Construcţia gazoductului Nabucco, proiectul european care ar trebui să transporte gaz din Asia către Europa, ar putea fi suspendată în cazul în care nu vor fi luate măsuri politice de securizare a resurselor de gaz din regiunea caspică, conform autorităţilor bulgare, citate de Reuters.
Gazoductul Nabucco, în valoare de 7,9 miliarde euro, face parte din strategia Uniunii Europene de diminuare a dependenţei energetice faţă de Rusia, însă ministrul bulgar al economiei şi energiei, Petar Dimitrov, consideră că proiectul necesită o activitate intensă de lobby pentru a putea fi realizat.
"Principala problemă constă în găsirea unor resurse suficiente de gaz, iar aceasta nu poate fi rezolvată doar de companiile din consorţiul Nabucco.În lipsa unui acord politic, situaţia nu poate fi soluţionată", se arată într-un interviu acordat de Dimitrov pentru Reuters.
"Rusia poartă negocieri politice pentru a achiziţiona resursele de gaz disponibile în regiunea caspică...Sunt de părere că autorităţile Uniunii Europene ar trebui să facă acelaşi lucru", a mai declarat acesta.
Gazoductul, care începând din 2013 ar trebui să transporte anual 30 miliarde metri cubi de gaz din regiunea caspică sau a Orientului Mijlociu către Austria, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, întâmpină numeroase dificultăţi, printre care şi îngrijorările privind incapacitatea de a asigura o cantitate suficientă de gaz din partea fostelor state sovietice, unde compania rusă Gazprom desfăşoară o activitate intensă de lobby.
Temerile investitorilor au fost sporite şi de recentul conflict armat din Georgia, întrucât gazoductul va porni de pe teritoriul Turciei, aflată la graniţa cu Georgia şi Iran.
Acţionarii Nabucco sunt grupul austriac de petrol şi gaze OMV, grupul energetic ungar MOL, compania românească Transgaz, firma bulgară Bulgargaz, producătorul turc Botas şi compania germană RWE.