Având o apreciere a preţului acţiunilor de 31,86% în perioada 3 ianuarie-9 august, titlurile operatorului de transport al gazelor naturale Transgaz (TGN) au depăşit cu mult evoluţia avută de BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a cărui apreciere a fost de 17,18% în aceeaşi perioadă.
Potrivit brokerilor, principalul motiv pentru care acţiunile TGN au depăşit substanţial indicele reprezentativ al pieţei este dat de rezultatele financiare foarte bune din anul 2016 şi din primul trimestru din 2017. De asemenea, un alt element evidenţiat de analişti se referă la programul de investiţii al companiei.
În acest sens, Ovidiu Şerdean, broker în cadrul societăţii IFB Finwest, ne-a transmis:
"Din punctul meu de vedere, un motiv pentru care evoluţia acţiunilor TGN a fost mult mai bună decât cea a indicelui BET este reprezentat de valoarea dividendului distribuit de către companie. Dacă în anul 2016, valoarea dividendului acordat a fost de 27,61 lei/acţiune, în 2017, nivelul acestuia a crescut cu 67%, ajungând la 46,33 lei/titlu. În aceste condiţii, randamentul dividendului s-a situat la 10%, superior randamentului mediu de 7% al indicelui. De asemenea, şi valoarea profitului raportat de către companie în primul trimestru din 2017 a stat la baza aprecierii preţului acţiunii. Astfel, în trimestrul I din acest an, societatea a raportat un profit net de 320 milione lei, în creştere cu 86% faţă de perioada similară a anului 2016, când nivelul profitului a fost de 172 milioane lei. Totodată, această valoare reprezintă mai mult de jumătate din întregul profit obţinut în anul 2016, care s-a situat la 594 milioane lei".
Şi Călina Mihali, analist de investiţii la Tradeville, evidenţiază aceleaşi elemente pentru explicarea evoluţiei titlurilor TGN.
Domnia sa ne-a declarat: "În opinia noastră (n.r. analiştii de la Tradeville), această supra-performanţă este explicată de rezultatele financiare raportate şi de unul dintre cele mai bune randamente ale dividendelor din cadrul indicelui (excluzând dividendele suplimentare)".
Pe lângă acestea, analistul a mai subliniat şi perspectivele privind tranzitul gazelor naturale pe teritoriul ţării noastre, precum şi subevaluarea faţă de companiile comparabile din regiune, sub aspectul multiplilor.
Domnul Mihai Căruntu, Şef Departament Cercetare Piaţa de Capital în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR), ne-a explicat, mai în detaliu, situaţia transportatorului de gaze naturale autohton, precum şi perspectivele acestuia pe termen mediu şi lung.
Analistul BCR ne-a spus: "Principalele motive pentru care acţiunea TGN a avut o performanţă mult superioară indicelui BET se referă la cuantumul neaşteptat de ridicat al dividendului pentru 2016, respectiv de 46,33 lei/acţiune, cu mult peste dividendul de 27,61 lei/acţiune din 2015. Acest fapt a apărut în condiţiile în care companiile cu capital majoritar de stat au fost obligate să distribuie 90% din profitul pe anul trecut sub formă de dividende, faţă de o rată efectivă de distribuţie de 66,5% în 2015 pentru TGN. Pe de altă parte, rezultatele foarte bune raportate de companie pentru primul trimestru din 2017, respectiv un profit net de 320 milioane de lei, au fost de natură să susţină cotaţiile bursiere".
• Mihai Căruntu: "Rezultatele financiare din 2017 - de natură excepţională"
În plus, analistul BCR atrage atenţia asupra faptului că rezultate financiare din acest an au fost determinate de elemente de natură excepţională, fără a exista mari şanse ca acestea să apară în viitor.
Mihai Căruntu a explicat: "Trebuie menţionat că rezultatele pentru 2017 au fost susţinute de elemente excepţionale precum o creştere a cantităţii transportate cu 18% faţă de primul trimestru din 2016, ca urmare a iernii mai grele din acest an, precum şi de înregistrarea unor venituri suplimentare neaşteptate ca urmare a facturării contravalorii depăşirii de rezervare de capacitate de către unii clienţi, în cuantum de 84 milioane lei. Aceste elemente ar trebui să fie considerate excepţionale şi de natură a nu se repeta în viitor. Pe de altă parte, vor avea un impact pozitiv asupra exerciţiului financiar din acest an, aşa cum s-a văzut în primul trimestru".
Legat de perspectivele companiei pe termen mediu şi lung, domnul Căruntu a subliniat că elementul esenţial vizează programele de investiţii.
În acest sens, analistul BCR a arătat: "Cel mai important element referitor la profilul companiei, privind profitabilitatea pe termen mediu şi lung, se referă la programele substanţiale de investiţii până în 2020. Aici am în vedere faza I a magistralei de transport de gaze BRUA (n.r. Bulgaria - România - Ungaria - Austria), ce presupune un efort investiţional de 300 milioane euro şi, respectiv, conectarea conductei I de tranzit la sistemul naţional de transport, pentru care investiţiile necesare sunt de 65 milioane euro. Aceste investiţii reprezintă o creştere a nivelului bazei activelor reglementate (BAR) ale Transgaz cu peste 50%, raportat la nivelul de circa 600 milioane de euro din prezent. Pentru o companie de utilităţi reglementate precum Transgaz, odată cu aprecierea BAR, profitabilitatea trebuie să avanseze tinzând către un factor de profitabilitate care este reprezentat de BAR înmulţit cu o rată de profitabilitate reglementată, stabilită în prezent la 7,7%. Nu iau deocamdată în calcul investiţiile suplimentare obligatorii care vor apărea în cazul materializării proiectului de dezvoltare al depozitelor de gaze din Marea Neagră".
• "Ţinând cont de investiţii, o rată de distribuţie a dividendelor de 90% nu va putea fi susţinută"
Pe de altă parte, Mihai Căruntu atrage atenţia asupra faptului că, având în vedere proiectele investiţionale ale companiei, o rată de distribuţie a dividendelor de 90% din profit nu va putea fi susţinută în viitor.
Analistul a punctat: "Trebuie remarcat că profitul net indicat de Transgaz în bugetele sale de venituri şi cheltuieli, nu depăşeşte 400 milioane de lei, faţă de aproape 500 de milioane lei şi respectiv 600 milioane lei, valori raportate de companie în ultimii doi ani. Dat fiind efortul investiţional al Transgaz, o rată de distribuţie a dividendelor de 90% nu va putea fi susţinută, fiind probabilă o ajustare către maxim 65% sau 50%".
Nu în ultimul rând, domnul Căruntu subliniază că, în următoarea decadă, teoretic, profitabilitatea business-ului de tranzit, ar putea fi ameninţată de proiectul Turkish Stream prin care gazul din Rusia va avea o alternativă la Ucraina către Europa Centrală. Cu toate acestea, în opinia analistului, materializarea proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră ar fi suficientă pentru a compensa eventuale pierderi de profitabilitate din tranzitul de gas rusesc.
• Ovidiu Şerdean: "Până în septembrie, este posibil ca preţul acţiunii TGN să atingă 446 lei/acţiune"
Pe lângă elementele de natură fundamentală, domnul Şerdean pune accentul şi pe aspecte legate de analiză tehnică.
Brokerul de la IFB Finwest ne-a transmis: "Dintr-o perspectivă tehnică, străpungerea rezistenţei multianuale (n.r. nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) de la valoarea de 287 lei/acţiune, din a doua jumătate a anului 2016, a lăsat culoar liber către noi valori. Se observă că, odată canalul iniţial în care tranzacţiona acţiunea a fost depăşit, s-a generat o mişcare al cărei obiectiv, dublul canalului, a fost atins".
Referindu-se la evoluţia probabilă a preţului acţiunilor transportatorului de gaze, domnul Şerdean ne-a indicat o ţintă de preţ de 446 lei/acţiune:
"Privind evoluţia viitoare a acţiunilor TGN, din «tradiţia» ultimilor doi ani am remarcat că, aproximativ până în luna septembrie, putem să ne aşteptăm la o retestare a nivelului de preţ existent înaintea corecţiei cu valoarea dividendelor, de 446 lei/acţiune, ceea ce ar însemna o creştere de 18%. Bineînţeles că acest scenariu se menţine şi dacă pieţele externe îşi vor continua evoluţia pozitivă".
Anul acesta, companiile de stat au fost obligate, printr-un memorandum aprobat de Guvern, să distribuite minim 90% din profitul net realizat în 2016 sub formă de dividende.
Marţi, 8 august, compania şi-a exprimat interesul de a participa, împreună cu GRTgaz din Franţa, la privatizarea operatorului de transport gaze naturale DESFA din Grecia, potrivit unui comunicat transmis bursei.
În acest sens, consorţiul format de Transgaz şi GRTgaz a depus o scrisoare de intenţie pentru achiziţia a 66% din acţiunile DESFA care fac obiectul privatizării organizate de Fondul Republicii Elene pentru Dezvoltarea Activelor (HRADF).
Astăzi, Transgaz îşi va publica situaţiile financiare interimare pentru primul semestru din 2017 şi raportul administratorilor societăţii privind activitatea desfăşurată în primele şase luni din acest an.
Compania Transgaz este controlată de Statul Român care, prin Ministerul Economiei, deţine 58,51% din acţiuni.