Bursa din Sibiu nu trăieşte prin hotărâre de guvern

LUCIA DUMITRESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie 2010

Bursa din Sibiu nu trăieşte prin hotărâre de guvern

Guvernul României şi-a anunţat intenţia de a privatiza prin piaţa de capital companiile din portofoliul statului. În acest sens a apărut Hotărârea de Guvern 831/4 august 2010, privind aprobarea strategiei de privatizare prin ofertă publică a Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ. Această hotărâre nu pomeneşte nimic de piaţa spot de la Sibiu, ci doar de Bursa de Valori Bucureşti.

(Interviu cu domnul Teodor Ancuţa, preşedintele SIBEX)

Reporter: Domnule Preşedinte Hotărârea de Guvern 831/4 august 2010 elimină Sibex din ecuaţia privatizării ROMGAZ. Se pare că nu existaţi pentru autorităţi, nu vă ia nimeni în seamă...

Teodor Ancuţa: Faceţi o remarcă destul de dură, dar, din păcate, nu sunteţi departe de adevăr când spuneţi că Bursei din Sibiu şi pieţei spot pe care aceasta o administrează, nu i se acordă atenţia cuvenită, deşi am făcut numeroase demersuri în acest sens. După ce am lansat piaţa spot, ne-am manifestat disponibilitatea de a realiza IPO-uri de mare valoare pentru companii din portofoliul statului, împreună cu Bursa din Varşovia, care are experienţa unor astfel de listări. Mai mult, am întreprins şi nişte paşi concreţi în acest sens în luna aprilie, mai exact în 23.04, când am expediat către Primul Ministru şi Ministrul Economiei de pe atunci - dl. Adriean Videanu - o adresă prin care ne-am exprimat oficial intenţia de a lua parte la procesul de privatizare a pachetelor de acţiuni pe care statul român le deţine la companii cum ar fi Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica etc. Prin această adresă, am propus totodată utilizarea modelului Bursei din Varşovia, întrucât ştim cu toţii ce cotă imensă de succes a avut acesta cu IPO-urile realizate.

Reporter: Ce răspuns aţi primit?

Teodor Ancuţa: În mod surprinzător, reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri s-au mişcat destul de repede şi ne-au răspuns prin adresa 1357/28.04.21010, prin care ne mulţumeau pentru intenţia de a participa la procesul de privatizare a companiilor statului, asigurându-ne că aces-ta se va face utilizând metodele specifice pieţei de capital, prin respectarea prevederilor legislaţiei privatizării şi a pieţei de capital. Acest răs-puns ne-a dat speranţe că, în ceasul al 12-lea, vom avea parte de un tratament egal, şi că privatizările nu se vor mai face cu "dedicaţie", ca şi până acum. Pe parcursul lunilor următoare nu s-a mai întâmplat însă nimic şi apoi am avut surprinderea să vedem că s-a revenit la vechile metehne, apărând în acest sens Hotărâ-rea Guvernului din 831/4 august 2010, al cărei conţinut vă dă dreptate să spuneţi că Bursa din Sibiu nu exis-tă pentru guvernanţi...

Reporter: Ce meteahnă are Hotărârea de Guvern, în opinia dumneavoastră?

Teodor Ancuţa: Pe scurt, prin hotărârea de Guvern nr. 831 s-a decis ca privatizarea Romgaz să se efectueze prin listarea societăţii pe piaţa administrată de Bursa de Valori Bucureşti. Concret citez din textul Hotărârii: "aprobarea efectuării de către Societatea Naţională de Gaze Naturale "Romgaz" - S.A. Mediaş a demersurilor necesare în vederea admiterii la tranzacţionare pe piaţa operată de Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor acesteia şi aprobarea modificării actului constitutiv, în vederea respectării prevederilor legislaţiei pieţei de capital". Or, din moment ce din data de 22 ianuarie anul curent, BVB nu mai este unicul operator de piaţă spot din România, acest fapt contravine principiilor de transparenţă privind selectarea pieţei pe care urmează să fie listată Romgaz.

Reporter: Poate că Guvernul a ales piaţa în urma unei selecţii, pe baza unor criterii...

Teodor Ancuţa: Cred că glumiţi... sau vă referiţi la nişte criterii - a se citi simpatii - numai de ei ştiute, pentru că noi nu avem cunoştinţă de organizarea vreunei licitaţii sau de solicitarea de oferte din partea operatorilor de piaţă privind condiţiile de listare ale societăţilor de stat. Ce criterii să fie luate în considerare dacă nu au două oferte pe care să le analizeze? Decizia este doar efectul poziţiei de monopol pe piaţa de capital pe care Bursa de Valori Bucureşti a deţinut-o timp de mai bine de 15 ani, timp în care toate privatizările prin intermediul pieţei de capital nu puteau fi efectuate decât prin unicul operator de piaţă existent. Dar, acum, lucrurile s-au schimbat, autorizarea Bursei din Sibiu ca operator de piaţă la vedere, începând cu ianuarie 2010, a pus capăt acestei situaţii. La ora actuală, sunt doi operatori de piaţă autorizaţi şi reglementaţi şi trebuie trataţi în mod egal. De aceea considerăm că orice decizie a Guvernului privind listarea unor companii de stat pe piaţa bursieră trebuie să ia în considerare toate opţiunile disponibile, inclusiv pe cea oferită de Bursa sibiană. Nu am nimic împotrivă ca Transgaz sau Transelectrica, companii deja listate, să continue procesul de privatizare la BVB. Dar celelalte companii: Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, trebuie listate transparent, pentru că Guvernul este cel care trebuie să asigure garantarea tratamentului egal şi nediscriminarea operatorilor economici. Până acum, toate privatizările Transelectrica, Trans-gaz, Fondul Proprietatea au fost "dedicate" BVB. Şi nu se văd rezultatele, dimpotrivă, piaţa românească de capital este la pământ, şi trebuie redresată rapid.

O soluţie este listarea ROMGAZ la Sibiu.

Reporter: Am înţeles că, în anumite medii, deja este cunoscut chiar şi intermediarul care va realiza listarea ROMGAZ pe piaţa spot de la Bucureşti...

Teodor Ancuţa: Din nou faceţi o remarcă dură, şi eu sper să nu fie adevărat. Din câte cunosc, nu ştiu să fi început acest proces de listare, dar, poate, ca ziarist, sa aveţi mai multe informaţii. Dacă este aşa. înseamnă că piaţa de capital îşi va pierde şi ultima fărâmă de demnitate, de credibilitate şi şansa de a ieşi din anonimatul în care se zbate.

Reporter: Aveţi totuşi un atu în acestă luptă şi anume faptul că domnul Ion Ariton, ministrul economiei, este sibian de-al dumneavoastră....

Teodor Ancuţa: Dimpotrivă, cred că acest lucru este un impediment pen-tru că, dacă dom-nul ministru Ari-ton ar sprijini listarea ROMGAZ la Sibiu, ar putea fi acuzat de urmărirea propriului interes, de jocuri de culise, deşi nu ar face decât să îndrepte lucrurile. Este greu de readus normalitatea, după "anormalitatea" din perioada domnului Videanu. Noi am făcut din nou demersuri către Guvern şi Ministerul Economiei după instalarea domnului Ariton, dar şi acestea au rămas fără rezultat. Le-am înaintat chiar şi o propunere concretă de modificare a HG 831, dar nimic. Prin urmare, faptul că avem un ministru al economiei din Sibiu nu este un atu. Dar deşi mulţi cred că ROMGAZ este o "găluşcă" prea mare pentru Sibiu, nu vom renunţa.

Reporter: Vă gândiţi să contes-taţi în instanţă Hotărârea de Guvern 831/4 august ?

Teodor Ancuţa: Vom face acest lucru, dacă demersurile noastre vor rămâne fără ecou. Am încercat să soluţionăm acestă problemă pe cale amiabilă, dar ne-am lovit de indiferenţă. Dar noi nu putem rămâne indiferenţi la ceea ce se întâmplă cu piaţa de capital care, repet, este la pământ. Nu mai are deloc credibilitate, investitorii fug pe pieţele externe. Posibilitatea să recâştigam credibilitatea pentru piaţa autohtonă este listarea ROMGAZ la Sibiu, ca prim pas şi cel mai important, al unui proces de transformare în bine, pe care îl dorim cu toţii, mai puţin cei care se încăpăţânează să menţină stilul de business pe "sub masă", care ne-a adus unde suntem.

Reporter: Chiar credeţi că Bursa din Sibiu poate face un IPO de valoare ridicată din portofoliul statului ţinând cont că, deşi aţi declarat că aţi purtat discuţii cu peste 100 de companii în vederea listării, nu s-a materializat decât o singură listare pe ATS-ul Sibex...

Teodor Ancuţa: Da, considerăm că în cei aproape 16 ani de activitate în calitate de administrator de piaţă, instituţia noastră a trecut cu succes toate testele de eficienţă, transparenţă şi profesionalism şi în prezent este pregătită să ofere Guvernului României o alternativă viabilă pentru valorificarea pachetelor deţinute la companiile de stat. Cred că avem chiar o imagine mai bună, pentru că suntem o societate care s-a născut şi a crescut sănătos, repet - fără sprijin din partea statului. În plus, avem alături de noi Bursa din Varşovia, iar o listare dublă a unei companii din portofoliul statului ar fi extrem de avantajoasă pentru acesta. De altfel, preşedintele Bursei din Varşovia a declarat că doreşte o astfel de listare, o colaborare cu România, fiind dorinţa sa specială de a reuşi să creeze o conexiune între pieţele de capital din România şi Polonia, deoarece ţara noastră este printre puţinele din regiune care nu au realizat listări cu WSE. Este păcat, ţinând cont de mărimea României şi de potenţialul ei din punct de vedere bursier. Dacă vom face listarea ROMGAZ împreună cu WSE, eu vă garantez că vom avea minim 20.000 de clienţi noi în piaţă şi vom readuce piaţa de capital românească pe drumul bun.

În ceea ce priveşte atragerea de lis-tări, am avut într-adevăr discuţii cu peste 100 de companii, dar există o mare frică de intrarea pe bursă, o teamă apărută datorită contextului din anii precedenţi, dominat de suspiciuni de manipulare, scandaluri, scurgere de informaţii privilegiate. Noi am încercat şi încercăm să schimbăm, prin intermediul pieţei spot Sibex şi a Depozitarului Sibex, acest climat, dar este un proces greu. După cum vedeţi, piedicile vin chiar de sus.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nea' Ancutza a devenit sensibil.Se emotioneaza la intrebari.Asta e bine, ca ne arata ca el este uman.Eu incep sa cred ca el e nepotul lui Sobietzki si noi sumtem nepotii lu' rumanii, din lucrarea de referintza, Sobietzki si Rumanii(cum ar zice Ion Tziriac).Bursa de la Varsovia in sus, Bursa de la Varsovia in jos...Eu in afara de Sobietzki de la Varsovia nu am prea mai vazut polaci la noi de pe vremea lu' nea Nicu, cand veneau sa ne vinda cosmetice. Acuma tot respectul pentru ce face nepotu', desi eu cred ca aia ii dau bani sa le faca reclama mashcata. Daca tot nu vin la majorare la bursa schiorilor de la Paltinis, macar un fard, un creion dermatograf ceva, tot puteau sa ii trimita si ei.Ca de adus altceva...eu cred ca ei vor sa duca...Un emitent doi, ce s-o gasi pe aici.Bine ca nu i-au dat Santierul Gdansk la cota din Paltinis. Ce ne faceam, unde puneam atitea vapoare? Peste indicele Dow-Jones nu merge, ca il indoia de tot.Si nici nu era Eco-Bio sa tzii asa vapoare mari in mijlocul Paltinisului, peste produsele de carmangerie ale lui Teo. Se loveau de ele brokerii venitzi din padure de la Focsani.Cand alergi dupa cuponari, nu mai ai timp sa bagi in seama ,mineralierele listate la Paltinis. Am fost rau. Cred ca o sa ii dea macar un Polski Fiat. Astea sunt mai mici si nu te lovesti asa tare.

    Acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare. Ca atare...ca bursele din Rumania(cum zice Ion Tziriac).

    Vai da' ce repede mi se termina oxigenu' asta...salutari de la Focsani! Va pup..Am prins un cuponar...Il iau ca atare... 

    1. Eu nu sunt un mare fan al statului roman, adica a oamenilor de stat din romania...fiindca oamenii de stat din romania ne tot chinue de o viatza cu prostia lor...da' totusi nu sunt atit de imbecili sa ii dea Lui Ancutza, Sima si Tepes, Romgazul sa il duca pe pirtie si de acolo sa ii faca dual-listing la Varsovia.De unde abia acum inteleg vorba aia...gura bate..cota. Daca Ancutza nu ar tot lustrui Bursa de la Varsovia, cu cersafurile de la Cabana schiorilor cred ca mai avea o sansa.Asa l-a luat la cota pe ginerele lu' Chitac...Se ascund dupa brazi si machetele mineralierelor de la Gdansk si se urmaresc unii pe altii operativ. Ca sa il parafrazez pe cititorul de mai sus, pun piedica brokerilor care vin din padure de la Focsani! Este evident ca o asa afacere mare cere o majorare de capital social pe masura.Trebuie bani pentru deplasari la Varsovia. Si pentru tuburi de oxigen..Pentru unii brokeri! De la F...

      n-am vazut atata rautate. va faceti ca nu-l vedeti pe Tepes la BVB. De parca BVB ar fi Alba ca Zapada. Ce cere Ancuta e corect. Sanse egale...se vede ca v-a pus Tepes sa faceti atmosfera...

    Un IPO al oricarei companii de stat realizat prin dual listing la Sibiu si Varsovia ar aduce mai multi bani decat toata piata BVB.

    Asa ca nu mai chibitati atat si mai bine uitati-va in ce stare e piata, cu marile realizari ale BVB-ului. De aia ies toti pe extern, ca e dihonia mare pe aici... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb