BUGETUL DE STAT: Deficit de 3% din PIB în 2007?

Cristina Alexandru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 ianuarie 2008

Guvernul cheltuieşte banii din buget în scop electoral

Guvernul cheltuieşte banii din buget în scop electoral

Deficitul bugetului general consolidat este din ce în ce mai aproape de nivelul de 3%, în condiţiile în care a evoluat de la un excedent de 0,12% din PIB, în octombrie 2007, la un deficit de 1,14% din PIB o lună mai târziu.

Economistul Călin Rechea vede în această situaţie politica obişnuită a guvernelor româneşti, care alocă majoritatea cheltuielilor în ultimele luni ale anului. În opinia domniei sale, majorarea salariilor şi a pensiilor, începând din luna noiembrie a anului trecut, au pus presiune pe buget şi crede că deficitul bugetului pe 2007 o să meargă la limita anunţată de 2,4% din Produsul Intern Brut. "O situaţie asemănătoare s-a petrecut în Ungaria, unde au început cu majorarea salariilor în sectorul public, s-a pus presiune pe sectorul privat şi acum au deficite pe care nu le mai pot controla. Guvernul nostru pare să facă aceeaşi greşeală şi s-a văzut că Banca Naţională a României a început să bată mai tare cu pumnul în masă. În plus, apar şi declaraţii contradictorii. Pe de o parte spun că avem creştere economică şi, pe de altă parte, tot mai multe persoane se înscriu pentru ajutoare sociale, ori acest lucru este un nonsens", a declarat domnul Rechea. În opinia domniei sale, măsurile luate în ultima perioadă au un scop pur electoral.

Mihai Tănăsescu, reprezentant al României la FMI, este de părere că există posibilitatea ca deficitul bugetar pe anul 2007 să ajungă la 3% din PIB: "Veniturile pe anul trecut sunt, după calculele mele, mai mici cu peste 3% faţă de cele planificate. Mai mult, în luna decembrie s-au înregistrat cheltuieli mari ale colectivităţilor locale, cheltuieli care nu au avut un control puternic la nivel central. Ministerul de finanţe s-a autosesizat şi a început să ia măsuri de stopare, însă prea târziu şi, oricum, cheltuielile angajate în 2007, dar neefectuate încă, vor fi trecute tot în bugetul aferent anului trecut ceea ce va duce, cred eu, la un deficit apropiat de 3% din PIB".

Domnul Tănăsescu crede că în acest caz, Comisia Europeană va lua măsurile necesare.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, este de părere că prognozele bugetului de stat sunt supraestimate. "Veniturile bugetare au ajuns la 30% în noiembrie şi este imposibil să atingă nivelul prognozat de 36,1% în decembrie. Ceea ce îngrijorează este faptul că valoarea cheltuielilor de capital este undeva la 3,2% din PIB în primele 11 luni şi nu au cum să ajungă la nivelul anunţat de 5%. Au tăiat din cheltuielile de capital, adică din investiţii şi le-au mărit pe cele sociale care mulţumesc populaţia, însă doar pe termen scurt. Avem nevoie de investiţii, mai ales în infrastructură pentru a asigura o bunăstare viitoare", a declarat domnul Alexandru-Chidesciuc. În opinia domniei sale, situaţia actuală face ca ţintele pentru 2008 să fie total nerealiste.

Mai mult, valorile raportate de minister sunt "pe cash". Uniunea Europeană lucrează cu standardele ESA 95, caz în care, la valorile pe cash, se adaugă 0,6 puncte procentuale. Domnul Alexandru-Chidesciuc este de părere că este posibil ca deficitul să atingă 3% pe cash la sfârşitul anului, însă potrivit raportării ESA 95, valoarea de 3,6% ar duce la declanşarea procedurii de deficit excesiv.

Pe de altă parte însă, Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari nu crede că deficitul bugetar al anului 2007 va depăşi 1,4%-1,5% din PIB. "Nu au pe ce să fi cheltuit atâţia bani în decembrie pentru ca deficitul la sfârşitul anului să fie mai mare de atât şi în nici un caz nu va ajunge la 3%", consideră domnul Cabat.

Bugetul general consolidat avea, la finele lunii noiembrie 2007, un deficit de 4436,2 milioane de lei, reprezentând 1,14% din produsul intern brut (PIB), în condiţiile în care în luna octombrie a fost raportat un excedent bugetar de 0,12% din PIB.

Cheltuielile totale au înregistrat în luna noiembrie a anului trecut o creştere de 4,12% din PIB. Cheltuielile de personal au crescut atunci cu 2,39 miliarde de lei, iar cele cu asistenţa socială s-au majorat cu 4.13 miliarde de lei.

Pe de altă parte, a fost raportată o creştere cu 6,57 miliarde de lei a veniturilor fiscale faţă de luna octombrie, acestea ajungând la 69,14 miliarde de lei. Impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital a furnizat bugetului de stat venituri de 24.19 miliarde de lei. Veniturile provenite din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii s-au ridicat la sfârşitul lunii noiembrie la 10,6% din PIB, iar impozitul pe comerţul exterior şi tranzacţiile intenaţionale (taxe vamale) au adus numai în luna respectivă 80,1 milioane de lei. Mai mult, contribuţiile de asigurări s-au modificat în sens pozitiv cu 0,9% din PIB, ceea ce a dus la o majorare de 11,17 miliarde de lei a veniturilor totale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb