BUCUREŞTI Aproape 200 de persoane au protestat împotriva defrişărilor abuzive

Miscellanea / 17 mai 2015

sursa foto: HotNews

sursa foto: HotNews

Victor Ponta: "Miercuri vom vota pentru Codul ‪‎Silvic"

Guvernul a pus în dezbatere publică 2 proiecte de OUG pentru suspendarea, până la 31 august, a exportului de buşteni, cherestea şi lemn de foc

-----------------

Actualizare 14:55 Iohannis: "Ideea că aş face lobby pentru o firmă austriacă este o idioţenie totală"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că nu-i cunoaşte pe cei de la Holzindustrie şi că este "o idioţenie totală" ideea că el ar face lobby pentru o companie austriacă, potrivit Mediafax.

"Nu-i cunosc deloc pe aceşti oameni. Şi nu cred că o lege e făcută sau trebuie să fie făcută pentru o companie sau pentru un grup de firme. În acest sens este o idioţenie totală ideea că eu aş face vreun fel de lobby pentru o companie austriacă. Această idee a apărut pe scena politică pentru că eu am origine germană, deci cumva şi austriacă. Nu are nimic de-a face cu realitatea", a precizat Iohannis.

În ceea ce priveşte defrişările ilegale, şeful statului a recunoscut că această problemă există, dar a precizat că se dă o luptă între grupuri de lobby în acest scandal.

"Problema defrişărilor ilegale există, personal sunt împotrivă, ca Preşedinte sunt împotrivă şi m-am exprimat clar în public în acest sens în repetate rânduri. Pe de altă parte, nu trebuie trecut cu vederea faptul că în acest scandal se luptă cel puţin două grupuri de lobby, care încearcă să atragă în această luptă mulţi politicieni. Şi dacă acest lucru nu funcţionează, cum a fost cazul meu, atunci se lansează o campanie murdară", a subliniat Iohannis.

Referitor la protestele tinerilor faţă de defrişarea pădurilor, Preşedintele a afirmat că "această formă de protest civilizat este foarte legitimă".

------------

Circa 200 de persoane s-au adunat, ieri, în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a protesta împotriva despăduririlor abuzive, potrivit HotNews.

Oamenii scandau: "Uniţi salvăm pădurile", "Toate partidele ne taie pădurile", "Pădurea noastră nu e marfa voastră" şi "Solidaritate".

Unul dintre liderii manifestaţiei a spus la portavoce că rezultatele protestului de sâmbăta trecută deja se văd, deoarece Preşedintele Iohannis a convocat CSAT pentru a discuta problema pădurilor, iar premierul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care să se interzică exportul de lemn.

"Politicenii se mişcă nu pentru ca să apere interesul ţării, ci fiindcă le este frică. Toată lumea a protejat mafia pădurilor, e de 25 de ani. Suntem aici să le spunem politicienilor că nu ne mulţumim cu nişte declaraţii, ci vrem acţiuni concrete" a declarat unul dintre liderii protestatarilor.

Acesta i-a invitat pe cetăţeni să participe şi la protestul care va fi organizat pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului.

Protestul a fost tulburat şi de un moment în care din mulţime au apărut două persoane care au început să strige că ONG-urile sunt "mânjite" de mafia pădurilor.

Liderii protestatarilor au cerut un nou Cod Silvic.

Aceştia spun că, deşi are o prevedere care limitează la 30% cantitatea de lemn pe care un operator economic de lemn o poate procesa, Codul Silvic propus are mai multe probleme, printre care şi faptul că deţinătorii de păduri cu o suprafaţă mai mică de 10 hectare o pot exploata fără amenajament silvic.

Un alt incident s-a produs în momentul în care jandarmii prezenţi au vrut să legitimeze câţiva protestatari, dar aceştia au refuzat. Liderii protestului le-au spus acestora că, dacă vor fi amendaţi, să publice amenzile pe pagina de Facebook "Uniţi Salvăm", iar avocaţii mişcării îi vor ajuta să le conteste.

Premierul Victor Ponta a scris ieri pe Facebook: "Miercuri vom vota pentru Codul ‎Silvic‬ - întărim Garda de Mediu, Jandarmeria, extindem Radarul ‪‎Pădurilor‬. Sunt măsuri concrete prin care facem ceva, iar dacă participăm toţi la acest efort, vom avea rezultate. Şi trebuie condamnări pentru cei care taie ilegal!".

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat, ieri, în dezbatere publică două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos, precum şi suspendarea temporară a acestora.

Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate "având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului".

Conform notei de fundamentare a uneia dintre ordonanţe, "prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la data de 31 august 2015".

Cel de-al doilea proiect de act normativ prevede că în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă.

Proiectele de OUG au fost elaborate de un grup de lucru format din experţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

Cele două proiecte de OUG vor fi supuse aprobării în următoarea şedinţă de Guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb