BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: Investitorii s-au emoţionat din nou, piaţa s-a mai prăbuşit cu 3%

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 18 martie 2008

Investitorii s-au emoţionat din nou, piaţa s-a mai prăbuşit cu 3%

Acţiunile companiilor româneşti s-au ieftinit puternic ieri, cu peste 3% faţă de vineri. Investitorii s-au speriat de suspiciunile cu privire la o agravare a crizei economice în Statele Unite ale Americii, induse de preluarea băncii de investiţii Bear Stearns, potrivit brokerilor. "Emoţiile" au determinat o activitate mai intensă a investitorilor, care au rulat ieri 42,03 milioane lei pe piaţa de capital, aproape dublu faţă de vineri.

BET, indicele celor mai lichide titluri de la BVB, a pierdut 3,26%, ajungând la 7.206 puncte, cu 24,6% sub nivelul de la începutul anului. BET-FI, indicele societăţilor de investiţii financiare, a suferit o cădere de 2,19% ieri, până la 56.269 puncte, scăderea faţă de 3 ianuarie 2008 fiind de 26,5%.

"Deprecierea pieţei s-a produs pe fondul intrării unei mari bănci de investiţii americane în situaţia de a avea probleme financiare, fapt care a reaprins speculaţiile conform cărora, în urma crizei , câteva instituţii financiare importante vor da faliment", ne-a spus Victor Pop, director de operaţiuni la SSIF "Nova Invest". Domnia sa a mai adăugat: "Acest lucru a fost confirmat de piaţă astăzi (n.r. ieri) şi probabil că situaţia se va repeta în decursul următoarelor două luni".

Marius Mureşan, director departament analiză la "STK Financial Societate de Administrare a Investiţiilor", pune evoluţia de ieri a bursei pe seama aşteptărilor pentru o nouă zi de scădere pe piaţa din SUA. "Investitorii sunt dominaţi de un sentiment de teamă şi orice ştire negativă are un impact semnificativ", ne-a spus domnia sa.

"Deprecierea puternică a indicilor reprezentativi ai BVB este rezultatul unui sentiment de pesimism resimţit pe toate pieţele de

capital importante, generat de suspiciuni cu privire la o agravare a crizei economice în SUA. Astfel, în condiţiile în care pieţe de capital importante ca cele din Asia şi Europa înregistrau deprecieri la nivelul indicilor de peste 3%, investitorii autohtoni nu puteau face abstracţie de acest lucru, elementul emoţional având un rol foarte important în decizia acestora", ne-a declarat Gabriel Aldea, de la "Intercapital Invest". Domnia sa a mai adăugat că lichiditatea de ieri a fost peste media consemnată în ultima lună şi jumătate.

Domnul Marius Mureşan consideră că există un oarecare consens în rândul investitorilor în privinţa faptului că, la nivelurile actuale de preţ, multe dintre companii reprezintă alternative bune de plasament. "Ceea ce aşteaptă majoritatea investitorilor este o confirmare a faptului că trendul de scădere în derulare s-a încheiat. Unii dintre investitori, cu un apetit pentru risc mai ridicat, au anticipat o zonă posibilă de minim şi au intrat deja la cumpărare, lucru confirmat de volumele în creştere de astăzi (n.r. ieri)", opinează domnia sa.

Domnul Victor Pop este de părere că "sentimentul investitorilor pare a fi că trebuie să se ţină, deocamdată, departe de piaţă până vor apărea semnale pozitive atât din piaţa de capital, cât şi din piaţa valutară". Domnia sa nu vede, pentru următoarele două săptămâni cel puţin, să apară ceva care să schimbe această percepţie.

"Un impuls ar putea veni în cazul în care s-ar constata pe pieţele

externe că rezultatele financiare ale firmelor nu sunt atât de slabe pe cât se estimează în prezent", este de părere domnul Mureşan. "Oricum, cred că recâştigarea cu adevărat a încrederii investitorilor în piaţă nu se va produce într-un timp scurt", ne-a spus domnia sa.

În opinia domnului Gabriel Aldea, este normal ca după deprecierile importante suferite de indicii autohtoni în ultima perioadă, investitorii să fie într-o anumită măsură dezamăgiţi. "O condiţie esenţială pentru schimbarea perspectivei pesimiste avute de investitorii autohtoni asupra pieţei este o restabilire a

încrederii la nivelul pieţelor financiare internaţionale, dublată de o înlăturare a suspiciunilor cu privire la recesiunea economiei

americane. Alt element important care poate aduce optimism în piaţă şi poate stârni interesul investitorilor este derularea unor oferte publice iniţiale aşteptate de multă vreme de investitori: Fondul Proprietatea, Romtelecom, Nuclearelectrica şi altele", a mai precizat Gabriel Aldea.

Veştile din Statele Unite depreciază leul

Cursul a crescut ieri la 3,7608 lei pentru un euro, fiind afectat de evenimentele de pe pieţele internaţionale, susţin analiştii financiari.

Ei cred că anunţul Rezervei Federale a Statelor Unite privind reducerea cu cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobânzii de refinanţare, până la un nivel de 3, 25% a avut un efect semnificativ în deprecierea cu 1,3% a monedei noastre naţionale faţă de euro. În acelaşi timp, JP Morgan a anunţat preluarea băncii de investiţii americane - Bear Stearns, determinând creşterea aversiunii faţă de risc a investitorilor, mai spun analiştii financiari.

După veştile din Statele Unite, pieţele de capital din ţările emergente au înregistrat scăderi importante, cu efecte şi în evoluţia cursului de schimb.

Domnul Nicolaie Alexadru, senior economist la ING, consideră că turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale se vor resimţi în ţara noastră determinând încetinirea creşterii economice.

Influenţa evenimentelor de pe pieţele internaţionale este benefică însă pe termen lung, întrucât duce la creşterea competitivităţii exporturilor şi scăderea importurilor în ţara noastră, apreciază Nicolaie Alexandru.

Analiştii apreciază că aceste scăderi de pe pieţele internaţionale vor determina o scumpire a finanţării internaţionale, afectând costul creditelor în valută.

Andreea Arăboaei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb