Brokerii ar putea să aducă bani de acasă pentru Fondul de Compensare a Investitorilor

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2010

Brokerii ar putea să aducă bani de acasă pentru Fondul de Compensare a Investitorilor

O nouă corvoadă riscă să îngreuneze şi mai mult activitatea brokerilor autohtoni, dintre care unii de-abia reuşesc să supravieţuiască de la o zi la alta din cauza tranzacţiilor din ce în ce mai puţine de la bursă.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a elaborat un proiect de Regulament care taie Fondului de Compensare a Investitorilor posibilitatea să se întreţină, aşa cum proceda până acum, din dobânzile pe care le obţinea în urma investirii contribuţiilor membrilor. În absenţa acestei posibilităţi, membrii FCI ar putea fi obligaţi să aducă bani de acasă pentru a achita cheltuielile de administrare şi funcţionare ale Fondului, situaţie menită să provoace coşmaruri celor mai mulţi dintre intermediari.

Contactat de ziarul "BURSA", directorul executiv al Fondului, Ştefan Chirtu, ne-a declarat că a fost surprins de proiectul de Regulament dat de CNVM şi că lucrează, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al FCI, la o serie de amendamente pe care să le trimită spre analiză CNVM.

"Săptămâna viitoare vom trimite amendamentele şi observaţiile la Comisie pentru că încă mai lucrăm la ele", ne-a spus Ştefan Chirtu.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, care controlează 60,5% din FCI, ne-a spus că urmează să se întâlnească cu reprezentanţii CNVM pentru clarificarea anumitor lucruri prevăzute în proiectul de Regulament: "Am discutat cu reprezentanţii FCI şi rămâne să ne întâlnim cu CNVM să clarificăm unele aspecte".

Unii brokeri consideră că proiectul de Regulament ar contravine şi legii pieţei de capital, în condiţiile în care art 49, alineatul 2 din legea 297 stabileşte că acele "cheltuieli legate de administrarea şi funcţionarea Fondului vor fi acoperite pe seama veniturilor din investirea resurselor Fondului, precum şi din alte venituri stabilite prin reglementări de către CNVM".

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a spus că o astfel de contribuţie a mai existat şi acum câţiva ani, fiind eliminată ulterior, la insis-tenţele brokerilor.

"Dacă se va ajunge din nou la această contribuţie, vom relua discuţia ca toa-te contribuţiile brokerilor la Fondul de Compensare să fie recunoscute ca active ale brokerilor. În prezent, dacă o societate de servicii de investiţii financiare (SSIF) iese de pe piaţa de brokeraj, nu mai primeşte niciun ban înapoi de la FCI. Noi vrem ca acest lucru să se schimbe", a declarat Dan Paul.

Contribuţiilor prevăzute de actualul proiect de regulament li se adaugă şi posibilitatea ca brokerii să achite o contribuţie anuală mai mare la FCI, în prezent existând discuţii la nivel european, pentru pentru creşterea la 50.000 de euro, de la 20.000 de euro, a plafonului de compensare a unui investitor. În cazul nostru, s-a făcut deja o derogare de la această sumă, instituţiile căzând de acord ca de-abia în 2012 să atingem nivelul de 20.000 de euro. Plafonul maxim stabilit pentru anul acesta este de 11.000 de euro/investitor, urmând ca din 2011 să crească la 15.000 de euro/investitor.

Proiectul de Regulament mai prevede şi că FCI va putea să se întreţină din donaţii, sponsorizări sau asistenţă financiară. Surse din piaţă care nu au dorit să fie citate au spus însă că nimeni nu a făcut vreo donaţie FCI până acum.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dan Paul nu a facut in viata lui o tranzactie adevarata pe piata. A ajuns vicepresedinte bvb din inertie fiiind Pres Asoc Brok. NU A FACUT NIMIC PTR PIATA CU ADEVARAT.

    1. Bine ca ai facut TU! Ai scris aici doua propozitii. Mai bine mergi de aplica pentru ajutor de somaj.Si vezi sa nu completezi cererea cu majuskule, ca o sa ti-o respinga.

      Problema dragi tovarasi e simpla.Vor dispare totzi brokerii autohtoni. Vor ramine doar brokerii bancilor. Iar activitatea de brokeraj va fi sponsorizata de catre banca lu' Farmache si fabrica de carnati de faliment a lu' Ancutza. Punct.

      Daca au mai ramas brokeri normali la cap in Romania, atunci cam totzi trebuie sa isi schimbe meseria.De ce ar bloca cineva 50000 de euro/client? Ca la volumele astea,sa il vada pe farmache la televizor spunindu-ne cum e cu finantarea pe bursa, cind nici el nu pricepe.Spune doar ce i-a scris Pasol pe o fituica. Si pe Ancuta, care fara Tradeville, WBS si Delta, poate sa afume carnati in sediul propriei sale Burse internationale de mizilicuri? Noroc ca CNVM in intelepciunea sa Europeana, le va lua gitul tuturor, ca sa poata ei stinge lumina. La sediul MZIBEX. Ca Bursa Fanariota de Valori,sta cu...chirie...

      Saracu Chirtu, e surprins...S-a speriat Farmache ca o sa ii ia depozitele FCI de la banca lui. Bravo fanariotilor.

      who the fuck is Dan Paul ! ce a facut el ptr piata asta?????

      ups, pe cineva deranjeaza adevarul. inca odata intreb Ce a facut Dan Paul ptr piata? ce pregatire are?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb