Burduja: "Proiectele nucleare, în general, necesită o compensare a riscului, fie prin garanţii de stat, fie prin împrumuturi la dobânzi competitive"

R.S.
Miscellanea / 8 aprilie

Burduja: "Proiectele nucleare, în general, necesită o compensare a riscului, fie prin garanţii de stat, fie prin împrumuturi la dobânzi competitive"

Sectorul nuclear trebuie finanţat, iar proiectele nucleare necesită, în general, o compensare a riscului tipic pentru astfel de proiecte, fie prin garanţii de stat, fie prin împrumuturi la dobânzi competitive din partea băncilor de import-export, a declarat, astăzi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul unei întâlniri cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IEA), Mariano Grossi, potrivit Agerpres.

"Am discutat şi despre provocările sectorului. Pe de o parte, faptul că România salută schimbarea conversaţiei globale despre energie nucleară. Dacă acum câţiva ani lumea era încă sceptică în ceea ce priveşte energia nucleară, astăzi constatăm o renaştere a sectorului energiei nucleare, în contextul în care concluzia este extrem de clară: fără energie nucleară, fără triplarea energiei nucleare, aşa cum a existat un angajament la COP 28 în Dubai, nu putem vorbi de emisii zero în orizontul 2050. Asta este o dimensiune. Şi a 2-a dimensiune foarte importantă şi de interes pentru România este cea a finanţării. Sectorul nuclear trebuie finanţat, proiectele nucleare sunt proiecte care, în general, necesită o compensare a riscului tipic pentru proiectele nucleare, fie prin garanţii de stat, fie prin împrumuturi la dobânzi competitive din partea băncilor de import-export şi ne dorim, pe viitor, şi din partea băncilor de dezvoltare, instituţiile financiare internaţionale care încă au anumite reticenţe în a finanţa proiectele nucleare", a spus Burduja, conform Agerpres.

El a subliniat că IEA are rol atât în zona de neprolieferare cât şi în zona de asistenţă tehnică şi că discuţiile au mai vizat reactoarele nucleare de la Cernavodă, dar şi proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, informează sursa citată.

"Domnul director general Grossi conduce Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică. Aşa cum ştiţi, este o instituţie cu îndelungată tradiţie la nivel global. Are originile într-un discurs celebru din 1953, s-a numit "Atom pentru pace" şi în 1957 s-a născut Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică. Ea are un rol atât în zona de neproliferare, cât şi în zona de asistenţă tehnică pentru ţările care fie nu au un program nuclear, fie au un program nuclear şi doresc să-l dezvolte, aşa cum este cazul României. Am abordat mai multe subiecte, bineînţeles reactoarele de mari dimensiuni, retehnologizarea Unităţii 1, unde agenţia deja ne-a acordat un sprijin, o asistenţă tehnică, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi domnul director general Grossi va fi mâine într-o vizită de lucru la Cernavodă şi, bineînţeles, proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni", a mai afirmat ministrul Energiei, precizează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. eminenta,de ce nu continui Candu la Cernavoda si vrei sa faci pionierat (experimente) la Doicesti?

    eu stau la 8 km in linie dreapta de Doicesti,pe tine te doare la bascheti,esti la Bucuresti,cand in America,eu nu am unde sa ma duc! 

    1. Prioritatea este asigurarea fondurilor pt reconstructia reactorului nr. 1 de la Cernavoda, daca nu se va opri de la sine in 2026. In mod normal ar fi trebuit sa existe contracte semnate si finantate deoarece echipamentul nuclear are ciclu lung de productie. Costurile vor fi de cca 1,5 mld euro.

      Probabil atunci va fi alt ministru care va invoca greselile predecesorilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb