Burduja: "Într-o iarnă moderată, România va trece fără probleme peste lunile următoare"

T.B.
Politică / 27 octombrie 2023

Burduja: "Într-o iarnă moderată, România va trece fără probleme peste lunile următoare"

România va trece peste lunile următoare fără probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie, în cazul unei ierni moderate, şi fără a apela la importuri, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja: "Într-o iarnă moderată, aşa cum se specifică şi în actul normativ adoptat de Guvern pentru pregătirea sezonului rece, România va trece fără probleme peste lunile următoare şi fără a apela la importuri. Cu atât mai puţin în zona de gaze, unde, din producţia internă, chiar dacă mai mică pe timp de iarnă, plus ceea ce avem stocat, ne acoperim cu siguranţă consumul intern şi putem chiar să răspundem şi la eventuale solicitări din partea fraţilor noştri de peste Prut. La fel şi pentru energie electrică. Din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce", a explicat Burduja, la o conferinţă privind "Provocările iernii 2023 - 2024 pentru sistemul energetic naţional", organizată de Focus Energetic, informează agerpres.ro.

Ministrul Energiei a subliniat că la nivel de politici publice, la nivel legislativ, totul este în ordine, fiind adoptate în Guvern toate actele normative privitoare la pregătirea sezonului rece, în diverse scenarii, conform sursei citate. De asemenea, a fost pregătită şi componenţa Comandamentului Energetic de Iarnă, menţionează sursa precizată.

Totodată, el a adăugat că şi din perspectiva realităţii din teren România "stă mai bine ca oricând", în contextul în care stocurile de gaze naturale se ridică la 3,24 miliarde mc, gradul de umplere fiind de 101,99%: "Ştiu că a făcut deliciul presei o anumită declaraţie în care am spus că am depăşit 100%, dar este rezerva tehnică, este supraplinul, ca atunci când facem plinul la maşină şi alimentăm până la vârf, până la buşon. Deci, suntem cu mai multe gaze stocate decât oricând şi chiar faţă de anul trecut avem o diferenţă de 334 de milioane metri cubi", a afirmat Burduja, relatează agerpres.

Acesta a menţionat că şi în ceea ce priveşte datele hidrografice deocamdată stăm bine, gradul de umplere al lacurilor fiind de 75,41%. Pe partea de cărbune, stocurile sunt de 925.000 de tone, iar în centralele de la Complexul Energetic Oltenia de 415.000 tone: "La fel şi pentru energie electrică, din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce", a dat asigurări şeful de la Energie, potrivit sursei menţionate.

"Dacă va fi nevoie, vom negocia cu Azerbaidjan chiar şi pentru iarna următoare o eventuală prelungire. Nu mai vorbesc de gazul lichefiat de la Alexandropolis pe care l-am putea aduce. Deci, sunt mai multe rute, mai multe opţiuni şi de fapt asta înseamnă să ai securitate energetică, să ai o diversificare a surselor şi România este pe deplin pregătită şi din acest punct de vedere pentru iarna aceasta", a punctat Burduja, conform agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Spuneți ca dați drumul la căldură la1 noiembrie, dar căldură merge de 2 săptămâni când afara este 30degrade

    Vom avea caldura sigur. Din gazele, carbunii si Cernavoda... Dar intai le vindem la ordin energia si toate resursele naturale stapanilor de afara pe nimic si pe urma o importăm la pret de 10 ori mai mare. Dar bine ca avem slava Ucraina, slava Israel si curand slava Taiwan

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb