Crearea unei burse regionale de energie presupune, în primul rând, un interes economic între ţările participante, dar şi un agreement politic, a declarat, marţi, Dan Ionescu, directorul general al Departamentului Piaţa de Energie Electrică din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-un seminar de profil.
"Realizarea unei astfel de burse regionale se poate face numai dacă există o legislaţie uniformă la nivelul acestor state şi definirea clară a prevederilor de trader sau de bursă, care la ora actuală nu există în legislaţia noastră", a mai spus Ionescu. De asemenea, alte condiţii pentru participarea la o bursă regională ar fi existenţa unor pieţe interne solide şi a unei infrastructuri fizice.
Ionescu consideră că în primul rând ar trebui ca România să participe la un experiment pentru coordonarea şi echilibrarea bursei regionale urmând ca, ulterior, să fie făcuţi paşii următori.
Autorităţile de reglementare în domeniul energiei electrice, coordonatorii sistemelor energetice şi bursele de energie electrică din Austria, România şi Ungaria ar putea semna un memorandum de înţelegere, care va reprezenta punctul de pornire al unei burse regionale de energie
Recent, Gábor Szörényi, director în cadrul Autorităţii ungare de reglementare în domeniul energiei MTI, a declarat că în Ungaria nu funcţionează nici o bursă a energiei electrice, însă coordonatorul sistemului energetic ungar, compania Mavir, a înfiinţat încă din primăvara anului 2007 o societate denumita HUXP, pentru a crea o piaţă reglementată a energiei electrice.