BUCĂTARU, TRANSELECTRICA:  "Ţintim şi investitorii mici la următoarele oferte de obligaţiuni"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 ianuarie 2014

"Ţintim şi investitorii mici la următoarele oferte de obligaţiuni"

Transelectrica ar putea adresa următoarele oferte de obligaţiuni şi investitorilor mici, potrivit lui Ştefan Bucătaru, preşedintele directoratului.

Declaraţia vine după ce Transelectrica a atras, în decembrie, 200 milioane de lei (44,8 milioane euro) printr-o emisiune de obligaţiuni, la o dobândă de 6,1% pe an, care a fost adresată doar investitorilor instituţionali. Tranzacţionarea obligaţiunilor la Bursă a început ieri.

Ştefan Bucătaru a declarat: "Am ales să ne adresăm investitorilor instituţionali, din prudenţă. Am preferat un proces rapid, sigur şi controlat. Avem în plan mai multe emisiuni de obligaţiuni în viitor şi avem în vedere să ne adresăm şi investitorilor mici".

Domnul Bucătaru a precizat că societatea se va gândi la o nouă emisiune de obligaţiuni, însă nu mai devreme de 1 iulie, dată când Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va stabili normele de reglementare pentru următorii cinci ani.

Emisiunea de obligaţiuni "Transelectrica" face parte dintr-un plafon de 900 milioane lei (201,6 milioane de euro) pentru astfel de împrumuturi în perioada 2013-2017 atât în lei, cât şi în valută, aprobat de acţionari în 30 septembrie 2013.

Sergiu Manea, BCR: "Este important ca potenţialii împrumutatori să folosească piaţa de capital"

Sergiu Manea, vicepreşedintele executiv al BCR, a spus că, în condiţiile în care are loc o relaxare a politicii monetare, dar destul de puţină relaxare în supraveghere (evaluarea calităţii activelor), este important ca potenţialii împrumutatori să folosească piaţa de capital, pentru a disocia eventuala volatilitate adusă de reglementare.

Domnia sa a adăugat: "Este foarte important ca, din punctul meu de vedere, mediul investiţional să găsească canalul către economia românească. Necesitatea de diversificare a portofoliului a fost servită, din păcate, prin export de capital. Cred că avem companii în România suficient de solide, transparente".

Banii atraşi de "Transelectrica" prin emisiunea de obligaţiuni vor fi destinaţi finanţării investiţiilor, creşterii capacităţii de interconectare, extinderii şi consolidării reţelei de transport al energiei, precum şi refinanţarii unor obligaţii financiare bilanţiere, în scopul optimizării structurii de finanţare şi diminuării riscurilor aferente fluctuaţiilor de cost şi devalorizării monedei naţionale.

Bucătaru a mai spus că au fost iniţiate negocieri cu creditorii privind refinanţarea unor împrumuturi.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 6,85%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In sfarsit obligatiuni de stat (cred ca profilul de risc este similar, nu e nici o eroare de intelegere) accesibile publicului larg. Cu ocazia asta poate primesc si oficialii din Min. Finantelor un feed-back de la populatie si poate se misca mai repede cu obligatiuni de stat (de data asta pe bune) cu valoare nominala mica. Dobanzile la depozitele bancare au ajuns total decorelate cu tot ce tine de realitate si de bun simt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb