Bugetul de stat - aprobat, din nou, de Parlament

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 martie 2019

Bugetul de stat - aprobat, din nou, de Parlament

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE şi minorităţile naţionale au respins, ieri, cererea de reexaminare a legii bugetului de stat formulată de preşedintele Klaus Iohannis. Cu 245 de voturi pentru respingere, 115 împotrivă, 2 abţineri şi 3 parlamentari care nu au votat, legea bugetului de stat se va întoarce la preşedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare, ţinând cont şi de faptul că ea a fost declarată conformă actului fundamental al ţării de către Curtea Constituţională a României.

Dezbaterile asupra cererii de reexaminare au fost încinse atât în cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe ale celor două Camere, cât şi în şedinţa de plen a Parlamentului.

Reprezentanţii coaliţiei PSD-ALDE au impus în cadrul şedinţei comisiilor reunite un simulacru de dezbatere, amendamentele formulate de preşedintele ţării nefiind discutate, chiar dacă erau susţinute de opoziţia parlamentară. Coaliţia majoritară a supus amendamentele direct votului membrilor comisiilor reunite, susţinând că ele nu trebuie dezbătute, deoarece sunt cunoscute de toţi parlamentarii.

Deputatul PNL Bogdan Huţucă, vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor s-a declarat nemulţumit de faptul că în comisiile reunite dezbaterea publică pe cererea de reexaminare "a fost omorâtă cu maximul de aroganţă".

Huţucă a declarat: "Nu ştiu ce m-a deranjat mai mult; faptul că absolut orice dezbatere publică a fost omorâtă cu maximul de aroganţă şi suficienţă de către PSD, faptul că s-a încălcat orice drept la liberă exprimare, la a te gândi, la a te opune. Este evident că PSD nu doreşte absolut în niciun fel o dezbatere publică pe legea bugetului, dar mai ales nu doreşte o dezbatere publică pe solicitările preşedintelui".

Disputele între opoziţie şi puterea politică au continuat şi în şedinţa de plen a Parlamentului. Înaintea votului, parlamentarii PNL, USR, PMP şi Pro România au explicat de ce nu vor vota raportul de respingere a cererii de reexaminare formulată de preşedintele ţării, în timp ce aleşii PSD şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, au preferat să nu le răspundă reprezentanţilor opoziţiei.

Liberalul Florin Cîţu a afirmat: "Este clar că bugetul României a fost primit în plic de ministrul Finanţelor Publice, împreună cu OUG 114, la escala de la Moscova. Singurii care au beneficiat de acea ordonanţă de urgenţă au fost ruşii. Ministrul Finanţelor nu îşi asumă bugetul, nu îşi asumă datele din el şi încalcă legea".

Colegul său, deputatul Florin Roman a precizat: "Prin acest buget, aţi tăiat un miliard de lei de la administraţiile publice locale. Românii trebuie să ştie că PSD a tăiat şi posibilitatea decontării navetei profesorilor, elevilor şi altor servicii prestate de primării. Nu vor mai putea fi plătite bursele şcolare şi indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi. Aţi construit un buget electoral, unde primarii dumneavoastră vor primi bani pentru a scoate oamenii la vot".

Deputatul Claudiu Năsui (USR) a susţinut că bugetul de stat este prost construit, deoarece cresc, cu 46 miliarde lei, cheltuielile publice, în timp ce veniturile cresc doar cu 43 miliarde lei. Conform domniei sale această creştere a datoriei va fi resimţită de contribuabili care deja plătesc cele mai mari taxe şi impozite dintre ţările din estul Europei.

În replică, senatorul Varujan Vosganian (ALDE) a declarat: "În opinia mea, ceea ce s-a petrecut în ultima lună, este stânjenitor pentru calitatea vieţii politice. Avem un preşedinte pamfletar, care trimite spre Parlament pamflete în loc să discute fondul problemelor. Ceea ce a făcut preşedintele României este doar pentru imaginea sa publică. Fiind vorba despre un pamflet, noi l-am citit, îi mulţumim şi i-l trimitem înapoi spre promulgare".

Împotriva actualei forme a bugetului de stat au votat şi aleşii PMP, care prin vocea lui Corneliu Bichineţ au menţionat că "bugetul este populist, dar un buget rău, prost croit, este mai bun decât să nu fie un buget pentru ţară".

Liderul Pro România, Victor Ponta a precizat că parlamentarii formaţiunii politice pe care o conduce nu votează bugetul, deoarece cifrele pe baza căruia a fost construit sunt nerealiste şi inaplicabile.

În schimb, deputata Cosette Chichirău (USR) s-a referit la lipsa de atitudine a lui Eugen Teodorovici: "Nu mi se pare normal să trecem această lege, fără intervenţie din partea guvernului. Ministrul Finanţelor Publice s-a redus singur la tăcere, nu vorbeşte despre buget , despre Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi impactul lui asupra bugetului de stat, despre OUG 114 şi impactul ei asupra bugetului. Nu avem un ministru de finanţe normal, ci unul care se ţine de glume şi care insultă membrii Parlamentului".

Legea bugetului de stat se întoarce la preşedintele Klaus Iohannis, spre promulgare. Şeful statului are două soluţii: fie promulgă legea în forma actuală, fie se adresează Curţii Constituţionale în faţa căreia va susţine că Parlamentul nu s-a pronunţat asupra amendamentelor ridicate prin cererea de reexaminare. În al doilea caz, există riscul ca magistraţii constituţionali să dea dreptate din nou Parlamentului, iar atunci Klaus Iohannis va fi obligat să promulge legea bugetului de stat în forma adoptată de coaliţia PSD-ALDE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb