Brokerii: "Căderea titlurilor TLV, pe seama vânzărilor investitorilor instituţionali"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 decembrie 2017

Brokerii: "Căderea titlurilor TLV, pe seama vânzărilor investitorilor instituţionali"

După o perioadă de creştere în prima parte a anului, când cotaţia acţiunilor Banca Transilvania (TLV), a urcat de la un preţ de 2,003 lei/unitate (nivelul de închidere din ultima zi de tranzacţionare a anului trecut), până la 2,55 lei/acţiune (preţul de închidere din data de 8 august 2017), acţiunile societăţii bancare au început să scadă, închizând, pe data de 6 decembrie, la preţul de 2,085 lei/acţiune.

Analiştii pieţei locale de capital pun deprecierea cotaţiei TLV din ultima perioadă îndeosebi pe seama ieşirilor pe care le fac investitorii instituţionali din societatea bancară.

De asemenea, aceştia consideră că, din punct de vedere fundamental, banca are o situaţie bună, ceea ce, cel puţin teoretic, ar trebui să ducă la aprecierea preţului acţiunilor.

Unii sunt de părere că asistăm la o vânzare masivă din partea investitorilor străini a acţiunilor româneşti, pe fondul impredictibilităţii fiscale. Potrivit acestora, BRD se află într-o situaţie mai favorabilă decât TLV, pe motiv că are un acţionar majoritar (Societe Generale, cu 60%), astfel că străinii au fost mai puţin interesaţi de acest emitent.

Departamentul de Analiză al societăţii Prime Transaction, ne-a transmis: "În condiţiile în care informaţiile legate de bancă sunt, în general, pozitive, este greu de spus de ce evoluţia preţului acţiunilor este negativă.

Cea mai plauzibilă explicaţie este aceea că au loc vânzări ale unor pachete mari de acţiuni deţinute de investitorii instituţionali. În condiţiile în care lichiditatea pieţei locale este redusă, o astfel de vânzare durează mult timp şi ţine preţul sub presiune, chiar dacă, între timp, apar ştiri pozitive despre emitent, aşa cum au fost rezultatele financiare şi anunţul privind preluarea Bancpost.

Nu credem că scăderile au la bază motive fundamentale. Rezultatele băncii sunt bune, multiplii de piaţă sunt mici, iar perspectivele pe termen mediu sunt la rândul lor foarte bune".

Şi Adrian Simionescu, director general Vienna Investment Trust, împărtăşeşte părerea analiştilor de la Prime Transaction, adăugând că, astfel de momente reprezintă oportunităţi bune de achiziţie.

Domnul Simionescu ne-a spus: "În opinia mea, scăderea acţiunilor TLV ţine de marcarea profiturilor, tocmai pentru că acţiunea a avut parte de o creştere destul de consistentă.

În această perioadă, aproape toţi emitenţii scad, pentru că fondurile de investiţii, pe final de an, de regulă, marchează profitul pentru a încheia anul cu rezultate bune, astfel încât investitorii să fie mulţumiţi. Este o regulă generală.

Pe de altă parte sunt aşteptate şi detaliile integrării după achiziţia Bancpost şi, evident, investitorii, în special din zona financiară, sunt ceva mai precauţi.

Din punct de vedere fundamental, TLV stă bine, deci, există condiţii ca preţul să crească.

De altfel, aceste corecţii conjuncturale sunt momente foarte bune de achiziţie, pentru cei ce nu au reuşit să cumpere la timp".

Pe de altă parte, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul Goldring, ne-a spus că vânzările mari pe titlurile TLV apar chiar la finalul şedinţelor de tranzacţionare. De asemenea, domnia sa apreciază că lipsa de claritate în domeniul fiscal de care este lovită ţara noastră afectează negativ piaţa de capital.

Analistul ne-a spus: "În momentul de faţă, vânzătorii fac piaţa, care este dominată de un sentiment negativ.

Apar ordine masive de vânzare cu foarte puţin timp înainte de închidere.

De exemplu, ieri (n.r. miercuri), chiar înainte de ora 18:00, a apărut un ordin de vânzare la piaţă de 450.000 de acţiuni. Fără acesta, nu cred că preţul închidea la 2,085 lei, ci, evident, mai sus.

De altfel, în ultimul timp, este o foarte mare presiune la vânzare chiar către finalul şedinţelor de tranzacţionare.

În general, această situaţie apare în ultima zi de tranzacţionare a fiecărei luni, ceea se întâmplă pentru că fondurile de investiţii îşi reglează situaţiile lunare.

Dar acum, aproape în fiecare şedinţă, ne confruntăm cu ordine mari de vânzare pe TLV, cu foarte puţin timp înainte de închiderea sesiunii.

Această situaţie nu apare chiar în fiecare zi, dar, în ultimul timp, au fost şi câte trei zile consecutive când titlurile băncii s-au confruntat cu vânzări masive la finalul zilei.

Au existat şedinţe când ultima tranzacţie a reprezentat chiar 30% din rulajul total din acea zi.

De fapt, acest fenomen se poate observa la toţi emitenţii cu pondere mare din indicele BET. Probabil investitorii instituţionali ies din piaţă.

Este greu de spus care ar fi exact motivele acestei situaţii.

În opinia mea, ne aflăm într-o degringoladă fiscală. Companiile îşi doresc stabilitate politică şi fiscală pentru a putea să-şi facă planuri pe 4-5 ani. Dar, în condiţiile actuale, când nu se ştie foarte clar cum va arăta Codul Fiscal pentru anul viitor, este foarte dificil pentru societăţi.

Bineînţeles că toate acestea afectează atât companiile cât şi investitorii, inclusiv cei instituţionali, care nu văd cu ochi buni ceea ce se întâmplă".

Recent, pe partea de cumpărare a titlurilor TLV s-au aflat SIF Moldova şi fondurile din Grupul BT.

Profitul net al Băncii Transilvania a atins 780 milioane lei în al treilea trimestru al anului 2017, în creştere cu 18,72% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când banca a înregistrat un profit net de 657 milioane lei.

De asemenea, Grupul Financiar BT a raportat un profit net de 829,489 milioane de lei, în creştere cu 18,85%.

Grupul BT a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu active de 55,1 miliarde lei, din care banca deţine 54,9 miliarde lei, iar creditele nete - incluzând leasing - reprezintă 54,3% din activele Grupului Financiar BT. Totodată potrivit Solvabilitatea băncii este de 17,95%, fără a include rezultatul primelor nouă luni ale anului.

Recent, Banca Transilvania a semnat preluarea Bancpost, de la Grupul elen Eurobank. De asemenea, Banca Transilvania a anunţat intenţia să preia un pachet din Victoria Bank din Republica Moldova.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Tehnic vorbind,pe graficul daily,media mobila de 50 zile a strapuns- o pe cea de 200,deci semnal negativ.Cotatia se afla de saptamani bune sub ambele medii mobile.Pe weekly,cotatia se afla,deja,de cateva saptamani , sub media mobila simpla de 50 unitati,deci iar semnal negativ.RSI monthly are divergenta negativa iar MACD,pe aceeasi unitate de timp a dat si el semnal de sell.

    Tehnic vorbind,TLV nu poate decat sa isi continue trendul descendend,inceput de cateva luni.Avand in vedere ca semnalele negative sunt si pe unitatile mari de timp: weekly si monthly,scaderile sunt abia la inceput. 

    1. Pentru fanii analizei tehnice clasice,patternul ,vizibil si de pe luna,pe daily,''head and shoulders" , constituie cireasa de pe tort in ceea ce priveste semnalele de vanzare ....De mentionat , patternul este confirmat...

      De benzile Bolinger si metoda Fibonacci ce ne poti spune?

      Benzile nu prea au mare rol acum,ma refer la mesajele mele anterioare legate de trend etc,ele au fost create pentru a urmari volatilitatea,cand urmeaza sa creasca sau cand piata trebuie sa se calmeze.Legat de fibonacci,acum cateva luni am zis ca maximele de anul acesta pe TLV coincid cu 423% extensia fibonacci,adica maximul posibil.

      Fiecare este liber sa creada in ce vrea. Mie treaba asta cu analiza tehnica mi se pare o mare vrajeala. Desigur , bursa este departe de a fi o piata perfecta, dar pana la urma este ghidata de evenimente. Daca maine TLV face un anunt interesant iti sparge toata "extensia fibonacci" si toate vrajelile cu maximele si cu minimele.

      Crezi in ce vrei.Tu vorbesti de analiza tehnica,adica despre un fenomen de care nu ai habar,adica spui ca e vrajeala.E casi cum as vorbi eu despre motoare ,in conditiile in care nu ai habar.Eu bat piata de ani de zile la randamente pe bvb,anul asta,procentele sunt de 3 cifre .Sa inteleg ca vrei sa ma convingi ca analiza tehnica e o bazaconie,cand fac de 5-6 ori randamente peste orice cel mai.performant indice de la bvb? Esti inteligent!

      E buna asta cu tehnica. Daca Ciorcila isi marita mireasa o sa-ti sara afara din toate canalele si mediile pretul. Si vei avea si o megaconfirmare pe un super volum. Atunci ce mai interpretezi?

      Imi porti mie de grija??Bravo! Tu intelegi ce am scris eu,ca bat piata de ani de zile de cateva ori pe baza de analiza tehnica iar tu ma iei ca Ciorcila isi marita fata...

      De aia e bursa aici! Preferati sa tranzactionati pe impresii si pareri, in loc sa puneti mana pe carte. 

      asa, deci asteptam sa se injumatateasca valoarea BT pentru ca pe grafic arata scadere?

      vezi ca pe bvb tranzactionezi singur, de aia bati piata, tu si inca 3 cuponari analfabeti

      Ai dreptate in ce spui ca piata nu e perfecta. Daca ar fi s-ar desfiinta orice tip de analiza. Daca apare un eveniment major atunci nici fundamentalele nu functioneaza si nicio alta metoda. Pentru asta trebuie sa fi pregatit indiferent de ce metoda sau combinatie de metode folosesti. Sunt traderi care folosesc doar AF sau doar AT, si altii le combina. Analiza e doar o parte din ceea ce inseamna tranzactionarea si are mult o importanta mai redusa decat se crede in general. AT pare simplu de folosit, dar nu e deloc, chiar si pentru instrumente simple ca medii sau divergente. Iti trebuie cunostinte si multa practica ca sa dea rezultate asa cum e si cu AF de fapt. Spun asta din experienta, iti trebuie ani de practica ca sa stapanesti AT, dar sa stii ca functioneaza. Altfel, nu ar mai fi atat de raspandita. Sunt multi traderi care bat strategia buy and hold cu AT, dar ei stiu ce fac. Cat despre faptul ca un eveniment major face ca AT sa nu functioneze sa stii ca AT se ocupa si de asta. Cand un semnal foarte important de AT este invalidat, atunci inseamna ca au loc schimbari majore in structura pietei, ceea ce in AT se traduce printr-un semnal opus. Din nou, nici ala nu e infailibil, dar e mai important decat semnalul initial. Indiferent ca e AT sau AF, ca sa te descurci iti trebuie ani de studiu si mai ales de practica, exact cum e in cazul medicinei, arhitecturii sau ingineriei. De fapt ca la orice, odata cu experinta iti schimbi si parerile.

      Nu stiu daca ai observat din analiza grafica dar 2.1 este pretul de suport. Daca speri mai jos cu analiza ta te inseli. Cumpara acum pentru ca acum se face acumulare. Pana la sfarsitul anului se termina cu vanzarile si poate avem si raliu de sarbatori.

    PSD-ul este asociat cu,corupția.Deci nu e cazul impredictibilității.

    Inv estitorii puteau vinde acțiuni la TLV pana la sfarsitul lunii noiembrie ,cand de altfel a avut loc si programul de rascumparare demarat insasi de emitent,evident la un deal mult mai bun pentru ambele parti.

    Este posibil un exit din actionariat a vreunui fond de pensii(cel mai probabil) actiune din care au de castigat cumparatorii care ma au rezerve financiare pe sfarsit de an. 

    1. Subscriu cu Mirobo si sunt de acord cu explicatiile lui Dragos Mesaros.Anumite entitati trebuie sa incheie anul confotm evaluarilor proprii si atunci vand ceva ce se vinde repede chiar deca u fac in pierdere.

    cand e sange pe strada ....cumpara!!! e black friday pe tlv.Nu cred in analize tehnice ci in analize fundamentale.Fundamental banca are profit, imagine buna, credite si numar de clienti in crestere, robor in crestere deci si profituri in Q-urile ce urmeaza mai mari...eu cumpar la pretul asta sunt dispus sa astept.

    In plus exista zvonuri legate de un program masiv de rascumparare de actiuni pentru 2018.Actiunea asta este de 3.5 ron! 

    1. E buna cu sangele si corecta.

      Bre,unde vazusi sange pe strazi,la - 24% fata de macixime?? ,,:))) Stai sa vezi ce aduce head and shoulfers ul! Hai ca fu buna asta cu sangele pe strazi...:))

      24% pentru o companie care creste pe toate planurile e enorm( achizitii de competitori, intentii de intrare pe piete straine, pozitii de cash puternice etc) .Cotatia trebuia sa fie +24 cu cele -24 caderea reala e de 50% .Discutam in februarie .

      azi 21,363,955 actiuni cumparate/vindute de 45,398,740 Ron. Si in crestere. mda

    fondurile de pensii (bancile din spatele lor) vand pentru a proteja bancile care clar piard cota de piata.ASF ar trebui sa investigheze vanzarile din ultima perioada .Cineva isi protejaza bonusurile de sfarsit de an

    e clar ca o gogoasha atat de umflata nu are cum sa reziste in timp , mai ales ca acum s-a specializat in achizitia de gauri negre ...

    banca valoreaza in fapt azi cam cat a valorat in 2009 ... asa ca acolo va ajunge in scurt timp actiunea ... restul sunt palavre ... 

    1. Care gauri negre...? Bankpost? Are active de 2 mld grecii vand pt ca ii obliga CE.sa iei un bussines cu 10 centi la dolar eu zic ca nu i rau!.in plus bnr tine ar dracului de mult cu banca asta(tlv) au refuzat interventii mari din partea americanilor ....

      Ma uit la articol, ma uit la comentarii si inteleg ca bursa noastra nu poate arata altfel decat este. Poate bursa emergenta la stadiul de ruleta!

      ce prost esti. in 2009 facea profit 86 milioane RON si in 2017 ajunge la peste 1,000 milioane RON. Pentru tine e acelasi lucru

      Corect!

    ...pareri impartite....vom trai si vom vedea....sustin analiza fundamentala + investitia facuta de cumparare Bankpost...O banca de perspectiva si cu personal serios.

    Gogoasa e gata rumenita ...umflata de PSD si aliatii din TLV

    Deja scapa aer  

    1. Daca nu era psd ul cu legislatia lor si cu atacurile asupra bancilor aveam si noi o bursa normala cu 90000 nu 75000 unde ne aflam acum. Oricum e buna consolidarea si cine are minte acumuleaza actiuni la 2.1. In vara tlv va fi peste 3.5.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb