Bursa Română de Mărfuri (BRM) a salutat, ieri, concluziile investigaţiei Consiliului Concurenţei privind piaţa lemnului, prin care instituţia solicită reglementarea condiţiilor de vânzare a masei lemnoase de către stat, care are loc în prezent într-un cadru discreţionar, de natură să gestioneze suspiciuni. Astfel, BRM este pregătită să preia rolul de operator de piaţă pentru vânzările realizate de Romsilva, asigurând maximă transparenţă şi respectarea deplină a regulilor pieţei, conform unui comunicat remis redacţiei.
Valeriu Gheorghe, directorul executiv al BRM, a declarat: "În peste 20 de ani de activitate neîntreruptă pe piaţa din ţara noastră, BRM a asigurat mereu o transparenţă deplină a tranzacţiilor, procedura de negociere garantând, atât vânzătorului cât şi cumpărătorului, că preţul final va fi întotdeauna cel corect, adică acela dictat exclusiv de regulile pieţei. Bursa este abilitată prin Lege să administreze pieţele de mărfuri din România şi deţine infrastructura tehnologică, reţeaua teritorială şi expertiza necesară, astfel că noi ne considerăm pregătiţi să preluăm, chiar începând de mâine, rolul de operator pe piaţa lemnului pentru Romsilva, în măsura în care cadrul de reglementare va stipula acest lucru".
Domnia sa susţine că BRM este preferată de autorităţile contractante pentru că asigură o procedură eficientă, rapidă şi transparentă, în condiţiile garantării unui preţ corect. "Or, tocmai de asta are nevoie statul român, de o platformă de tranzacţionare care să garanteze că Romsilva obţine cel mai bun preţ posibil pentru lemnul comercializat. Se elimină astfel orice suspiciune şi se garantează că masa lemnoasă, care constituie o rezervă strategică pentru România, este valorificată în condiţiile cele mai bune pentru stat, şi în ultimă instanţă pentru contribuabilul român", a precizat oficialul BRM.
Nevoia unei reglementări a valorificării masei lemnoase constituie principala concluzie a unui raport elaborat de Consiliul Concurenţei. În document, Consiliul Concurenţei atrage atenţia că RNP - Romsilva trebuie să separe cele două activităţi - de administrator şi operator pe piaţă, ceea ce îi oferă avantaje de natură concurenţială în raport cu ceilalţi concurenţi. Consiliul a mai arătat că este necesară o legislaţie care să reglementeze nu doar achiziţionarea, ci şi vânzarea unor bunuri de către stat.