În contextul nefuncţionării propice a noului portal ONRC, mediul de business şi cel juridic se confruntă cu perturbări ale activităţii zilnice. Potrivit unui calcul pe baza datelor oficiale, realizat de societatea de avocatură Buju Stanciu & Asociaţii, aproximativ 25 de milioane de euro sunt blocaţi în economie în acest context. Antreprenorii nu pot efectua modificări în societăţile lor, ceea ce ţine pe loc investiţiile autohtone şi blochează fluxul celor străine.
Activitatea ONRC şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale a fost suspendată între 19 şi 25 iulie, iar începând din 26 iulie, de când a fost lansat noul sistem informatic, portalul Registrul Comerţului este blocat. Totodată, instituţia a transmis că până la final de septembrie termenele pentru solicitări vor fi prelungite.
Conform unui raport public al Registrului Comerţului privind statistica Societăţilor cu participare străină la capitalul social întocmit la data de 31 decembrie 2023, au fost înregistrate, în medie, în fiecare lună, 9.373.470 de euro (10.472.430 USD) sub formă de investiţii în companii noi sau majorări de capital în companiile existente. Prin urmare, având în vedere perioada de două luni şi jumătate (19 iulie - 30 septembrie) în care portalul ONRC nu este funcţional şi activitatea firmelor din România este afectată, în economie sunt blocaţi aproximativ 25 de milioane de euro, conform calcului bazat pe datele oficiale din 2023, explică Marius Stanciu, Partner Buju Stanciu & Asociaţii.
Alte efecte în mediul de business
Mai mult decât atât, există pierderi de oportunitate - acestea nu pot fi calculate, însă întreaga situaţie afectează fluxul activităţii în business-urile din România şi limitează posibilitatea de dezvoltare a afacerilor. Totodată, există un impact psihologic asupra mediului antreprenorial, local şi străin.
Orice tranzacţie care implică finanţarea unor startup-uri sau de M&A (fuziuni şi achiziţii), în general implică modificarea structurii capitalului social (acţionariatului) ca o condiţie precedentă plăţii investiţiei/preţului. Dată fiind întârzierea înregistrării în evidenţele Registrului Comerţului, mult aşteptatele finanţări şi/sau plăţi sunt întârziate sau, uneori, oportunităţile sunt pierdute.
De asemenea, fiind blocată orice operaţiune, nu se pot face cesiuni de părţi sociale sau de acţiuni, nu se poate schimba sediul societăţii, nu se poate majora capitalul social şi altele. De exemplu, cei care voiau să schimbe sediul au încheiat un contract de închiriere în acest scop şi plătesc, practic, degeaba bani cu titlu de chirie, pentru că ei nu îşi pot muta sediu social în acel loc.