Bursa din Hong Kong vrea să preia London Stock Exchange

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 septembrie 2019

Bursa din Hong Kong vrea să preia London Stock Exchange

Oferta - 39 de miliarde de dolari

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX), operatorul Bursei din Hong Kong, a lansat, ieri, o ofertă nesolicitată de 32 de miliarde de lire sterline (39 de miliarde de dolari) în numerar şi acţiuni pentru preluarea London Stock Exchange (LSE), anunţă Reuters.

Dacă afacerea va avea loc, ambele burse vor concura mai bine cu rivalii precum Intercontinental Exchange (ICE) şi CME Group din Statele Unite.

Dacă vor accepta propunerea, acţionarii London Stock Exchange Group vor primi 2.045 pence în numerar şi 2,495 titluri noi Hong Kong Exchange. Oferta evaluează fiecare titlu London Stock Exchange la 8.361 pence, confom preţului de închidere al acţiunilor Hong Kong Exchange la data de 10 septembrie: 245,20 dolari HK.

LSE a căutat mult timp să-şi consolideze prezenţa în Asia şi a lansat recent o conexiune cu rivala HKEX, Bursa din Shanghai.

"Boardul HKEX crede că planul de combinare cu operaţiunile LSE reprezintă o oportunitate strategică extrem de convingătoare de a crea un lider în infrastructura de piaţă globală", au declarat oficialii Bursei din Hong Kong.

Însă, reprezentanţii LSE au informat că rămân angajaţi în procesul de preluare a Refinitiv.

Amintim că, luna trecută, London Stock Exchange Group, operatorul Bursei de Valori din Londra, a decis să cumpere furnizorul de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), pentru 27 de miliarde de dolari. Refinitiv Holdings este cel mai important rival al portalului de ştiri Bloomberg, iar afacerea va extinde semnificativ divizia de informaţii financiare a LSE, reducând dependenţa operatorului buriser de veniturile din tranzacţionare. Bursa din Londra va deveni, astfel, un distribuitor major de date financiare.

Potrivit HKEX, tranzacţia propusă LSE va continua doar dacă preluarea Refinitiv va fi anulată.

Oferta HKEX vine într-un moment în care Marea Britanie se pregăteşte să părăsească Uni­u­nea Europeană, pas de care unii politicieni se tem, considerând că Brexitul va reduce importanţa Londrei ca centru financiar mondial.

Operatorul HKEX, care are deja un sediu în Londra, fiind proprietarul London Metal Exchange, a precizat că a jucat un rol major în consolidarea poziţiei Londrei de centru global major pentru tranzacţiile cu metale.

"HKEX este pe deplin angajată să sprijine şi să consolideze rolurile pe termen lung de centre financiare globale ale Londrei şi Hong Kong-ului", a menţionat bursa asiatică.

Dacă va prelua LSE, HKEX va finanţa afacerea cu lichidităţile pe care le are la dispoziţie, cu alte resurse şi noi facilităţi de credit.

Atât HKEX, cât şi LSE au fost implicate în negocieri de fuziune sau în preluări, în ultimii ani. LSE a eşuat în încercarea de a-şi combina activităţile cu Deutsche Börse, iar HKEX a cumpărat London Metal Exchange în 2012, pe 1,4 miliarde de lire sterline.

Dacă va prelua LSE, Hong Kong Exchange va depune documentele pentru listarea secundară pe piaţa britanică.

-----------------

Ronald Wan, director executiv al Partners Capital International Ltd. din Hong Kong, spune citat de Bloomberg: "HKEX şi LSE sunt două burse majore de acţiuni din lume. O eventuală preluare a LSE de către Hong Kong ar putea fi văzută ca o preluare din partea Chinei, iar tranzacţia se va împiedica de obstacole de reglementare. Posibila tranzacţie este sensibilă din punct de vedere politic".

----------------

Andrea Leadsom, ministrul pentru Afaceri din Marea Britanie, a declarat la postul Bloomberg Television, că guvernul de la Londra va examina atent orice legătură dintre LSE şi HKEX.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb