Brokerii estimează revenirea acţiunilor bancare după mijlocul anului viitor

ADRIAN SIMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2010

Brokerii estimează revenirea acţiunilor bancare după mijlocul anului viitor

Acţiunile băncilor listate la Bursa de Valori Bucureşti au înregistrat anul acesta scăderi semnificative, deşi indicele BET (n.r. al celor mai lichide zece companii) a consemnat o apreciere de 8%. Brokerii sunt de părere că lichiditatea segmentului bancar de la Bursă a fost redusă, în prima parte a anului, şi estimează o revenire a cotaţiilor în a doua parte a anului viitor.

Cea mai mare depreciere au înregistrat-o, anul acesta, titlurile "Băncii Transilvania" (simbol TLV), de 27,3%, la 1,27 lei/unitate. În acelaşi timp, titlurile BRD au ajuns la 11,9 lei/acţiune, după o scădere de 10,43% de la începutul anului, iar cele ale Băncii Comerciale Carpatica s-au iefinit cu 13,9%, la 0,086 lei/unitate.

În schimb, titlurile "Erste Bank" (simbol EBS) s-au apreciat cu 9,8%, anul acesta. La finalul şedinţei de ieri, o acţiune EBS putea fi cumpărată cu 142,1 lei.

Potrivit brokerilor, în prima jumătate a anului, numărul investitorilor dornici să investească în bănci a fost redus iar în trimestrul al treilea, piaţa a înregistrat volume mici de tranzacţionare. Astfel, estimările acestora pentru sfârşitul anului şi pentru primul semestru al anului viitor nu sunt foarte optimiste

Nicu Grigoraş, broker "Intercapital Invest", se aşteaptă la o evoluţie laterală în continuare a preţurilor pe fondul evoluţiei încă impredictibile a economiei.

Evoluţia preţurilor acţiunilor bancare în cursul anului viitor depinde de o gamă largă de factori, de la contextul internaţional până la factori locali şi proprii fiecărei bănci, este de părere Maria Sirge, analist financiar "Tradeville". Domnia sa ne-a declarat: "Este de aşteptat ca relansarea creditării, cu influenţă importantă asupra rezultatelor financiare ale băncilor, să se producă odată cu ieşirea din recesiune, în trimestrul al doilea sau al treilea al anului 2011. Preţurile-ţintă estimate pentru sfârşitul anului în curs sunt 12,3 lei/acţiune pentru titlurile BRD, 1,35 lei/acţiune pentru titlurile TLV şi 143,6 lei/acţiune pentru titlurile EBS."

Deşi băncile au raportat rezultate destul de bune după primele nouă luni ale anului, acestea nu au avut un impact considerabil asupra evoluţiei acţiunilor, pe fondul lipsei de lichiditate, opinează Nicu Grigoraş. Domnia sa a remarcat, totuşi, un trend des-cendent în cazul acţiunilor BCC, cauzat de rezultatele curente nu tocmai fericite. În cazul TLV, preţul a fost influenţat de majorarea de capital "privită cu scepticism de către investitori", potrivit brokerului de la "Intercapital Invest".

Scandalul dintre bănci şi clienţi nu a afectat cotaţiile

Conflictul iscat între bănci şi clienţi pe marginea Ordonanţei 50/2010 privind creditele populaţiei nu a influenţat cotaţiile acţiunilor bancare, sunt de părere brokerii, pe fondul lichidităţii reduse.

Potrivit lui Nicu Grigoraş, trebuie să ne aşteptăm la un impact asupra cursului bursier atunci când prevederile ordonanţei vor fi aplicate de către bănci şi vor fi resimţite de către clienţi.

Maria Sirge ne-a declarat că aplicarea Ordonanţei 50/2010 va avea cu siguranţă consecinţe asupra poziţiilor contului de profit şi pierdere al băncilor, însă nu se poate cuantifica cât anume din provizioanele constituite pentru credite neperformante sunt o consecinţă a aplicării acestei ordonanţe, cu atât mai mult cu cât ea se aplică de o mică perioadă de timp.

Profitul net înregistrat de BRD - Groupe Société Générale, în primele nouă luni ale anului, s-a ridicat la 474,19 milioane de lei (113,34 milioane de euro), în scădere cu 28,17% comparativ cu câştigul consemnat în intervalul similar al anului trecut, de 660,2 milioane de lei.

Banca Transilvania şi-a sporit cu 44,6% profitul net, în primele trei trimestre, la 69,7 milioane lei.

Banca Comercială Carpatica a raportat pierderi de 115,4 milioane lei, la 30 septembrie 2010, după ce, în perioada similară a anului trecut, avea un câştig de 5,85 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb