Preţul gigacaloriei ar putea scădea dacă va fi verificată cantitatea de combustibil folosit în mod real pentru obţinerea energiei electrice şi a energiei termice, susţine directorul general al Agenţiei Municipale pentru Eficientizare şi Reglementare în domeniul Energiei Bucureşti (AMEREB) din Primăria Capitalei, Stelică Cons-tantin. În prezent, calculul celor două consumuri se face la comun, în detrimentul agentului termic, afirmă domnia sa.
Domnul Constantin a declarat, citat de Agerpres: "Acum, combustibilul folosit este orientat, astfel încât curentul electric să fie mai ieftin, iar agentul termic mai scump.Trebuie văzut exact acest consum, pentru că este făcut la global, în detrimentul populaţiei şi al municipalităţii. Costurile gigacaloriei ar putea scădea dacă se vor verifica lucrările de reamenajare ale CET-urilor, care parcă nu se mai termină". În opinia sa, atunci când centralele termoelectrice vor fi trecute în administrarea Primăriei Capitalei, se va putea vorbi şi despre preţuri mai mici la gigacalorie, deoarece achiziţia de combustibil va fi făcută direct de municipalitate, nu de ministerul de resort.
Directorul Constantin susţine că AMEREB este delegată să controleze modul de tarifare a consumului de energie termică din Capitală şi trebuie să întocmească documentaţia de audit, dispusă de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, privind preţul gigacaloriei, dar acest lucru întârzie pentru că RADET are conturile blocate şi nu poate aloca fondurile necesare funcţionării acestei agenţii.
Primăria Capitalei a emis Decizia nr.351 de suspendare a propunerii Agenţiei Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE) de majorare cu 12% a tarifului la gigacalorie. Propunerea ANRE va rămâne sus-pendată până la finalizarea auditului privind calculul tarifului la energia termică, propus de prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu la întâlnirea cu edilii Capitalei.
Şeful Guvernului a decis, în urma discuţiilor cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi cu primarii de sectoare, care au avut loc la începutul lunii iulie, să iniţieze un audit la "Electrocentrale Bucureşti", pentru a verifica preţul de producţie al gigacaloriei.
Primarul Capitalei susţine că are date prin care să demonstreze că majorarea preţului gigacaloriei este artificială. El a precizat că specialiştii Primăriei vor avea o întâlnire în acest sens cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vos-ganian.