BROKERII: Este posibil ca statul să ceară dividende suplimentare de la companii, în 2021

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 ianuarie 2021

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Cred că dacă se doreşte dezvoltarea companiilor de stat din România este necesară o viziune care să implice ieşirea pe pieţele din jurul nostru"

Afectată puternic de pandemia de Covid-19, ce a impus închiderea temporară a unor sectoare economice importante, ţara noastră va înregistra un deficit bugetar record pentru 2020, iar brokerii întrevăd posibilitatea ca statul să solicite dividende suplimenatare în acest an de la companiile pe care le are în subordine, cum s-a procedat în 2017 şi 2018, când totuşi era un alt Guvern la conducere. Dar, aceştia atrag atenţia asupra nevoilor de investiţii, fiind chiar de părere că ar fi necesară o abordare care să implice intrarea companiilor pe alte pieţe din regiunea noastră, similară cu a unor societăţi mari din ţări învecinate.

Legat de posibilitatea ca statul să ceară dividende suplimentare de companiile pe care le controlează, Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct al Tradeville, ne-a transmis: "Este un scenariu plauzibil. Pe de altă parte va trebui găsit un echilibru relativ la necesarul de investiţii din domeniul utilităţilor şi alte posibile destinaţii pentru aceste fonduri în bugetul public".

Şi Dragoş Mesaroş, ce conduce activitatea de tranzacţionare în cadrul Goldring, crede că este posibil ca statul să apeleze din nou la banii societăţilor la care este acţionar majoritar, dar reclamă lipsa viziunii unei dezvoltări regionale a acestora .

Brokerul ne-a spus: "Dacă ne uităm la ce se întâmplă în jurul nostru, vedem companii care s-au extins la nivel regional. De pildă în Ungaria sunt trei companii mari, MOL, OTP şi Gedeon Richter, şi toate sunt prezente în piaţa din România. Gedeon Richter are o fabrică de medicamente în Târgu Mureş şi este prezentă şi pe segmentul de farmacii. MOL s-a dezvoltat destul de bine în România, etc. Vedem aceeaşi abordare şi pentru companii din alte ţări din zona noastră".

Directorul de la Goldring a adăugat: "Cred că dacă se doreşte dezvoltarea companiilor de stat din România este necesară o viziune care să implice ieşirea pe pieţele din jurul nostru. O astfel de abordare are potenţialul de a aduce, în timp, dividende mai mari decât cele din momentul de faţă şi pentru o perioadă mai îndelungată. Personal, mi-aş dori o astfel de viziune pentru companiile de stat, fără să mai fie văzute ca nişte vaci de muls de la care să se ceară dividende speciale pentru acoperirea găurilor din buget".

Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz sau Conpet sunt printre companiile de la Bursa de Valori Bucureşti deţinute de stat de la care s-au solicitat în trecut dividende suplimentare.

La finele lunii octombrie, agenţia Fitch Rating estima pentru ţara noastră un deficit bugetar de 9,5% din Produsul Intern Brut în 2020, în special ca urmare a cheltuielilor apărute în urma pandemiei, evaluate la circa 7% din PIB.

În 2019, deficitul bugetar s-a ridicat la 4,6% din PIB, în timp ce în 2018 deficitul a fost de aproape 2,9%.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. nu au citit rapoartele , fir ar ei sa fie de b okeri:-) Un an nou fericit si cu multe actiuni pe plus

    1. ai dreptate, o gluma de articol

      De unde bani pentru dividendele suplimentare cand nu le ajung banii nici pentru investitiile uriase pe care le preconizeaza. Romgaz, Nuclearelectrica, si Transgaz (cel putin) vor avea cheltuieli uriase in urmatorii ani asa incat nici dividendele ordinare nu vor mai fi la nivelul din trecut, daramite cele suplimentare. Cum sa dai mai mult daca incasezi mai putin iar in acelasi timp iti cresc cheltuielile?

      Abia dupa ce investitiile vor da roade (peste 5 ani cel putin) putem vorbi de dividende mari. Pana atunci nu vom mai vedea randamente mari la companiile de stat (decat daca cotatiile vor scadea foarte mult).

      Ma intreb cum au ajuns astia brokeri?! 

      In opinia mea pietele au luat un avant prea mare (daca ne raportam la profiturile care se preconizeaza pentru companii pe termen scurt si mediu) si este probabil sa urmeze corectiile. PER-ul mediu pentru companiile americane din DJIA este 30 acum, iar in urma cu un an era 21. Randamentele dividendelor companiilor de stat de la noi (cu una eventual 2 exceptii) nu va mai trece de 5% in conditiile in care in anii anteriori media se apropia de 10%. Ceva nu este in regula. Cotatiile sunt prea mari pentru ceea ce pot oferi companiile anul acesta (adica pe termen scurt si eventual mediu). Probabil ca sunt prea multi bani si investitorii nu stiu unde sa-i mai parcheze. Ramane de vazut ce va urma, insa la actualele PER-uri si perspective nu inteleg de unde vine euforia aceasta care bate ratiunea.

      :) corect!

      Pierderile de la Iernut sicontinuarea investițiilor s-ar putea face prin vânzarea pe piața a 5.la suta din acțiunile statului și astfel ar mai putea da ceva dividende

    Foarte corect. Conpet, de pilda, are o gramada de cash pe care nu o utilizeaza

    1. Romgaz si Nuclearelectrica au cele mai mari lichiditati la 9 luni dar mai ales rezultat reportat mare. Doar ca au proiecte ample de investitii asa ca au nevoie de bani. La Conpet ai dreptate. De fapt si anul trecut s-a cerut mult de la Conpet. Un dividend din trei surse: profit, rezultat reportat si alte rezerve parca ..

      Romgazul este in CNAIR ,anul trecut vorbea de terminalul de gaze din Grecia .Anul asta vorbesc de gaze din marea neagra.Dar n-au terminat centrala de la Iernut ,nci un proiect de modernizare a depozitelor subterane .Volintiru vorbeste mult si nu face nimic.

      Apropo de dividente suplimentare. ... nu va pare suspect ca acțiunile din energie cresc mai mult decât bet-ul ... !

      Cresc pentru ca de-a lungul anilor au distribuit dividende cu randamente mari si investitori s-au obisnuit cu aceasta situatie - sa ia dividende bune de la companiile de stat (majoritatea din energie). Problema este ca de un an, aproximativ, randamentele nu mai sunt asa de mari iar perspectivele nu sunt favorabile dividendului (ci dimpotriva), dar asteptarile (si implicit reactiile) au ramas aceleasi.

      Anul trecut BETng a scazut cu 12%, iar bet cu mai putin de 2% si daca tot se apropie dividendele... mai salta si ele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb