Brokerii consideră speculativă creşterea cotaţiei "Electroputere" Craiova (EPT) şi spun că nu s-au întâmplat evenimente remarcabile care să fi influenţat această evoluţie a companiei.
În ultima lună, titlurile EPT s-au apreciat cu 95%, închizând ziua de vineri la un preţ de 121 lei/unitate, în creştere cu 14,15% faţă de şedinţa precedentă, pe fondul unui volum de aproape 2 milioane de acţiuni. De asemenea, creşterea din ultima perioadă a titlurilor EPT s-a realizat pe un rulaj mai ridicat decât cel obişnuit.
Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest" consideră că evoluţia cotaţiei EPT este una speculativă. Domnia sa ne-a declarat: "Este clar că sunt mişcări pe societăţi care au un preţ scăzut. Dacă se aprinde o scânteie, se aprinde o flacără".
Directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest" anticipase, încă din luna octombrie, că titlurile EPT vor avea parte de o volatilitate ridicată în perioada următoare.
Şi Marian Lupu, director adjunct la casa de brokeraj "Estinvest", consideră că aprecierea EPT din ultima perioadă a fost una speculativă şi nu vede alte motivaţii.
Adrian Simionescu, directorul general al "Vienna Investment Trust", ne-a spus că, la ultima Adunare Generală a Acţionarilor (AGA) Electroputere, s-a hotărât ca societatea să facă o conversie a creanţelor în acţiuni, care are efectul de a diminua ponderea datoriilor din totalul activelor. Potrivit domnului Simionescu, acest lucru face compania mai atractivă.
Un broker din piaţă ne-a spus că, în principiu, cineva vrea să cumpere compania. "Nu ştiu dacă se poate construi un mall acolo. Mă aştept ca cineva să cumpere compania şi să repornească producţia".
Electroputere a înregistrat, pentru primele nouă luni ale anului, o pierdere de 46,5 milioane de lei, în creştere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost de 26,4 milioane de lei.
Luna trecută, acţionarii EPT au aprobat majorarea capitalului social al companiei, prin emisiunea unui număr maxim de 811.309.649 acţiuni, având o valoare nominală de 0,10 lei/acţiune, în schimbul unor noi aporturi în numerar, precum şi prin compensarea parţială a creanţei în valoare de 68,7 milioane de euro.
Acţionarul majoritar al Electroputere Craiova este compania saudită Al-Arab Contracting Company Limited, care deţine 86,28% din capitalul social. În momentul privatizării, la EPT lucrau 2.600 de salariaţi, în prezent rămânând circa 700.
1. fără titlu
(mesaj trimis de gigi în data de 09.12.2013, 15:55)
Sigur actionarul majoritar vrea sa delisteze compania EPT si sa faca ce vrea....... Decat o majorare de capital unde trebuie sa vina cu o suma foarte mare de bani mai bine cu un milion de RON poate sa cumpere de pe piata toate actiunile. Suntem prea mici ca sa putem opri un tavalug asa de mare. Adio locuri de munca si investitii! Mai e un scenariu sa vina un investitor care vrea sa produca si sa creeze locuri de munca. Ar fi ceea ce ne dorim!