BT a lansat primul fond care urmăreşte evoluţia Bursei de la Viena

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 august 2010

Fondul se adresează în primul rând investitorilor care doresc să se protejeze împotriva riscului valutar, oferind acces către una dintre cele mai dezvoltate pieţe din regiune", a declarat Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

Fondul se adresează în primul rând investitorilor care doresc să se protejeze împotriva riscului valutar, oferind acces către una dintre cele mai dezvoltate pieţe din regiune", a declarat Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

BT Asset Management, divizia de fonduri de investiţii a Băncii Transilvania, va lansa un fond denominat în euro care va urmări evoluţia principalului indice al Bursei de Valori la Viena, ATX, societatea de administrare a investiţiilor fiind prima bancă est-europeană care a primit aprobarea Wiener Börse de a utiliza indicele respectiv.

"Banca Transilvania Asset Management este prima instituţie financiară est-europeană care a primit din partea Wiener Börse AG aprobarea de a utiliza indicele ATX ca activ suport pentru un fond ce deţine acţiuni austriece. Suntem bucuroşi să vedem un interes crescut al investitorilor români faţă de companiile listate la Bursa din Viena", a spus Michael Buhl, CEO al Wiener Börse AG.

ATX (Austrian Traded Index) este principalul indice al Bursei de Valori din Viena şi include 20 de acţiuni blue-chip tranzacţionate la Bursa din Viena, printre care Strabag, Raiffeisen International, Erste Bank, OMV şi Voestalpine. Indicele este calculat şi diseminat în timp real şi denominat în euro. La data de 31 iulie 2010, capitalizarea de piaţă a ATX se cifra la 58,87 miliarde euro, capitalizarea efectivă de tranzacţionare fiind de 35,2 miliarde de euro.

Contactat de ziarul BURSA, Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, ne-a spus că fondul se adresează în primul rând investitorilor care doresc să se protejeze împotriva riscului valutar, oferind acces către o piaţă mai matură decât Bursa de Valori Bucureşti, Bursa din Viena fiind una dintre cele mai dezvoltate din regiune.

"Fondul este totodată un instrument cu o expunere faţă de pieţele emergente, în condiţiile în care principalele companii care intră în structura indicelui ATX sunt recunoscute la nivel european", a mai punctat domnul Hanga.

La nivel mondial, indicele ATX este utilizat de peste 23 de emitenţi (bănci, companii de asigurări şi societăţi de administrare a activelor financiare) ca activ suport pentru instrumente financiare cum ar fi produsele structurate şi derivatele standardizate (contracte futures şi options).

În prezent, există peste 1.500 de produse structurate (certificate, warrante, obligaţiuni), două ETF-uri (Exchange Traded Funds) şi două fonduri gestionate pasiv pe indicele ATX.

Fondul urmează să fie oficial lansat la finele acestui an, şeful BT Asset Management menţionând că, în prezent, fondul este în proces de autorizare la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Industria locală de investiţii şi-a revenit considerabil de la şocul FNI, numărul investitorilor în fondurile deschise depăşind luna trecută pragul istoric de 200.000, circa jumătate dintre investitori provenind de la fondurile monetare.

Anul acesta, numărul de investitori nou-intraţi în industrie a fost de peste 40.000, potrivit statisticilor oficiale emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri la finele lunii iulie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ba ca sa folosesti indexul ca potofoliu unui fon-d nu iti tre aprobare. daca vtei sa ii zici BTATX (Austrian Traded Index) tre sa opti o aprobare ca e inregistrat ca marca la osim-ul lor...pti sa faci replica sau similari fund fara nici o aprobare, mai incet cu ignoranta bai specialistilor

    1. dracia asta se numeste ETF, adica nu ai banii, experienta, etc in piata de la viena dar vrei sa ai un profit usor cu risc controlat cumperi unitati de fond ce au in portofoliu exact actiunile, proportia si nr inexului bursei din wiena. ca aia e:)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb