Bursa energiei din New York, ţintă pentru firmele de investiţii

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iulie 2005

New York Mercantile Exchange (Nymex), cea mai mare piaţă a energiei din lume, ar putea primi încă o ofertă pentru preluarea unei cote din capitalul său. Firma de investiţii "General Atlantic" LLC ar putea înainta, astfel, o ofertă care să concureze propunerea lansată, în luna aprilie, de "Blackstone Group" LP şi "Battery Ventures", spun membri ai Bursei, care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Aceştia menţionează, citaţi de agenţiile de presă străine, că şi alte firme de investiţii, printre care "Kohlberg Kravitz Roberts & Co." şi "Thomas H. Lee Partners", şi-au exprimat interesul pentru Nymex. De menţionat că "Blackstone" şi "Battery" şi-au majorat oferta pentru 20% din Nymex - de la 185 milioane de dolari iniţial, la 200 de milioane de dolari. "General Atlantic", firma de inves-tiţii interesată de Nymex, este cel mai mare acţionar al "Archipelago Holdings" Inc., care a decis să fuzioneze cu New York Stock Exchange, Bursa de Valori din Neew York.

Nymex ia în calcul anumite schimbări în structura acţionariatului său, la fel ca şi "Intercontinental Exchange" Inc., rival al pieţei americane şi, totodată, deţinătorul International Petroleum Exchange din Londra (IPE, Bursa britanică a energiei). "Intercontinental" intenţionează să cîştige 115 milioa-ne de dolari în cadrul unei oferte publice iniţiale. La rîndul său, Chicago Mercantile Exchange a vîndut, în decembrie 2002, acţiuni către public.

Precizăm că, la Nymex, a fost tranzacţionat un număr record de contracte futures la data de 15 iulie 2005, iar profitul obţinut de această piaţă pe primul trimestru din anul curent s-a dublat faţă de anul anterior, ca urmare a creşterii, pînă la nivelul maxim al tuturor timpurilor, a preţurilor la energie.

În condiţiile în care Nymex ia în considerare posibilitatea schimbării structurii acţionariatului, este vizată şi metoda tradiţională de tranzacţionare a contractelor futures (cu strigare). Amintim că IPE a pus punct acestei modalităţi în luna aprilie, trecînd la sistemul electronic de tranzacţionare. Pe de altă parte, Nymex se află în plin proces de deschidere a unei burse în Londra şi a unei platforme de tranzacţionare în Dubai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb