Bursa din Shanghai, cea mai mare scădere zilnică din 2007

Alexandru Costea
Internaţional / 24 august 2015

sursa foto: Bloomberg

sursa foto: Bloomberg

Actualizare 17:34 Wall Street cade cu până la 3%

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, scădeau în şedinţa de azi cu până la 3,08%, aşa cum este cazul indicelui Dow Jones.

Dow Jones se depreciază la 15.952,35 puncte, iar indicele S&P 500 era în scădere cu 2,61%, la 1.919,51 puncte.

De asemenea, indicele compozit Nasdaq se micşorează cu 3%, la 4.564,99 puncte.

Indicele compozit S&P/TSX din Toronto a coborât cu 2,77%, la valoarea de 13.099,87 puncte.

(A.C.)

--------------

Actualizare 16:45 Osborne: Economia Marii Britanii este vulnerabilă la declinul burselor asiatice

The Guardian: Conducerea bursei SUA a suspendat tranzacţiile futures pe indicele Nasdaq

Economia Marii Britanii este vulnerabilă la şocurile internaţionale, a declarat luni ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, pe fondul declinului burselor la nivel mondial, provocat de temerile privind încetinirea creşterii economice în China, transmite Bloomberg.

"Toată lumea este îngrijorată de situaţia pieţelor financiare asiatice. Vreau să reamintesc că nu suntem imuni la ceea ce se întâmplă în lume", a spus Osborne reporterilor, după o întâlnire la Helsinki cu omologul său Alexander Stubb.

Comentariile lui Osborne scot în evidenţă îngrijorarea tot mai mare a investitorilor şi politicienilor, provocată de extinderea evoluţiei negative a pieţei chineze de capital la nivel mondial.

Bursa din Shanghai a atins luni cel mai redus nivel după 2007, iar bursele asiatice minimul ultimilor trei ani.

"În mod evident autorităţile chineze fac tot posibilul pentru a stabiliza pieţele", a spus Osborne.

Ministrul britanic de Finanţe se află într-un turneu în Scandinavia pentru a susţine cererile Marii Britanii de reformare a Uniunii Europene, înainte de un referendum privind apartenenţa ţării la UE, în 2017. El a arătat că situaţia scoate în evidenţă importanţa ca alte ţări să "îşi păstreze ordinea în casă".

"Nu ştii de unde va veni următoarea criză, unde va apărea următorul şoc. Marea Britanie are o economie foarte deschisă, probabil cea mai deschisă dintre economiile mari, şi suntem afectaţi de ceea ce se întâmplă, fie că sunt probleme în zona euro, fie probleme pe pieţele asiatice", a spus Osborne.

Bursele au pierdut la nivel global 5.000 de miliarde de dolari de când autorităţile chineze au devalorizat yuanul pe 11 august, investitorii fiind îngrijoraţi de încetinirea peste aşteptări a creşterii economiei Chinei.

Indicele FTSE 100 este în scădere cu 2,8%, piezând luni 51 de miliarde de lire sterline (80,1 miliarde dolari) din capitalizare, la 1.773 miliarde de lire.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 este în coborâre cu 3,34%.

Tot astăzi, conducerea bursei SUA a suspendat tranzacţiile futures pe indicele Nasdaq, informează The Guardian.

(S.A.)

--------------

Actualizare 16:10 Bursa din Rusia a scăzut cu peste 4% în deschidere

Moneda rusească a scăzut luni la minimul anului 2015, euro depăşind pragul simbolic de 80 de ruble, în timp ce indicele bursier RTS se deprecia cu peste 4% la deschidere, pe fondul prăbuşirii pieţelor asiatice, informază AFP.

Euro a depăşit în deschidere 80 de ruble, pentru prima oară de la jumătatea lui decembrie 2014, atingând 80,99 ruble, faţă de închiderea de 78,80 ruble de vineri seară.

Dolarul a urcat la 70,69 ruble faţă de 68,21 ruble înaintea week-end-ului.

Pe bursa din Moscova, indicele RTS, cotat în dolari, scădea cu 4,21% iar Micex (cotat în ruble) s-a depreciat 1,76%.

(S.A.)

--------------

Actualizare 15:50

Bursa din Shanghai a încheiat şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 8,94%, cea mai mare scădere zilnică din 2007 şi până în prezent. Practic, Bursa din Shanghai şi-a anulat toată creşterea din acest an. Indicele Shenzhen s-a depreciat cu 7,7%

Actualizare 15:10 Cotaţia materiilor prime, la minimul ultimilor 16 ani

The Guardian: Bursele globale au pierdut 5.000 de miliarde dolari de la devalorizarea yuanului

Bursa din Atena scade cu 6,5%

Cotaţia materiilor prime evolua la minimul ultimilor 16 ani, afectată de cursul petrolului şi de temerile legate de economică Chinei, scrie AFP. Indicele Bloomberg al materiilor prime, care ia în calcul evoluţia a 22 de produse, a scăzut cu 1,7%, la 86.3542 puncte, cel mai redus nivel din august 1999.

The Guardian arată că bursele globale au pierdut 5.000 de miliarde de dolari de când China a decis să-şi devalorizeze moneda, în urmă cu trei săptămâni.

Indicele general al Bursei din Atena (Athex) cădea cu 6,5%.

(A.C.)

----------------

Actualizare 12:18 NY Times: Marile fonduri de investiţii şi-au retras 2,5 miliarde dolari din economiile emergente

Daily Telegraph: Cele mai mari 300 de companii europene au pierdut circa 230 miliarde euro din valoarea de piaţă

Potrivit New York Times, prăbuşirea burselor din întreaga lume este cauzată de faptul că marile fonduri de investiţii, sub presiunea investitorilor, retrag capital din economiile emergente.

În ultima săptămână, aceste fonduri (precum BlackRock, Franklin Templeton şi Pimco) au retras 2,5 miliarde de dolari din economiile emergente.

(A.C.)

------------------

Actualizare 11:41 Euro atinge maximul ultimelor 6 luni faţă de dolar

Euro a urcat astăzi la maximul ultimelor şase luni şi jumătate, iar yenul la cel mai ridicat din ultima lună şi jumătate în raport cu dolarul, investitorii renunţând la activele considerate riscante în favoarea unor plasamente mai sigure, din cauza perspectivei de încetinire a economiei chineze, potrivit Reuters.

Indicele dolarului, care măsoară performanţa monedei americane faţă de şase monede majore, este în declin cu 0,7%, la cel mai redus nivel din ultimele două luni, din cauza aşteptărilor în scădere ale investitorilor ca Rezerva Federală (Fed) americană să înceapă creşterea dobânzilor în septembrie.

Randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani a coborât sub 2%, reducând atractivitatea dolarului.

Euro a urcat la 1,1499 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins din februarie, ulterior fiind tranzacţionat la 1,147 dolari pe unitate, în creştere cu 0,6%.

Dolarul a coborât la 120,73 yeni pe unitate, fiind în declin cu mai mult de un yen, de la nivelul de 121,96 yeni pe unitate atins vineri la New York.

(A.C.)

--------------

Actualizare 11:33 Ringgit-ul malaysian, la minimul ultimilor 17 ani

Won-ul sud-coreean, minimul ultimilor 4 ani

Pe piaţa valutară, ringgit-ul malaysian a atins minimul ultimilor 17 ani, moneda thailandeză baht a ajuns la cel mai redus nivel din 6 ani, iar won-ul sud-coreean la un minim al ultimilor patru ani, faţă de dolar.

(A.C.)

---------------

Bursele asiatice au scăzut în această dimineaţă la niveluri record pentru ultimii trei ani, influenţate de o nouă coborâre a bursei de la Shanghai pe fondul îngrijorărilor privind evoluţia economiei Chinei, potrivit Reuters.

Încetinirea economiei chineze provoacă turbulenţe pe pieţele financiare şi devalorizarea semnificativă a yuanului de aproape două săptămâni şi continuă să perturbe pieţele financiare din întreaga lume.

"E panică pe pieţe. Lucrurile încep să arate ca în timpul crizei financiare din Asia de la finalul anilor 1990", sugerează Takako Masai, director de cercetare la Shinsei Bank din Tokyo.

Bursa de la Shanghai, care a pierdut mai mult de 11% săptămâna trecută, a început ultima săptămâna a lunii august cu o nouă scădere incontrolabilă. După deschiderea pe minus cu 3,8%, indicele CSI300 şi-a extins pierderile iar după patru ore era pe minus 8,56%.

Mulţi investitori au sperat că în week-end Banca Centrală a Chinei va interveni şi va micşora rezervele obligatorii pe care trebuie să le deţină băncile comerciale, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Pe bursa din Tokyo, indicele principal a deschis în coborâre cu 1,86%, iar apoi Nikkei a înregistrat o pierdere de 4,6%. Tendinţa este aceeaşi şi la Hong Kong, unde indicele principal a pierdut 4,64%, iar la Taipei, scăderea a fost de 4,24%.

Indicele regional MSCI Asia-Pacific al pieţelor asiatice fără Japonia a scăzut astăzi cu 4,6% la cel mai mic nivel din ultimii patru ani.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. IONEL BLĂNCULESCU:

    "Suntem în pragul declanşării unei noi crize mondiale" 

    BURSA 21.08.2015 

    Mihai si ceilalti, care comentati in fel si chip previziunile mele de saptamana trecuta, de fapt din urma cu mai multe luni de zile, preluate insa frontal de Bursa saptamana trecuta, vad ca ati amutit! 

    Nicio reactie, nicio critica! Nu este insa prea tarziu, o mai puteti face, pentru a va incadra in coordonatele voastre de normalitate!

    Blanculescu 

    1. "Gandesc ... deci exist "

      Iar au subminat arabii industria petroliera din SUA !? 

      Chinezii si-au intarit oleaca exporturile !? 

      Criza mondiala este declansata de cand au intrat rusii in Ucraina ! Ai aflat si tu acum trei zile si nimeni nu te mai baga in seama ? 

      Crezi ca sunt prosti si de aia nu te baga in seama ? 

      Sau o fi altceva ? 

      La guvern aproape de pm este o oglinda mare. Cred ca stiu pentru ce e buna ! 

      Cine castiga din aceasta criza ? 

      Cine are banul e stapanul jocului ! 

      Bea te rog o cafea la domnul Florescu so pentru mine. E timpul sa investim. Iti recomand Oltchim

    ce bine ca nu suntem piata emergenta :))

    in ritmul asta de scaderi, momentul de cumparat ieftin se apropie cu repeziciune 

    ba si na-ti vrut sa'ntelegi vorba lu' al batran, -10% pe sif now, ptr ca vara nu dorm...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb