie - aţi hotărât, la revedere! Dar şi UE trebuie să-şi reconsidere atitudinea faţă de celalalte state, pentru că exemplul Marii Britanii se poate repeta şi la alte ţări mari cu nostalgia imperiului. Modul de lucru al UE trebuie radical schimbat după această lecţie".

Relaţiile noastre comerciale cu Marea Britanie nu sunt foarte mari, dar avem o balanţă comercială activă şi avem contracte în derulare, subliniază domnul Ionescu, estimând că o depreciere cu 15% a lirei sterline va cauza exportatorilor autohtoni în Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, în baza contractelor în derulare: "La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru (n.r. domnul Croitoru ne-a spus, vineri, că, în urma referendumului de joi, emoţia va funcţiona puternic, iar lira se va deprecia cu cel puţin 15%), exportatorii noştri vor pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi".

Comerţul României cu Marea Britanie s-a ridicat, anul trecut, la circa 4 miliarde euro, din care 2,38 miliarde euro - export şi 1,57 miliarde euro - import, potrivit lui Mihai Ionescu. Domnia sa a afirmat că, în primul trimestru al acestui an, avem o creştere a exportului în Regatul Unit de 15% (exporturile ridicându-se la 650 milioane euro) şi un avans al importurilor de 5%, acestea fiind de 386 milioane euro, balanţa menţinându-se activă.

Preşedintele ANEIR a mai spus că 70% din exporturile noastre către Marea Britanie se împart în trei capitole: 29% - echipamente industriale, 23% - confecţii textile şi 18% - autoturisme şi componente auto.

Niciuna din cele două părţi nu va accepta taxe vamale şi vor negocia un tratat de liber schimb, preconizează domnul Mihai Ionescu, apreciind că, dacă pe moment vor pierde, în contextul în care se va ajunge la o astfel de alternativă, Brexitul nu se va resimţi în relaţiile comerciale.

Şeful ANEIR este de părere că Banca Naţională a României (BNR) va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că "nu este indiferent pentru Banca Centrală ce se întâmplă cu economia românească. Probabil că va interveni, atât cât o vor ţine buzunarele".

Mihai Ionescu a întrebat de ce Ministerul Economiei nu are nicio reacţie la Brexit şi a solicitat autorităţilor să adopte măsuri pentru compensarea firmelor care suportă pierderi din cauza evenimentelor din UE.

Domnia sa evidenţiază că UE ar trebui să fie o uniune de ţări egale, ceea ce, acum, este "un deziderat, un vis frumos", iar "acest diapazon al diferenţelor" nu poate să crească la infinit, pentru că va plesni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb