BURSA DE VALORI DE LA LONDRA: Planul de privatizări al Guvernului - o oportunitate unică pentru Bucureşti să devină un centru financiar regional

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 mai 2012

Planul de privatizări al Guvernului - o oportunitate unică pentru Bucureşti să devină un centru financiar regional

LSE: Listarea secundară a Fondului Proprietatea ar trebui făcută la Londra, nu la Varşovia

Planul de privatizări prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) reprezintă o oportunitate unică pentru Bucureşti să devină un centru financiar regional, consideră Luca Peyrano, directorul pentru Europa Continentală din cadrul Bursei de Valori de la Londra (LSE). Domnia sa a catalogat planul drept cel mai ambiţios din Europa.

Bursa londoneză încurajează companiile care doresc să realizeze oferte publice iniţiale (IPO) să facă acest lucru pe pieţele autohtone, a declarat Luca Peyrano, care a adăugat că au existat cazuri în care reprezentanţii acesteia au sfătuit firme să nu se listeze la Londra. În cazul în care Guvernul ţării noastre doreşte să realizeze listări secundare (SPO) în cazul unor companii, LSE reprezintă locul ideal pentru a obţine lichiditate adiţională, potrivit directorului pentru Europa Continentală al instituţiei. Domnia sa a precizat că parteneriatul dintre BVB şi LSE presupune un caracter complementar al serviciilor oferite.

O listare duală trebuie să aibă în vedere o serie de factori, a explicat Luca Peyrano. Unul dintre aceşti factori este strategia companiei în cauză, pentru că listarea nu reprezintă un scop în sine, ci trebuie să fie parte integrantă a acesteia, potrivit domniei sale.

Un alt element care trebuie avut în vedere este profilul internaţional al companiei care doreşte listarea într-un centru financiar global, deoarece investitorii preferă firmele cu expunere internaţională, a arătat directorul pentru Europa Continentală al LSE.

Nu în ultimul rând, dimensiunea companiei este importantă, o companie mare având mai multe şanse să realizeze o ofertă secundară de succes pe pieţele internaţionale, a mai menţionat Luca Peyrano.

Domnia sa este de părere că Fondul Proprietatea, fiind un reprezentant al economiei româ-neşti, ar trebui listat, eventual, într-un centru financiar global, cum este Londra, şi nu într-unul regional, care poate să fie un concurent al Bucureştiului, precum Varşovia.

Jens-Axel Kalinowski, manager în cadrul departamentului pentru Europa Continentală al LSE, consideră că listările companiilor de stat vor fi urmate, într-un interval de timp mai lung sau mai scurt, de măsuri similare din partea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM). "Listarea unor campioni naţionali va încuraja IMM-urile să încerce să obţină, la rândul lor, finanţare de pe pieţele de capital", a declarat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb