Brokerii: Chiar dacă o să avem listări la BVB anul acesta, piaţa va rămâne la fel de mică

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2010

Anul acesta vom vedea o dezgheţare a pieţei de IPO-uri (n.r. initial public offering - ofertă publică iniţială), consideră Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, fiind de părere că anul acesta va fi mai propice companiilor să se listeze la Bursă.

"În 2010 este un context mai bun de piaţă pentru listări decât era în 2008 sau 2009, pentru că atunci piaţa era în cădere abruptă iar acum creşte", a explicat domnul Paşol.

Preşedintele Intercapital Invest a declarat, ieri, că este în discuţii cu nişte emitenţi importanţi pentru a-i aduce pe Bursă anul acesta sau anul viitor, însă nu a dorit să ofere mai multe detalii.

În 2009, Intercapital Invest a intermediat oferta de listare a fondurilor OTP Asset Management, respectiv WiseRO şi Green Energy.

Mentalitatea antreprenorilor, principala problemă care stă în calea dezvoltării Bursei

Principala problemă a antreprenorilor locali este faptul că preferă finanţarea activităţilor prin datorii (n.r. credite, alte resurse financiare) şi nu prin surse proprii, este părere Florin Ilie, şeful operaţiunilor bursiere de la ING.

"Antreprenorii se tem în principal să aducă un partener la masă de discuţii, iar soluţia ideală pentru evitarea acestui lucru cred că este finanţarea prin Bursă, unde nu vor mai da peste un singur investitor, ci peste o mulţime, iar riscurile se vor diminua ca atare", ne-a explicat domnul Ilie, subliniind în acest sens că frica de pierdere a controlului asupra companiei este nejustificată în finanţarea prin Bursă.

El este de părere că ţara noastră va continua să fie o piaţă extrem de mică comparabil cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est.

"România are un free-float (n.r. valoarea acţiunilor liber tranzacţionabile pe piaţă) la nivelul a cel mult două companii din Polonia. În plus, posibilităţile de creştere a lichidităţii pe Bursă sunt foarte limitate, în condiţiile în care companiile locale sunt în general de talie mică", ne-a explicat acesta.

Pe termen lung, Florin Ilie preconizează că piaţa de capital va rezista în aceeaşi formulă: "Vom vedea în continuare companii de talie mică pe Bursă, de tip IMM, şi astfel sunt slabe şanse să devenim o piaţă bursieră masivă în următorii ani".

În privinţa schimbării mentalităţii antreprenorilor, şeful departamentului de pieţe de capital din cadrul ING este destul de sceptic, fiind de părere că singura modalitate de a combate această problemă este acceptarea de către antreprenori a ideii că nu-şi pot construi o companie de talie mare doar prin banii altora, ci şi prin surse proprii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb