BUGETUL ANTI-CRIZĂ Profitul reinvestit, scutit de impozit

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 ianuarie 2009

Happy businessman!

Happy businessman!

Profitul reinves­tit nu va mai fi impozitat, potrivit centralizatorului şedinţei de dialog social din data de 26 ianuarie dintre patronate, sindicate şi Guvern. Propunere a fost acceptată de Executiv şi inclusă în bugetul pentru anul 2009, care va fi discutat luni cu partenerii sociali. În urma studiului realizat privind impactul pe care măsura îl va avea asupra bugetului general consolidat, acesta va priva bugetul de 3,44 miliarde de lei.

Guvernul va aloca 20% (aproximativ 10 milioane de euro) din bugetul pentru anul 2009 pentru investiţii în infrastructură în ţara noastră pentru a susţine creşterea economică.

Privind măsurile fiscale, TVA-ul de recuperat va putea fi compensat cu cel de plată, sau cu alte impozite în lunile ulterioare lunii în care s-a depus cererea de restituire, precum şi după expirarea termenului legal de 45 de zile, ca urmare a acceptării propunerii formulată de patronate şi sindicate în cadrul comisiilor anti-criză.

Bugetul mai prevede o sumă de 8,04 miliarde de lei pentru achitarea integrală a obligaţiilor financiare certe, lichide şi exigibile ale administraţiilor centrale şi locale (facturi, subvenţii şi TVA) şi eşalonarea plăţii lunare a acestora pe parcursul primului trimestru din acest an.

Pentru a ajuta investitorii autohtoni, Guvernul a mai acceptat menţinerea capitalizării Eximbank (65 milioane de lei) şi CEC Bank (250 milioane de euro) şi alocarea fondurilor necesare pentru instrumentele de asigurare şi garantare a operaţiunilor de export. Vor avea loc, de asemenea, majorări ale contribuţiilor statului pentru finanţarea activităţilor de export. Pentru aceste măsuri este prevăzut, în bugetul consolidat, o sumă de 430 miliarde de lei.

Ca măsuri în vederea înlesnirii absorbţiei fondurilor europene, Guvernul a acceptat finalizarea în regim de urgenţă de către ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a evaluării celor 615 proiecte depuse de întreprinderile mici şi mijlocii în luna august 2008. Va fi înfiinţat, potrivit Centralizatorului măsurilor anti-criză, Fondul de Contra-garantare pentru IMM-uri, iar până la sfârşitul lunii februarie va fi lansat programul pentru IMM-urile finanţate de la bugetul de stat.

Pentru ajutarea întreprinzătorilor, Guvernul a acceptat ca fondurile primite din bugetul de stat de către CEC Bank şi EximBank vor fi utilizate cu precădere pentru finanţarea IMM-urilor şi asigurarea cofinanţării şi garantării proiectelor realizate din fonduri europene.

Printre măsurile propuse de cele trei Comisii anti-criză şi acceptate de Guvern care vor aduce venituri la buget se includ reducerea achiziţiilor publice de bunuri şi servicii precum şi a dotărilor cu mobilier şi autoturisme. Plusul la buget va fi de 3,6 miliarde de lei. Venituri în plus se vor înregistra şi din suprataxarea produselor de lux (150 milioane de lei). De asemenea, fondurilor de pensii administrate privat li se va percepe un comision pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de CNPAS (Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale) cu privire la sistemul de pensii private, măsură ce va aduce venituri suplimentare de 4 milioane de lei.

Programul REMAT 2009 prevede reciclarea a 60.000 maşini vechi cu o primă de 800 de euro pentru un autoturism, măsură ce va aduce un minus la buget de 200 de milioane de lei.Va fi finanţat şi programul de reabilitare termică a clădirilor şi a cosntrucţiilor de locuinţe sociale, ceea ce va costa bugetul 160 milioane de lei în acest an.

Bugetul mai prevede şi finanţare pentru cumpărarea de îngrăşăminte chimice şi subvenţii pentru producătorii agricoli, iar Executivul a acceptat aprobarea legii privind sprijinirea crescătorilor de animale şi păsări, se mai precizează în centralizatorul de măsuri ani-criză.

Ca măsuri sociale, Guvernul a decis ca salariile şi pensiile să fie ajustate doar în funcţie de inflaţie în acest an, adică 5% cât estimează Guvernul că va fi nivelul inflaţiei în 2009. Astfel, începând cu luna aprilie se va acorda o majorare de 3%, iar în luna octombrie majorarea pensiilor şi a salariilor va fi de 2%.

De asemenea, Executivul a mai decis ca pensia minimă să fie de 350 de lei, ceea ce presupune majorarea tuturor pensiilor mai mici de această sumă până la acest nivel, în două tranşe, până în luna mai.

În bugetul general consolidat vor mai fi incluse veniturile proprii ale tuturor instituţiilor şi agenţiilor guvernamentale, potrivit deciziei Executivului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si chiar daca va semnalez ce daca?

    se face de mult un dosar stufos si cu stergerea de datorii la bugetul de stat in cazul ne incasarii facturilor de la clienti

    si ce tot va bucurati atat cu impozitul pe profitul neinvestit nu vedeti ca este la anul........si la multi ani 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb