BRM îşi manifestă îngrijorarea privind efectele noii ordonanţe energetice

G.D.
Miscellanea / 15 noiembrie 2022

BRM îşi manifestă îngrijorarea privind efectele noii ordonanţe energetice

Bursa Română de Mărfuri argumentează îngrijorarea manifestată public cu privire la efectele nocive asupra economiei româneşti pe care le poate atrage nou edictata Ordonanţă 153/2022, menită în intenţia Guvernului român să ofere un mecanism de control al crizei energetice din ţară, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, criza energetică cu care se confruntă Europa în ansamblu, este recunoscut, are ca principale cauze obiective razboiul din Ucraina, politica de asigurare nediversificată a resurselor de către principalele economii europene, abandonarea bruscă a tehnologiilor convenţionale determinată de politicile de protecţie a mediului. În ţara noastră, în mod ipocrit, vinovate au fost indicate de către autorităţi ca fiind mecanismele economiei de piaţă, aceleaşi care care au asigurat progresul şi dezvoltarea societăţilor umane, mecanisme statuate, de altfel şi în însăşi Constituţia României. Problemele structurale ignorate ale sistemului energetic s-au accentuat de-a lungul timpului, iar incapacitatea celor responsabili în a le rezolva împiedică în continuare atenuarea consecinţelor influenţelor externe şi constituie adevărata cauză a acutizării perioadei de criză parcursă în prezent. În particular, în România ultimilor 32 de ani, nicio investiţie nouă în producţia de energie electrică nu a fost finalizată de către statul român, resursele substanţiale de gaze naturale sunt neatinse, iar reţelele de termoficare prezintă în continuare pierderi mai mari de 50%.

În căutare de soluţii, iniţial, prin OUG 27/2022, s-a instituit de către guvernanţii români un mecanism de plafonare şi compensare; prin decontările neachitate sau efectuate cu mare întârziere, efortul susţinerii sale a fost transferat însă către furnizori. Prin taxele şi accizele menţinute în continuare la acelaşi nivel, au apărut întrebări dacă statul nu numai că nu a fost supus efortului financiar pe care îl clamează, dar el a fost principalul câştigător al întregii scheme.

În încercarea de corectare a disfuncţionalităţilor, prin următoarele modificări aduse OUG 27/2022 s-a continuat identificarea de alţi presupuşi vinovaţi, de data aceasta ei fiind traderii. S-a reuşit practic eliminarea acestora de pe piaţă prin impunerea unei marje de 2%, marjă ce nu poate acoperi costurile financiare, de personal sau operaţiunile transfrontaliere. Pieţele au fost practic anihilate, iar operaţiunile de import sistate. În acest timp, pieţele externe, urmare tot a funcţionării blamatelor mecanisme de piaţă, au cunoscut deja reduceri de preţuri de până la zece ori în cazul gazelor naturale, lucru de care în noile condiţii nu s-a putut profita, subliniază sursa citată.

În fine, ultima iniţiativă legislativă a avut ca ţintă producatorii de energie electrică, cărora li s-a instituit un plafon de 450 lei/Mwh, plafon la jumătate faţă de cel menţionat în Regulamentul UE 1854/2022. În noile condiţii, repetându-se greşeli din trecut, investiţiile viitoare sunt greu de întrevăzut, efectele pe termen lung fiind în fapt cele nedorite. Să ne amintim de vestita OUG 114, emanată din senin şi fără niciun motiv real, al cărei efect major a fost acela al anulării investiţiilor în zăcămintele din Marea Neagră. Evident, nimeni nu a răspuns pentru consecinţe, iar eroarea se repetă în prezent.

"Sistemul de achiziţii centralizate introdus cu această ocazie şi în mod surprinzător, ca o culminaţie a propriei creativităţi, de autorităţile române ne reîntoarce însă periculos în perioada economiei centralizate. Regulamentul UE invocat greşit ca justificare se referă într-adevăr la achiziţii centralizate, dar unele în regim voluntar, prin achiziţii competitive, la preţuri de piaţă, din surse externe. Aşa cum este însă redactată, Ordonanţa nr.153/2022 încalcă principiile şi textele normative naţionale, Constituţia ţării care statutează faptul că în România funcţionează o economie de piaţă, tratatele, directivele şi regulamentele europene. Astfel, chiar Regulamentul UE 2022/1854, invocat şi citat copios în preambulul Ordonanţei, menţionează că măsurile pe care le iau statele membre nu trebuie să denatureze funcţionarea pieţelor angro de energie electrică şi nici formarea preţurilor pe aceasta. Ori, piaţa angro acum în România dispare, de vreme ce va exista un singur cumpărător de la producători şi un singur vânzător - acelaşi - către furnizori, iar toate operaţiunile au loc la un preţ fix", subliniază BRM în comunicat.

Ordonanţa comite şi o mare inechitate, prin nominalizarea directă, fără criterii şi fără derularea unui proces de selecţie, a achizitorului şi apoi vânzătorului unic pe aşa zisa "piaţă" de energie electrică românească, în persoana operatorului de piaţă de stat. Bursa Română de Mărfuri, la rândul său operator de piaţă de energie autorizat, este ignorată şi discriminată, iar măsura evident nelegală, pe lângă prejudiciile morale, aduce companiei noastre importante prejudicii materiale.

Între timp preţurile în UE s-au redus pe termen scurt, în principal prin operaţionalizarea unor surse suplimentare, prin impunerea şi încurajarea de economisire de energie, prin optimizarea schimburilor reciproce de energie (simultan cu creşterea capacităţilor de interconectare), dar şi prin menţinerea şi încurajarea tocmai a mecanismelor de piaţă.

În Romania, prin comparaţie, sunt mereu întârzieri, nu se face nici acum identificarea corectă a consumatorilor realmente vulnerabili, iar economisirea nu este stimulativ încurajată. Totodată, facilităţile fiscale sunt excluse din orice discuţie, iar criticile preţurilor ridicate sunt evident ipocrite, atât timp cât statul percepe accize pe aceleaşi produse energetice pentru care se erijează în protector al consumatorilor. Mecanismele de piaţă sunt, aşadar, anihilate şi nu susţinute, impunându-se chiar prin legislaţie practicarea de contracte negociate direct şi eliminând astfel în mod ... original şi fără nici o motivaţie transparenţa şi competiţia din tranzacţiile cu produse energetice.

Rezultatul este că piaţa este în prezent şi mai debusolată, participanţii sunt lipsiţi de reacţie şi timoraţi de acuzaţiile nefondate propagate prin toate mijloacele de comunicare. Eliminarea mecanismelor de piaţă, reintroducerea de monopoluri, nu conduc decât la descurajarea investiţiilor, retragerea participanţilor şi reducerea pieţei la nivelul unui oligopol.

"Prin mesajul prezentului comunicat dorim să confirmăm necesitatea întreprinderii unor măsuri necesare a fi luate tinând cont de situaţia prezentă, menţinerea măsurile bune din noua legislaţie dar eliminarea celor cu efecte vădit negative, de genul celor menţionate, înainte de a produce efecte ireversibile pe termen mediu şi lung, totul prin consultare şi dialog real cu toate categoriile de participanţi la piaţă", încheie BRM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb