BROKERII: "Piaţa nu mai este atât de sensibilă la ştirile legate de coronavirus"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2020

"Piaţa nu mai este atât de sensibilă la ştirile legate de coronavirus"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Nu cred că raportările financiare pentru primul trimestru ale companiilor din România vor fi foarte afectate, pentru că s-a lucrat circa două luni şi jumătate, în schimb vor fi afectate rezultatele din trimestrul al doilea"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Cel puţin în acest moment, se pare că bursa a înglobat în preţuri o mare parte din ceea ce era negativ în ştirile referitoare la Covid-19"

Lucian Isac, Estinvest: "Investitorii trebuie să rămână cu picioarele pe pământ şi să studieze rapoartele companiilor, pentru a lua decizii în cunoştinţă de cauză"

Ştirile referitoare la pandemia de Covid-19, care au zguduit pieţele de capital în ultimele aproape două luni, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti (BVB), nu mai sunt în măsură, în momentul de faţă, să influenţeze foarte puternic preţurile acţiunilor, în condiţiile în care apar semnale de încetinire a numărului persoanelor infectate cu coronavirus, sunt de părere brokerii prezenţi, ieri, la o conferinţă organizată on-line de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În opinia acestora, dinamica preţurilor pe termen scurt şi mediu, probabil va fi mult mai influenţată de situaţia economiei de după încheierea pandemiei, care se va reflecta în rezultatele pe care le vor raporta companiile pentru primul şi al doilea trimestru al anului.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, a spus: "În momentul de faţă, am impresia că lumea nu se mai gândeşte atât de mult la coronavirus, ci la ceea ce se va întâmpla după ce se va termina această pandemie. Sunt discuţii despre redeschideri de fabrici de automobile, Austria a anunţat că ar dori ca săptămâna viitoare să redeschidă unele magazine şi restaurante. Lumea începe să privească lucrurile ceva mai pozitiv, nu mai e atât de îngrijorată, ţinând cont şi de faptul că, în ultimele două-trei zile, în Europa îmbolnăvirile au început parcă să fie în scădere, inclusiv numărul deceselor".

Astfel, din punctul de vedere al brokerului de la Goldring, următoarea problemă ţine de modul în care se va reuşi repornirea efectivă a economiei, a industriei şi mai ales a serviciilor din fiecare ţară, care au fost cele mai afectate de pandemie.

"Şi, bineînţeles, se vor avea în vedere raportările financiare ale companiilor. Pentru cele din primul trimestru, România nu cred că va fi foarte afectată, pentru că s-a lucrat circa două luni şi jumătate, în schimb vor fi afectate rezultatele din trimestrul al doilea", a spus Dragoş Mesaroş, adăugând: "În condiţiile în care oamenii se concentrează pe aceste două aspecte (n.r. repornirea economiei şi rezultatele financiare ale companiilor), nu cred că ştirile despre coronavirus pot să mai influenţeze foarte mult piaţa de capital".

Şi din punctul de vedere a lui Alin Brendea, director general adjunct al societăţii Prime Transaction, o mare parte din tot ceea ce a însemnat negativ legat de pandemia de Covid-19, probabil deja a apărut în piaţă.

"Vedem că scenariul din China (n.r. unde numărul de infectări şi decese din cauza pandemiei de Covid-19 este în continuă scădere), se repetă în unele state din Europa", a punctat directorul de la Prime Transaction.

În opinia sa, minimele actuale ale pieţei au fost atinse când a devenit clar că vom fi afectaţi de pandemia de Covid-19.

"În acel moment erau «n» scenarii posibile, acum nu suntem în cel mai rău scenariu, se pare că epidemia poate fi controlată, iar din acest punct de vedere cred că de acum încolo, ceea ce poate fi negativ pentru burse în general, inclusiv pentru a noastră, ţine de datele economice", a spus Alin Brendea.

Potrivit brokerului, din punctul de vedere al pandemiei, cel puţin în acest moment, se pare că bursa a înglobat în preţuri o mare parte din ceea ce era negativ în ştirile referitoare la Covid-19.

Lucian Isac, director general al societăţii de brokeraj Estinvest, a precizat: "Lumea are nevoie, chiar dacă subconştient, de ştiri pozitive, iar pentru psihicul fiecăruia dintre noi este foarte importantă manifestarea aceasta (n.r. de scădere a numărului de infectări cu coronavirus). Se pare că vedem deja luminiţa de la capătul tunelului".

Totuşi, directorul de la Estinvest a atras satenţia că investitorii trebuie să rămână cu picioarele pe pământ şi să studieze rapoartele companiilor, pentru a lua decizii în cunoştinţă de cauză.

"Trebuie să ne facem treaba, adică să aşteptăm rapoarte, cifre, să vedem ce va urma după ce scăpăm de nenorocirea asta", a conchis Lucian Isac.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Problemele vor continua, multi vor pierde venituri si nu ne vom intoarce la situatia din 2019 decat peste cativa ani. 

    1. Bancile, au pierderi si din portofoliile de plasamente si din clientii care nu vor mai plati ratele si din iesirile de capital.. adica furtuna perfecta in rapoartele financiare.

      mai repede cu dulapul pe scari, sa vad si eu ce surcele string pentru la iarna, pentru soba pe lemne

    Nu cred ca am atins minimele, dar nici inca vreo prabusire catastrofala nu mai urmeaza. Anul e compromis, dar unele lucruri sunt deja inglobate in preturi. In conditii normale, adica fara vreu cataclism, ar trebui ca sa inceapa un trend de crestere cu volatilitate mare. Cumpara fondurile de pensii, de investitii si mai e si retail care cumpara. Pentru cei cu orizont lung de detinere, au venit marile reduceri :))

    1. Ai observat ca dividendele au scazut de circa 4 ori? Adica au scazut cu 75%, nu? (asta acolo unde se mai dau... ca jumatate dintre societati nu prea mai dau pe motiv de pierderi sau razgandire). Corectia preturilor aba daca e undeva la 25%. Crezi ca vor plati cei care se pricep diferenta asta? O sa vezi ca vor scadea cu cel putin cu 75%. Ne întâlnim peste cateva luni...

      Nu stiu daca au scazut de patru ori, dar sunt reduse clar si cred ca s-ar putea sa mai apara alte propuneri cu dividende mai mici sau chiar deloc care sa fie si votate. Acum da, corectia de vreo 25% si nu zic ca nu poate sa se duca mai jos. Cred ca impactul a fost usor supraevaluat inital. O scadere de 75% mi se pare foarte mare si cred ca sunt sanse mici sa apara. Sigur nu imposibil, dar asa nu e imposibil nici ca maine sa ne invadeze rusii, sa ia foc miscarile extremiste sau mai stiu eu ce.

      Pana acum prietenul meu, Trump, a reusit performanta sa convinga masele aruncând o promisiune de jdemii de miliarde injectati. Problema e ca banii injectati nu vor ajunge, in mare parte, in piata. Adica lucrurile sunt tare complicate. In plus, toti cei care cumpara in urma unei astfel de promisiuni e clar ca sunt foarte inteligenti, nu?

      Ai dreptate pentru investitori oameni. Dar in State cred ca cel mai mult cumpara robotii, care folosesc fel de fel de algoritmi. Modelari matematice ale preturilor, volumelor etc. O fac mecanic. De altfel, masurile lui Trump au sustinut bursa si pana la povestea asta cu coronavirusul ...

    E limpede ca au intrat frizerii pe bursa. Cine altcineva putea sa alimenteze cresterile din ultima saptamana? Din pacate s-au cam dus banii, iar oamenii seriosi nu mai au rabdare cu ei. Stati cu ochii pe bursa in urmatoarele sase luni sa vedeti scaderi, nu joaca de pana acum.

    1. Sunt revenri tehnice, prietene, pe care le inregistreaa orice bursa.

      Fondurile de investitii care au o caruta de bani, intotdeauna sunt prezente in piata la preturi mici.  

      Or fi si frizeri, dar mai sunt si fondurile Pilon II. Fondurile de investitii ma indoiesc ca au cumparat prea mult, pentru probabil au multe retrageri. Oare se intoarce trendul sau e vreun dead cat bouce?

      Nu prea e deloc asa. Fondurile de investitii au o filosofie care nu e la mana profanilor. Ele incarca, de obicei, la preturi mari (doar nu sunt banii lor, nu?). A se vedea achizitiile NN care au adus pierderi in ultima luna viitorilor pensionari. La preturi mici cumpara pentru ei, nu pentru fraieri. Important e sa le descarce fraierilor la preturi mari ca sa aiba cu se sa cumpere pentru ei. Nu mai pierdeti timpul pe bursa, daca nu pricepeti.

      NN a cumparat tlv la greu ieri. La fel ca si anul trecut, cu oug cat era.

      Sigur, NN a cumparat TLV, dar - cel mai probabil - priceputii din spatele NN au vandut TLV ca sa le ia mai jos

    Nu e vorba de raportarile pe primul trimestru (e clar ca anul 2020 e un an foarte prost) ci de dividendele pe anul trecut care nu se mai dau si care vor ingropa practic bursa emergenta de la Bucuresti.

    1. Eu cred ca la companiile de stat se vor da dividendele si tinand cont de nevoia de bani la buget, nu e exclus sa vedem cereri suplimentare. Romgaz mi se pare un candidat ideal pentru asta!

      Te-ai uitat la contul Romgaz: Numerar si echivalente de numerar? in 2019 a fost pur si simplu jumulit...degeaba scriptic profitul net e bun

      Sunt jumuliti de prin 2017, dar in situatia actuala cred ca nu conteaza. Sunt nevoi urgente, pe termen scurt. Romgaz poate sa supravietuiasca oricum, are cerere si pe termen lung isi revine.

    Atentie la mesajele de cumparare venite de la tot felul de habarnisti, prin raliul de luni/marti piata a decontat deja ca varful pandemiei se aplatizeaza dar NU a decontat ca recuperarea economica va fi tip U, deci va dura minim un an! Minimele din martie vor fi din nou sub asalt.

    Problema nu o reprezinta stirile despre virus, ci faptul ca firmele sunt tinute inchise din cauza restrictiilor. Cu venit 0 si cheltuieli la cca 50% nu ai cum sa ajungi pe profit.

    1. Despre situatia economiei nu discuta nimeni... de frica. Dar previziunile de scadere puternica in SUA incep sa apara. Noi nici n-o sa mai contam.

    Prea multe comentarii despre cum o sa fie.

    Ce-o sa fie ? O sa fie o mare grozavie, cum a zis ala care stiti voi. Si culoarea maro va fi predominanta.

    Indica starea natiei... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb