• Ei susţin că procesul este complex şi foarte costisitor
Brokerii cer anularea instrucţiunii CNVM prin care se impune înserierea acţiunilor dematerializate. Bursa Electronică Rasdaq şi Asociaţia Naţională a Societăţilor de Valori Mobiliare (ANSVM) au înaintat o plîngere către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare referitoare la Instrucţiunea nr.7/2005 privind înserierea şi numerotarea valorilor mobiliare, aprobată prin Ordi-nul nr.18/2005. Reprezentanţii brokerilor solicită revocarea totală a ordinului şi suspendarea executării prevederilor Instruc-ţiunii. Ei susţin că prevederile acestei instrucţiuni includ obli-gaţii care, din punct de vedere tehnic, sînt imposibil de îndeplinit.
Preşedintele ANSVM, Siminel Andrei, ne-a declarat: "Nicăieri în lume nu se practică un asemenea sistem. În afară de faptul că este foarte scump, eficienţa acestuia este zero".
Argumentele instituţiilor pieţei împotriva înserierii sînt multiple. În primul rînd, aplicarea instrucţiunii ar contraveni principiilor europene care precizează că dreptul asupra valorilor mobiliare nu trebuie evidenţiat ca un drept de proprietate identificabil. Acesta este în fapt principiul fungibilităţii valorilor mobiliare - principiu fundamental pentru funcţionarea sistemelor financiare dematerializate şi esenţial pentru lichiditatea emisiunilor de valori mobiliare.
În al doilea rînd, aplicarea instrucţiunii ar avea consecinţe operaţionale extrem de grave: costurile enorme ale modificărilor preconizate pentru adaptarea software şi noi achiziţii hardware, costuri care ar trebui suportate în ultimă instanţă de emitenţi şi investitori. Astfel apare riscul major al blocării activităţii de tranzacţionare în pieţele româneşti de capital, risc indus de dimensiunile foarte mari pe care le-ar dobîndi bazele de date ale sistemelor informatice, de creşterea exponenţială a timpilor de derulare a operaţiunilor. Un alt motiv pentru care instituţiile pieţei de capital au solicitat CNVM revocarea totală a instrucţiunii este complexitatea nejustificată economic şi juridic pe care ar presupune-o fiecare proces derulat - toate acestea putînd conduce chiar la eliminarea din competiţie a pieţei româneşti de capital faţă de celelalte burse din UE, în mediul concurenţial creat prin admiterea României în rîndul ţărilor membre ale Uniunii Europene.
În esenţă, brokerii conchid că aplicarea acestei metode generează complicaţii de ordin tehnic, care pot conduce cel mai probabil la blocarea procesului de tranzacţionare. Astfel, din punctul lor de vedere toate aceste implicaţii tehnice conduc la imposibilitatea realizării obiectului de activitate în vederea căruia CNVM a emis decizia de autorizare, acela de asigurare a cadrului tehnic, de reglementare şi supraveghere necesar desfăşurării operaţiunilor cu valori mobiliare şi alte instrumente financiare, pe principiile legalităţii, transparenţei şi integrităţii pieţei în scopul administrării pieţelor financiare.
Un ultim aspect, dar de o importanţă deosebită, constă în faptul că impunerea unor standarde fundamental diferite de cele promovate prin directivele UE ar conduce la eliminarea pieţei româneşti de capital din piaţa europeană, provocînd un blocaj în procesul de liberalizare a circulaţiei serviciilor financiare
De asemenea, brokerii nu au identificat nici un caz similar de înseriere electronică a unor valori mobiliare fungibile tranzacţionate prin intermediul unui sistem electronic. Practic, ei susţin că nu există un precedent care să poată furniza un model de implementare viabil.
"În Austria şi în nici o altă piaţă de capital vest europeană nu există un sistem de înserire individuală a acţiunilor dematerializate. Pentru a identifica acţiunile unei societăţi se folosesc doar identificatori. Am contactat şi depozitari şi alte instituţii din UE şi toţi au confirmat că nu există un astfel de sistem de numerotare sau înseriere individuală a acţiunilor dematerializate", se menţionează în comunicatul Rasdaq şi ANSVM.
Cu toate că brokerii susţin că înserierea şi numerotarea acţiunilor sînt măsuri ineficiente şi extrem de cos-tisitoare, alte persoane din piaţă cred că acestea nu sînt lipsite de sens. Comisarul CNVM Victor Eros apreciază că înserierea acţiunilor permite urmărirea circulaţiei lor pe piaţă, ceea ce asigură o mai bună securitate a operaţiunilor.
Analistul Matei Păun ne-a spus că pe piaţa Statelor Unite acţiunile sînt înseriate purtînd aşa numitul "cusip number" - un număr de identificare separat şi individual pentru fiecare acţiune. Domnul Păun apreciază că înserierea acţiunilor este necesară atît timp cît cumpărătorului de bună credinţă nu i se confiscă acţiunile considerate furate.